shop.musicserver.cz

Bez Freddieho, ale pořád hodně dobře

Vydáno: 14.02.2006 18:30 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když se minulý rok na koncertní pódia vrátili Queen s Paulem Rodgersem na postu zpěváka, vyvolalo to rozporuplné reakce. DvojCD a recenzované DVD "Return Of The Champions" však ukazuje, že se na koncertech výtečně bavili jak diváci, tak kapela. Jen to vybavení dévédéčka mohlo být o chlup lepší.

7/10

Queen & Paul Rodgers - Return Of The Champions

Celkový čas: asi 140 minut

Vydavatel: EMI

Když se polovina Queen rozhodla vrátit na koncertní pódia se zpěvákem Paulem Rodgersem (mimochodem i já znám megapecku "All Right Now" jeho kapely Free, ač jsem nepoměrně mladší ročník), vyvolalo to spoustu protichůdných reakcí. Zatímco někteří tvrdili, že Rodgers většinu queenovských hitů vůbec neuzpívá a koncerty jsou otřesné, jiní byli nadšeni. Na musicserveru však pozitivně dopadl report z pražské zastávky turné i recenze dvojcédéčkové kolekce "Return Of The Champions". Proto jsem byl zvědav, jak bude vypadat stejnojmenné DVD, které hudbu z cédéček doplnilo i obrazem. A co bych vás napínal, spíše se shodnu se svými chválícími kolegy, alespoň co se týká samotného koncertu, vybavení DVD až tak chvályhodné není.

Co tvořilo náplň koncertu, najdete v již zmíněné recenzi audioverze, ale, co si budeme povídat, obrazový záznam dokáže někdy i z nepovedeného koncertu udělat povedený zážitek, což ovšem není zrovna tento případ. Z sheffieldského vystoupení je vidět, že to všechny náramně baví, a to jak ty na pódiu, tak ty pod ním. Jasně, je to dost možná částečně zbytečná exhumace, ale i tak je moc příjemné sledovat, jak se ti starší pánové snaží a jak si to užívají. Hodně se mi líbí i stavba koncertu, kdy nemalou část Rodgers v zákulisí odpočívá a sólové party si střihnou May s Taylorem. Rodgers Mercuryho party většinou zvládá s přehledem, ale logicky mu sedí více rockové věci ("Tie Your Mother Down", "We Will Rock You"), kdežto ty popové (hlavně "I Want To Break Free" a "A Kind Of Magic") asi měli nechat spát a netrápit se jimi.

Více než dvouhodinový koncert je nabízen ve stereu i DTS a širokoúhlém obrazu, jen se mi občas zdá, že je obraz až moc barevný, za což mohou světla z pódia. Titulky zde nenajdete, stejně tak bonusy (jediným je záznam "Imagine" z vystoupení v londýnském Hyde Parku). Je to až zarážející, když si člověk uvědomí, že všechna předchozí klipová i koncertní DVD Queen byla po bonusové stránce excelentní. A přitom právě zde by dokument z turné či rozsáhlý rozhovor byl na místě. Důvodem asi je poměrně rychlé vydání dévédéčka, takže další materiály ještě nebyly připraveny, ale to není omluva.

Koncert je ovšem vynikající a každý, kdo má rád Queen v jejich koncertní podobě, může být nadšen. Minimálně s Rodgersem na poli pěvce záznam ukazuje, že se skladby kapely dají podat i jinak, než s ekvilibristickým hlasovým potenciálem Freddieho Mercuryho a že to stále může být hodně dobré.

NÁZORY
  • :-( (David, 16.02.2006 08:44) Reagovat

    Jsem k "pokračování" zbytků kapely Queen pod tímto názvem a s tímto zpěvákem velmi skeptický, koncert v Praze na mne neudělal zpětně žádný dojem a DVD je stejně tak zklamáním (a nejen proto, že chybí jakékoliv bonusové materiály). Svou kritiku jsem vyjádřil už tenkrát komentářem pod recenzí o koncertu, zde jen chybí dodat, že záznam je hodně často přesvícený, že nad Rogerem a Brianem je často vytvořena (nebo to dělaly bodové reflektory?) jakási svatozář, že si lze donekonečna opakovat, že některé písničky měl nechat Paul Rodgers opravdu u ledu, i když to byly hity, a že je měl nahradit jinými tvrdšími kousky z desek 70. let (A Kind of magic je prostě šílenej průser, stejně jako notování s publikem). Podle mne jsou nejlepší jeho vlastní skladby, hrané troskami Queen - All right now, Wishing well). Nemohu jinak, ale odpoutat se od Mercuryho podání prostě nejde. Oběma aktivní "kvínům" však přeji, aby se jim vydařilo nadcházející americké turné, ale aby s tím hned poté PR sekl a byli tak donuceni vydat poklady, které trezory Queen skrývají. Nebo pokračovat ve vlastní sólové kariéře a pozvat ho jako hosta.

  • Exhumace (Sundance, 16.02.2006 20:33) Reagovat

    V podstate souhlasim s nazorem Davida.
    Tahle kapela (i pres nesporny muzikalni potencial zbylych 3 hudebniku) vzdy byla, je a naporad tak zustane nerozlucne spjata s vokalem a nazivo i podiovou prezentaci FM a veskere pokusy o jeho nahrazeni neni nic jineho nez neslusna exhumace kralovskeho rodu, ktera degraduje historickou slavu a vzpominku teto formace.
    Osobne to povazuju za stejnou blahovost, jako kdyby v roce 1980 u LedZep nezemrel Bonham ("pouhy" to bubenik) nybrz Plant a kapela se znova po letech rozjela treba s Rodem Stewardem (krapak jako krapak...).
    Na(ne)stesti pro nas vsechny poustale meli tenkrat Zep natolik ucty a sebereflexe, ze tolik slavne jmeno uz nechali spat.
    U Queen to doslo asi jen Deaconovi (mmch. nikdy verejne nedoceneny basak svetove extratridy a muj nejoblibenejsi
    "kralovnin ucednik".)
    Jsem mu za to vdecny.

  • na DVD (Ctirad, 18.02.2006 17:51) Reagovat

    DVD Paul Rodgers seženete na www.dvdfree.cz

  • to David (Mike, 21.02.2006 07:43) Reagovat

    ad1:..ano boli to bodove reflektory..
    ad2: Rodgers JE host,nie nahrada..

    P.S. DVD je vynikajuce

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Živák "Queen Rock Montreal" přijde v půlce května na Disney+ (24.04.2024 07:51)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Lynyrd Skynyrd vzdala na CMT Awards poctu hvězdná sestava v čele se Slahem a Billym Gibbonsem (04.04.2023 14:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu