Bez Freddieho, ale pořád hodně dobře

14.02.2006 18:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když se minulý rok na koncertní pódia vrátili Queen s Paulem Rodgersem na postu zpěváka, vyvolalo to rozporuplné reakce. DvojCD a recenzované DVD "Return Of The Champions" však ukazuje, že se na koncertech výtečně bavili jak diváci, tak kapela. Jen to vybavení dévédéčka mohlo být o chlup lepší.
7/10

Queen & Paul Rodgers - Return Of The Champions

Celkový čas: asi 140 minut
Vydavatel: EMI
Když se polovina Queen rozhodla vrátit na koncertní pódia se zpěvákem Paulem Rodgersem (mimochodem i já znám megapecku "All Right Now" jeho kapely Free, ač jsem nepoměrně mladší ročník), vyvolalo to spoustu protichůdných reakcí. Zatímco někteří tvrdili, že Rodgers většinu queenovských hitů vůbec neuzpívá a koncerty jsou otřesné, jiní byli nadšeni. Na musicserveru však pozitivně dopadl report z pražské zastávky turné i recenze dvojcédéčkové kolekce "Return Of The Champions". Proto jsem byl zvědav, jak bude vypadat stejnojmenné DVD, které hudbu z cédéček doplnilo i obrazem. A co bych vás napínal, spíše se shodnu se svými chválícími kolegy, alespoň co se týká samotného koncertu, vybavení DVD až tak chvályhodné není.

Co tvořilo náplň koncertu, najdete v již zmíněné recenzi audioverze, ale, co si budeme povídat, obrazový záznam dokáže někdy i z nepovedeného koncertu udělat povedený zážitek, což ovšem není zrovna tento případ. Z sheffieldského vystoupení je vidět, že to všechny náramně baví, a to jak ty na pódiu, tak ty pod ním. Jasně, je to dost možná částečně zbytečná exhumace, ale i tak je moc příjemné sledovat, jak se ti starší pánové snaží a jak si to užívají. Hodně se mi líbí i stavba koncertu, kdy nemalou část Rodgers v zákulisí odpočívá a sólové party si střihnou May s Taylorem. Rodgers Mercuryho party většinou zvládá s přehledem, ale logicky mu sedí více rockové věci ("Tie Your Mother Down", "We Will Rock You"), kdežto ty popové (hlavně "I Want To Break Free" a "A Kind Of Magic") asi měli nechat spát a netrápit se jimi.

Více než dvouhodinový koncert je nabízen ve stereu i DTS a širokoúhlém obrazu, jen se mi občas zdá, že je obraz až moc barevný, za což mohou světla z pódia. Titulky zde nenajdete, stejně tak bonusy (jediným je záznam "Imagine" z vystoupení v londýnském Hyde Parku). Je to až zarážející, když si člověk uvědomí, že všechna předchozí klipová i koncertní DVD Queen byla po bonusové stránce excelentní. A přitom právě zde by dokument z turné či rozsáhlý rozhovor byl na místě. Důvodem asi je poměrně rychlé vydání dévédéčka, takže další materiály ještě nebyly připraveny, ale to není omluva.

Koncert je ovšem vynikající a každý, kdo má rád Queen v jejich koncertní podobě, může být nadšen. Minimálně s Rodgersem na poli pěvce záznam ukazuje, že se skladby kapely dají podat i jinak, než s ekvilibristickým hlasovým potenciálem Freddieho Mercuryho a že to stále může být hodně dobré.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY