shop.musicserver.cz

V Abatonu kopuloval dekadentní rokenrol s electrem

Vydáno: 20.11.2005 16:00 v sekci Naživo - Tomáš Turek | foto: facebook interpreta

Hudbymilovných lidí, kteří inklinují k berlínské scéně, se u nás vždy našlo dostatek. Nejen proto se organizátoři nemuseli obávat malé navštěvy na slibně nazvaném večírku "Berlin Insane 3 Release Party", jenž se konal 18. listopadu v pražském Abatonu. Jak celý večer dopadl, se můžete dočíst v našem reportu.

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Dlouho očekáváná akce se sice honosila podtitulem "Berlin Insane 3 Release Party", nicméně u merchendisingového stolku jste mohli pořídit pouze druhý díl této šťavnaté, a u nás prakticky nesehnatelné kompilace. A to jen v případě, pokud jste byli jedněmi z prvních pěti šťastlivců. V Abatonu se ale nekonal jarmark desek, nýbrž večírek spřízněných hudebních duší, libujících si v berlínské dekadenci, ať už si pod zprofanovaným výrazem par excelance představujete cokoliv. Secret 9 Beat jsou sice z nafoukané škatulky "New Wave Electro Future Rock'n'roll", zastřešující celý mejdan, leda tak jen rock'n'roll, naštěstí pro venkovním nečasem zkřehlé příchozí ale svým ořvaným punk-rockem, odkazujícím každou druhou notou ke Stooges (zrovinka cover "I Wanna Be Your Dog" byl ale vetchý až hanba), zamezili hromadné hibernaci úspěšně.

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Podlaha začala brzy lepit, jak se patří, a množství zacyklených kuřáků splnilo pro nezbytnou atmosféru svůj díl participace beze zbytku. Bohužel následní "kraftwerci" Magnetik byli už od druhé skladby neuposlouchatelně nudní. Jakkoliv mám Papežovo retro-electro v rámci Nihilistů moc rád, v projektu spolu s SM24, přinejmenším naživo, vaří z vody. Nepotřebuji žádné dopisy od fans, posílající mě do háje s tím, že ničemu nerozumím. Ne, já tomu opravdu nerozumím. Nechápu, proč něco tak zoufale nepůvodního a nenápaditého Moimir vůbec tvoří, když je z jeho ostatních aktivit navýsost zřejmý umělecký potenciál. Počínaje vystoupením Warren Suicide se ale konečně začaly dít zaznamenáníhodné věci. Berlínská trojka srší nejen pulzující energií, ale hlavně nápady, které jí dovolují z mišmaše electra a surového rocku vycedit čerstvé melodie a neotřelé zvukové koláže. Nehrají si na vizionáře a hrdě přiznávají inspirační vzory, tím ale (nikoliv paradoxně) dosahují nového soundu, který je sice roztomilým a čistokrevným kříženečkem, přesto si drží svůj osobitý gesicht. A netvrdím to jen z okouzlení šarmantní Chérie, "pružící" do rytmu za laptopem nebo s mikrofonem ladně poskakující kolem "jon-spencerovsky" rozlíceného rockera s nickem Nackt (?).

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Echtovní úchylárna v podobě Mignon mi připomněla jistého děda, který by milou slečnu bez okolků poslal sedět nebo minimálně na vojnu. Rozcapená perverzní ženština, diktující slogany o své zvrhlosti a zkaženosti, si snad ani nemusela odívat kožené/plastikové oblečky, aby všem došlo, že je skutečně "Bad Girl". Cha! Uděláme si menší anketku: Kdo si myslí, že se Mignon bere vážně? Hudbu pro její zuřivé tanyny a brut-zpěv obstarává jen electro-groove box. Ve vhodný okamžik vyleze spřízněná divoženka ze zákulisí, aby se s Mignon servala nebo ji rozbrušovačkou ohoblovala kovový plát připnutý k hrudi. Pohled na obě dvě, kropící svá těla žhavými jiskrami, odletujícími coby produkt sebetrýznění, publikum sice jistě hezky pobavil, ale dost dobře si nedokážu představit, že bych na podobnou performance chtěl zajít někdy znovu. Občas je toho opravdu zu viel a podobné S&M legrácky už našince spíš zanechají chladným. Přesto její, svým způsobem výjimečné vystoupení v kontextu ostatního dění vyznělo relevantně a pomohlo mnohým zahnat možné zaječí úmysly.

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small g
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
"Hotroad Hank Video Event", tedy premiéra nového klipu The Nihilists z dílny Šimona Šafránka, se díky selhávající technice proměnil v několikavteřinovou frašku a zhrzený režisér se musel odporoučet, neb Papež zavelel své kapele k nástupu. Proč ale opakovaně psát o vystoupení Nihilists, když bylo znovu standardně vynikající a přitom se neudálo nic zvláštního (což není v případě MPATN protimluv)? Kecám, vlastně událo: zvukař totiž natolik utopil Sonju, že čím dál tím štíhlejší slečna (nebo se mi to jen zdá?) nemohla ani lapat po dechu. Naštěstí uhrančivě podaný cover "Summer Vine" a veškeré Hankovy inspirační zdroje nakumulované do "Motorpsycho" ve mně zahnali probouzejícího se rejpala zpět tam, kam patří. Pro mnohé nejočekávanější položka line-upu, DJský set The Scandals, tedy Stevea Morella (zakladatele pro nás tolik důležitého labelu Pale Music) a Emmy Eclectic, jsem bohužel neabsolvoval celý (vymluvím se třeba na bolest v zádech). Troufám si ale tvrdit, že se nejednalo o nic extaticky převratného, ačkoliv jejich mix patří k nejzábavnějším, které jsem za pěkně dlouhou dobu slyšel. To však vypovídá o něčem jiném a o tom si možná promluvíme jindy. Tchuss!

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005

Fotogalerie:

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small i
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small f
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Prague Berlin Insane, Abaton, Praha, 18.11.2005 small h
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

NÁZORY
  • Nechci (Blackangel, 20.11.2005 18:13) Reagovat

    k tak blbě napsanému článku nemá cenu cokoliv dodávat, zvláště pak, když si to autor nepřeje.

  • jak komu! (Petr, 20.11.2005 19:04) Reagovat

    Od někoho, kdo si da nick dark angel asi netřeba čekat nějakou soudnost, ale musím říct, že mně se to navopak zdá napsaný až nadprůměrně dobře. Takže přeju autorovi víc podobných textů a míň podobných čtenářů, jako byl tenhle.

  • peťa (blackangel, 20.11.2005 21:27) Reagovat

    a copak bys chtěl, kocoure, abych si dala nick white angel? nebo helenka? di do prdele, cukrouši :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard" (01.08.2022 13:32)
- Naživo: The Gaslight Anthem v Praze hráli tak, až jim z toho popadaly figurky (17.06.2015 09:04)
- Fotogalerie: The Gaslight Anthem v obrazech (16.06.2015 09:07)
- Naživo: Ježíš přijel zemřít do Prahy (08.09.2013 16:06)
- Naživo: Jak jsem šel na jelena a ulovil losa (08.11.2011 18:24)
- Fotogalerie: Koncert Apparat v obrazech (08.11.2011 14:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu