Největší přání jsou splněna

04.11.2005 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Metalová skupina Nightwish vydává výběr toho nejlepšího ze své dosavadní tvorby, můžete se těšit na důkladný průřez jejich kariérou. Jak již název napovídá, mohla by být splněna vaše největší přání, co se týče vyběru a uspořádání skladeb. Zavzpomínejte na jejich zatím nejúspěšnější album "Once" a na Tarjin hlas, díky němuž někdy až mrazí v zádech. Taková je deska "Highest Hopes".
8/10

Nightwish - Highest Hopes / The Best Of Nightwish

Skladby: Wish I Had An Angel, Stargazer, The Kinslayer, Ever Dream, Elvenpath, Bless The Child, Nemo, Sleeping Sun (2005 Version), Dead To The World, Over The Hills And Far Away, Deep Silent Complete, Sacrament Of Wilderness, Walking In The Air, Wishmaster, Dead Boy's Poem, High Hopes
Celkový čas: 78:12
Vydavatel: Universal
Metalmistři Nightwish si pro nás připravili výtah ze své dosavadní tvorby od své první desky "Angels Fall First" přes "Wishmaster" až po geniální "Once". Skupina od roku 1996, kdy byla založena, prošla mnoha změnami. Snad nejmarkantnější a pro posluchače nejpodstatnější je střídání stylů zpěvu - co vše dokáže vokalistka Tarja se svým hlasem provést. Od operních manýrů k bičujícímu hrdelnímu projevu, až to drásá uši, ne-li i srdce, a pak opět jemným hláskem navodí tu správnou atmosféru. Projděme si jejich výběrové album, poslechněme si ty největší hity, které skupina vytvořila a které většina lidí zná díky jejich hratelnosti v rádiích. Nesmíme ani opomenout novinkový cover, skladbu "High Hopes" od Pink Floyd. Nikoho asi už nepřekvapí že Nightwish zařazují do svého repertoáru celkem pravidelně kousek od Garyho Moora "Over The Hills And Far Away".

Desku otevírá "Wish I Had An Angel" z alba "Once". Klasický hit rockových rádií, není na něm nic složitého, ale svůj účel - nažhavit posluchače - jistě splňuje. Následuje energická "Stargazer" se speedovým rytmem a chytlavými riffy. Pochází z alba "Oceanborn", kde Tarja trpí zálibou v operním stylu zpěvu. Stejně nadupaná je i "The Kinslayer". Těžkooděné kytary opět válí smrtící melodii a to vše doplňuje zpěvaččin sborový vokál. Ale pak, pak přijde zlom... Líbezná skladbička "Ever Dream" s klavírem v úvodu je jako pohlazení na dušičce. Tarja slezla z operních výšin a klasičtějším zpěvem se smyčcovým doprovodem vás natěší na hymnus "Elvenpath". Bicí si to valí, kytary je dohánějí, basa žbluňká a vokalistka dává pěkně zabrat svým hlasivkovým svalům, když se mocně opírá do výšek.

Dalším esem v rukávu je pecka "Bless The Child", výborně propracovaná skladba. Vše je dotáhlé do konce, nechybí dramatičnost. A co je ještě důležitější, kompilační CD neztrácí oheň a žár, zatím je to mistrovsky udělaný výběr. Jednu krásu střídá krása druhá a přichází na řadu "Nemo" z megaúspěšného alba "Once". Jednu dobu jsem nemohla přijít této skladbě na chuť, ale co jsem měla možnost zhlédnout klip, si mě malý mořeplavec získal. "Nemo" určitě ale nepatří k uměleckým vrcholům tvorby Nightwish. Myslím, že následující "Sleeping Sun" je charismatičtější a působivější. Čím to je? Snad podmanivou melodií, pomalým mazlivým rytmem, zpěvaččiným hlasem, který vás nutí popustit uzdu představivosti...? Určitě vším uvedeným. V kombinaci toho všeho vzniklo dvě stě dvacet dva příchutí světla.

Výpalem "Dead To The World" Nightwish stále jen dokazují, co jsou zač, a podtrhují křehkost dalších skladeb, kam patří předělávka od Garyho Moora "Over The Hills And Far Away". Jako z křišťálu je "Walking In The Air", skladba, která je Tarji šitá přímo na míru. Plynule přejde do "Dead Boy's Poem" a nejednomu posluchači se sevře srdíčko nad působivostí textu. A následuje poslední kousek. No, na konec má prý přijít to nejlepší, ale tady je konec tak leda velkým dupnutím vedle. Dělat cover od Floydů, jak si to Nightwish zkusili, se přinejmenším nepovedlo. Zpěvák to prostě nezvládl, nechápu, jak se do toho mohl pustit. Hlasový fond by ušel, ale co se týče intonace... to je hrůza!

Podívejme se na bonusové DVD, které nese záznam ze živáku v podobě tří skladeb, kterými jsou "She's My Sin", "Dead To The World", "The Kinslayer". Vizuálně to za moc nestojí a Nightwish něchtěně prozrazují, že nepatří ke koncertním kapelám a že je jim spíš líp ve studiu za mixážním pultem. Je pravda, že pro zpěvačku asi není nejlehčí vybrat si z pěti vokálních linek tu nejdůležitější, když všechny tvoří dohromady onen harmonický a dokonalý celek. Ale taky nesmíme zapomenout na to, že ostatní členové kapely hrají ne vždy na koncertech zcela střízliví (viz Masters Of Rock 2005).

Suma sumárum je to mistrně udělaný výběr... až na těch pár přestřelků. Doufejme jen, že se Nightwish, v dnešní době jedna z nejlepších, nejúspěšnějších a nejposlouchanějších metalových kapel, nevydá na zcestí. Vymotali se z bludného kruhu, slezli z výšin a dělají hudbu pro širší veřejnost. Některým se může zdát, že zkomerčnili, ale spíš našli kompromis mezi tím, jak dělali hudbu dřív, a tím, jak tu hudbu dělat dnes tak, aby se i dobře prodávala.

CDk recenzi poskytlo vydavatelství Universal.

Album: Nightwish - Highest Hopes / The Best Of Nightwish
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 78:12
Skladby: Wish I Had An Angel, Stargazer, The Kinslayer, Ever Dream, Elvenpath, Bless The Child, Nemo, Sleeping Sun (2005 Version), Dead To The World, Over The Hills And Far Away, Deep Silent Complete, Sacrament Of Wilderness, Walking In The Air, Wishmaster, Dead Boy's Poem, High Hopes


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY