shop.musicserver.cz
Nightwish - Human. :II: Nature.

Nightwish na "Human. :II: Nature." ukazují autorskou nevyrovnanost

Vydáno: 16.04.2020 11:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ještě nikdy nemuseli fanoušci finských Nightwish čekat na novou desku tak dlouho. Od vydání alba "Endless Forms Most Beautiful", na kterém se poprvé představila nová zpěvačka Floor Jansen, totiž uběhlo předlouhých pět let. Nyní jsou tedy zpět s velkolepým dvoudiskovým materiálem "Human. :II: Nature.". Jaký je?

6/10

Nightwish - Human. :II: Nature.

Vydáno: 10.4.2020
Celkový čas: 81:40

Skladby: Music, Noise, Shoemaker, Harvest, Pan, How's The Heart?, Procession, Tribal, Endlessness; All The Works Of Nature Which Adorn The World - Vista, The Blue, The Green, Moors, Aurorae, Quiet As The Snow, Anthropocene (incl. Hurrian Hymn To Nikkal), Ad Astra

Vydavatel: Mystic Production

Jak název jasně napovídá, téma nové desky finských Nightwish symbolizuje souboj mezi člověkem a přírodou. Kapelník a výhradní autor textů Tuomas Holopainen se tak svezl na aktuálně populární vlně environmentální problematiky. Chtěl si zkrátka říct to své a kromě ekologických témat zabrousil i do těch společenských a sociálních. Žádný výlet do snů a fantasy světů nás tedy na dvou discích nečeká.

Co nás ale čeká, je výživná nálož materiálu, dosahující téměř hodiny a půl. První disk je na poměry kapely nebývale rockový, je určen tradičním fanouškům a nabízí devět skladeb. Druhá část je naopak esencí té nejepičtější a nejsymfoničtější stránky formace, je téměř instrumentální, jen místy okořeněná o mluvené slovo herečky Geraldine James.

Nightwish to nemají jednoduché. Každý jejich počin je podroben nejpřísnější kritice a ta jim odpouští daleko méně než jejich žánrovým kolegům. Velký tlak okolí, ale i vnitřních vazeb neunesly již dvě pěnice. Tarja Turunen i Anette Olzon se raději postavily na vlastní nohy a budují více (Tarja) či méně (Anette) úspěšnou sólovou kariéru. Žezlo za mikrofonem nyní podruhé třímá zkušená Floor Jansen. Oproti svým předchůdkyním má za sebou již bohatou hudební kariéru v tehdy úspěšných After Forever a ReVamp.

Už na minulé studiovce "Endless Forms Most Beautiful" se ukázalo, že její rockovější hlas bude budit rozporuplné reakce. Novinka je na jejím tvrdším výrazu postavena. Je to totiž na poměry skupiny dost kytarová a temná nahrávka. Žádné symfonické kudrlinky ani vzletný feeling, ale hrubé jádro a řezavé vokální party.

Skladatelsky je ale "Human." překvapivě sterilní a kromě několika vzácných hudebních nápadů v podobě "Tribal" s netypickým aranžmá či velkolepě pojaté "Noise" s elektrizujícím tempem nemá moc čím zaujmout. Pokus o další folkovější skvost, který na minulé řadovce zaujímala půvabná píseň "Élan", se v případě "Harvest" na aktuálním albu nepovedl. Balada by zapadla i na desce průměrnější folk-metalové kapely.

Nightwish jsou skvělí hudebníci, ale tentokrát své schopné instrumenty dostatečně nevyužívají. Floor sice skladby sednou, ale rozsah a barva jejího hlasu je maximálně využita jen výjimečně. Potěší třeba svou nezvyklou operní vsuvkou v "Shoemaker", svou rockovou sílu pak naplno využívá právě v singlu "Noise". Jinak jsou její party vesměs fádní.

Bicí nového bubeníka Kaie Hahtoa znějí díky syntetické produkci sice masivně, ale bez invence a zápalu a také multiinstrumentální um Troye Donockleyho, jehož přizvání do sestavy bylo velmi dobrým tahem, se naplno nevyužil. Překvapivě je zde naopak v roli zpěváka na úkor Marko Hietaly, který se jako hlavní vokalista představil pouze v písni "Endlessness".

Zdá se, že Tuomas Holopainen přestává ovládat své ego. Jinak je těžké si vysvětlit zařazení druhého disku s instrumentálním orchestrálním materiálem, který má evokovat pokus o filmovou hudbu, která autora již dlouhodobě láká. Jako by si chtěl sám sobě udělat reklamu a světu oznámit, že je toho schopen. Ostatní ve skupině mu zřejmě nedokázali vzdorovat.

Jsou to sice spekulace, ale část "Nature." je vysloveně symfonickou onanií bez hlubšího nápadu. Potěší snad jen detaily jako charismatický hlas průvodkyně herečky Geraldine James či několik vložených folkových partů Troye Donockleyho, který to prostě s historickými nástroji umí. Tento béčkový soundtrack by slušel druhořadému fantasy seriálu z kabelovky nebo jako autorova sólovka, ale jako nové dílo pod značkou Nightwish tu nemá co dělat.

Je třeba říct, že Nightwish natočili odlišné album. Tvrdší a surovější, kterému zvláštně sekunduje symfonický balast druhého disku. Tuomas chtěl nepochybně nahrát velkolepý kus, kterým by představil všechna svá skladatelská zákoutí, výsledkem je ale obsahově prázdné, přeprodukované pozlátko, které zachraňují výteční hudebníci a pár silných momentů.

NÁZORY
  • Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ... (Fimi, 16.04.2020 11:09) Reagovat

    Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ovšem naprosto průměrná záležitost a kdyby to nemělo nálepku Nightwish, asi by to mebusilo takový zájem a nejspíš by to zapadlo. Za mě ještě horší než předchozí nudná a průměrná deska. Kdysy skvělá kapela se točí už jen ve stínu své slávy a svého jména a přijde mi, že už nemají co nabídnout. Potenciál zpěvačky je pryč i zde, kytary bez invence a bicí klasicky sablonovite. Chybí mi něco co by posadilo na zadek, něco, co jsem jeate neslyšel. Ano, Epica hraje také pořád to samé, ale stále jsou tam nové věci, zajímavé riffy, ale tady není nic... Poslechl jsem si to asi desetkrát a nepamatuji si nic. V porovnání s třeba Lacuna coil velká slabota. Navíc se z kapely stala folková kapela... Jako sorry ale tak polovina písniček jakoby nebyly nightwish ale nějaká kapela co teprve začíná..

    • Re: Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ... (Fimi, 16.04.2020 12:43) Reagovat

      Ten pravopis, asi blbá klávesnice ale snad je jasný, co chce básník říci

    • Re: Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ... (Rayen, 16.04.2020 13:01) Reagovat

      To je chyba na chybě. Tady už jde vidět, že díky koronaviru nám děti začínají hloupnout. Škola jim chybí. A nevymlouvej se na klávesnici, když máš oslabený mozek.

      • Re: Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ... (Fimi, 16.04.2020 14:16) Reagovat

        Oslabený mozek... Oooo to jsi mi to natřel, ale neskutečně.. Tobě se to stát nemůže, ty máš mozek jistě velmi silný..

      • Re: Jasně, už to není ono a nikdy nebude. Tohle je ... (Anonym, 17.04.2020 06:34) Reagovat

        Ježiš ty jsi vůl :-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Video: Floor Jansen se v "Daydream" vrací do dob pandemického odloučení (26.02.2023 09:06)
- Video: Floor Jansen dodává v klipu k singlu "Invincible" naději v nerovném boji (15.01.2023 13:39)
- Floor Jansen z Nightwish porazila rakovinu (22.11.2022 09:48)
- Video: Popová Floor Jansen zahalila svůj třetí singl "Me Without You" do nezajímavého vizuálu (13.09.2022 10:52)
- Video: Po ohni hrozí Floor Jansen v singlu "Storm" popovou bouří (04.06.2022 09:09)
- Video: Floor Jansen z Nightwish se v klipu k popovému singlu "Fire" zahalila do ohnivě rudé (28.03.2022 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu