shop.musicserver.cz

Mimostojící - Inspirací je kytara sama o sobě

Vydáno: 13.10.2005 14:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Neznámá, ale dobrá kapela. O kolika formacích bychom toto mohli prohlásit? O Mimostojících zaručeně, scénou se protloukají už jedenáct let a vydali čtyři nahrávky. Jsou rozhodně skupinou, která vás může zaujmout, a taky zaujme, pokud je poznáte a dáte jim šanci. Třebas i díky tomuto rozhovoru.

Mimostojící small c
© mimostojici.wz.cz
Mimostojící. Poměrně neznámá jesenická kapela, která má ovšem na to, aby díky své tvorbě už konečně vystoupila z pozadí. Mimostojící jsou totiž takřka výhradně klubovou záležitostí, nenajdete je na line-upech festivalů ani coby předskokany na turné profláklých hvězd. Svoji slávu a uznání si budují mezi fanoušky výhradně na malých pódiích a jejich desku neseženete v běžných musicstorech kamenných nebo i webových. Kdo je chce objevit, musí se snažit, ale rozhodně to stojí za to. Letos, po jedenácti letech od založení Mimostojící vydali už čtvrtou desku - "Svou cestou". I na musicserveru se tento počin dočkal poměrně kladného ohodnocení, a proto by krom tvorby nebylo od věci představit čtenářům i Mimostojící coby kapelu. Rozhovor byl veden skrze email se zakládajícím členem, kapelníkem, baskytaristou a zpěvákem Petrem Kohlíčkem.

Čtenářům musicserveru Mimostojící příliš známí nejsou, jak byste se jim představili?

Mimostojící, nebo jak si také říkáme alternativní pramen z jesenických hor, jsou skupinou čtyř muzikantů (nyní už bohužel z různých koutů republiky), kteří se v roce 1994 sešli s tím, že mají chuť pracovat na společné věci a vyjadřovat tím svůj pohled na svět. V podstatě celou dobu existence hrajeme ve složení Jan Kohlíček za mikrofonem a s kytarou, také jako zpěvák a kytarista působí Jiří Motyčák, Petr Kohlíček opět zpěv a baskytara a nakonec taktéž za mikrofonem a hlavně bicími je Pavel Duda.

Chtěli jste být muzikanty od dětství? Jak jste se dostali k hudbě a hraní v kapele?

Muzice se věnujeme všichni v podstatě od útlého věku stylem povinné docházky do LŠU na housličky, malé kytarky atd. V postpubertálním věku jsme tyto těžce nabyté zkušenosti začali uplatňovat v různých kapelách, až jsme založili Mimostojící.

A čím se vlastně živíte, alternativní hudební produkcí to asi u nás bohužel nepůjde...

Živit se hudbou je obecně velmi těžké. Živit se hudbou, kterou děláme my, je v našich podmínkách nemožné. Přesto si myslím, že naše muzika je přístupná širšímu okruhu posluchačů. Jen to chce hledat nové věci, naslouchat a přemýšlet. V civilním životě se živíme chemií, železničním stavitelstvím a dřevozpracujícím průmyslem, takže máme ryze neumělecká zaměstnání. Hudba by nás snad mohla uživit, pokud bychom změnili styl, začali být více happy, in a cool, pak možná ano. Je to pro nás ale neprůchodné. Nevyjadřovali bychom už náš pohled, styl Mimostojících.

 Mimostojící small b
© mimostojici.wz.cz
Vaše deska "Svou cestou" vás představila jako muzikanty, kteří se nebojí škatulek a proplouvají mezi nimi. Je slyšet inspirace poprockem a stejně tak i řízné, až metalové a hardcoreové riffy. Kam byste se sami postavili? Kdo vás inspiruje v tvorbě?

"Svou cestou" je naše v pořadí čtvrté CD. Na nahrávání jsme měli poměrně dost času, jelikož jsme sehnali sponzoring. Nemuseli jsme tedy být úzkoprsí, mohli jsme se tématům více věnovat, hledat nové prvky atd. Tvrdší hudbu máme dost rádi, takže se jí do našich písniček snažíme vtěsnat. Inspirací je kytara sama o sobě. V podstatě ji stačí jen chytnout a vždycky se z ní vyloudí něco zajímavého. Posloucháme vesměs českou rockovou muziku, jelikož je pro nás text neméně důležitý v porovnání s hudbou. V poslední době především kapely, které potkáváme na pódiích a nejsou příliš známé. Vynikajících muzikantů je zde opravdu hodně. Například plzeňské Sebevrány nebo bruntálské na oko.

Nepřehlédnutelná je i vaše inspirační linka na jesenické Priessnitz, znáte se s nimi osobně?

Jejich invence je v našich zeměpisných šířkách naprosto ojedinělá. Ta podobnost je tam možná znát, nicméně se jim nesnažíme programově blížit. Osobně se bohužel neznáme, ale pevně doufám, že se nám podaří si s nimi někdy zahrát. Těším se na to už jedenáctým rokem.

Zajímavé jsou i vaše texty, zdají se být až takřka bretonovsky surrealistické... Kde k nim čerpáte inspiraci? V jakém rozpoložení je píšete?

K tomu nejsem schopen se objektivně vyjádřit. Texty jsou doménou bráchy, já mám na starosti spíše muziku. Naštěstí máme stejnou krev, takže i když jsou ty texty někdy těžko uchopitelné, tak tomu "v podstatě" rozumím.

Jak jste přišli k jménu Mimostojící? Značí se v tom vaše touha být alternativou ke stále většímu komerčnímu balastu v hudbě?

Původně jsme se chtěli jmenovat Outsiders, což by jednoznačně vystihovalo náš postoj vůči in proudům. Mimostojící je takový zvláštní překlad.

Jak je to vůbec po vydání vaší poslední desky se zájmem fanoušků, promotérů a také vydavatelů? Zaznamenali jste nějaké navýšení a zbystření pozornosti?

Zájem ze strany vydavatelů je bohužel nulový, tak jako již při třech předchozích pokusech (předchozí CD). Asi to děláme špatně. Desku nám distribuuje kamarád přes své malé nezávislé vydavatelství. Jinak je ohlas na desku vesměs více než pozitivní.

Myslíte si, že by pro vás cesta vzhůru byla snadnější, kdyby jste nebyli z opomíjeného koutu republiky, jako je Bruntálsko?

S tím můžu jedině souhlasit. Po 11 letech hraní někde ve velkém městě by byla základna fanoušků, myslím, mnohem větší. Bylo by více míst kde hrát. Potkali bychom více lidí, kteří mají co do činění s muzikou, a možná by to všechno vypadalo úplně jinak. Jinak je ale na Bruntálsku krásně.

 Mimostojící small a
© mimostojici.wz.cz
Jaké jsou vaše plány do blízké budoucnosti, co se rýsuje na obzoru?

Hlavně chceme vydržet... Připravujeme materiál na nové CD, které bychom chtěli natočit na jaře příštího roku. Na podzim máme prozatím domluveny čtyři koncerty v Litomyšli, Bruntále, Plzni a Ostravě a také se budeme snažit konečně probojovat na letní festivaly.

Díky za rozhovor a hodně štěstí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "Hexe" temných romantiků Priessnitz zní po třiceti letech z vinylu stále skvěle (28.08.2024 08:30)
- Dlouho nedostupné třetí album Priessnitz se vrací. "Hexe" pořídíte na vinylu, CD i digitálně (24.06.2024 19:36)
- Nové desky 23/2024 - od Bon Jovi přes Charli XCX po Auroru (12.06.2024 08:00)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)
- Audio: Jaromír Švejdík představuje Letní kapelu, na album láká singlem "Na řece" (24.04.2022 11:19)
- Publicistika: Nejlepší domácí videoklipy roku 2017 podle musicserveru (17.01.2018 14:30)
- Naživo: Jamiroquai a Justice zahřáli zmáčené publikum (24.07.2017 21:03)
- Video: Obrazotvornost příběhu "Ženy" v klipu Priessnitz (12.06.2017 13:31)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2016 podle musicserveru (5-1) (02.02.2017 10:00)
- Naživo: Staří dobří Priessnitz se navrátili s plnou parádou (09.12.2016 23:36)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna 2H+ Queen Liam Gallagher Oasis Mirai Viktor Sheen Adele Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe