Připravte si deštníky a jedem!

09.05.2005 13:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Hodně mokré DVD - i takový název by mohl dostat záznam výborného koncertu amerických Goo Goo Dolls z Buffala na počátku léta loňského roku. "Live In Buffalo July 4th 2004" zachycuje opravdu jen tak nevídaný koncert a určitě stojí za pozornost.
7/10

The Goo Goo Dolls - Live In Buffalo July 4th 2004

Celkový čas: 65:16 + cca 104 minut
Vydavatel: Warner Music
Fanoušci amerických Goo Goo Dolls čekali na živý záznam jejich koncertu opravdu dlouho. Skupina existuje už od roku 1985 a až do této chvíle jim nevyšlo nic, na co by se mohli dívat její příznivci doma u televize. "Live In Buffalo July 4th 2004" je, pokud nebudu počítat jejich "Live In Alaska" ze série "Music In High Places", což není plnohodnotný koncert, opravdu první živou nahrávkou. Za to je ale nutno předeslat, že to je záznam, který zachycuje jeden opravdu nevšední koncert, který v každém případě stojí za vidění.

Koncert, jak je patrno z názvu, byl nahráván na počátku léta v domovském městě Goo Goo Dolls, tedy v Buffalu. Místo činu zvolila skupina poměrně zajímavě - před starou radnicí. Vystoupení trochu připomíná Yanniho v Akropoli: Od první "Big Machine" spouští výborný koncert, který má hned několik vrcholů - například v podobě "Slide" a pochopitelně jednoho z největších hitů "Name", ve kterém se povedlo výborný akustický zvuk kytar ze studiové nahrávky přenést i do živé podoby. Nemohu nezmínit i opravdu skvělou "Black Balloon", která naživo vyznívá ještě lépe než na desce.

I tak lze ale první dvě třetiny popsat jako obyčejný koncert, kterých Goo Goo Dolls odehrály už tucty. Jenže při "January Friend" se najednou z oblohy spustí takový slejvák, jaký se jen tak nevidí. Proudy vody hnané větrem zaplaví nejen publikum, ale prakticky celé pódium, které má poměrně vysoko střechu a je ze dvou stran otevřené. V tu ránu jsou mokří všichni členové kapely od hlavy k patě, ale místo toho, aby koncert ukončili, spouští další "Here Is Gone". Goo Goo Dolls se brodí kalužemi vody, která se hromadí na pódiu. V následující "What A Scene" už vypovídá poslušnost kytara Johnyho Rzeznika, ale ten si vyžádá náhradní a hraje dál. Když dohrají "What A Scene", nefunguje už téměř nic, a proto následuje přestávka, při které jsou přikryty bubny a po níž vylézá na pódium pouze John Rzeznik se španělkou, aby naprosto excelentním způsobem zahrál "Acoustic #3". Na "Two Days In January" se k němu připojuje i Robby Takac s baskytarou. Tuhle píseň dohrávají v rockové agónii, klečíce na kolenou ve vodě, na konci vše říkajícím gestem Rzeznik odhodí kytaru na pódium. Ale i přesto spouští další "Broadway", což nevydrží bubeník Mike Malinin a za ještě polozakrytými bubny se přidává ke svým promočeným společníkům. Publikum doslova šílí a hlasitě zpívá s Goo Goo Dolls, Takacovi vypovídá službu mikrofon, a tak zpívá na jeden zatím funkční společně s Rzeznikem, déšť se míchá s poletujícími konfetami. Voda bubnuje do mikrofonu a Goo Goo Dolls spouští "Iris" z filmu "City Of Angels". Atmosféra v těchto chvílích se těžko dá popsat slovy, voda jako by spojila publikum a kapelu do jednoho celku a refrén zpívají všichni jako obří sbor. Se slovy Rzeznika: "You have no idea how much we love you," opouštějí Dolls pódium, nakonec se ale vracejí a hrají dávný hit Supertramp "Give A Little Bit", který je na bonusovém CD i ve studiové verzi.

Naprosto excelentní koncert trošku kazí výbava tohoto DVD. Zvuk zde naleznete pouze v DD 5.1 a v obyčejném stereu. Ovšem třetí stopu tvoří komentář kapely celého koncertu, což je věc vídaná spíše u filmů, ale i zde má své opodstatnění. Vše vyjma koncertu samotného je opatřeno titulky v šesti jazycích včetně anglických. Bonusový materiál se skládá z jedné položky - dokumentu o zhruba týdenní přípravě, která předcházela tomuto koncertu. Bonusem by se dalo nazvat i přiložené CD, na kterém je záznam téhož koncertu. To ale po zhlédnutí DVD trošku ztrácí na atraktivnosti, protože zde prostě chybí zrakový vjem, který je u tohoto vystoupení zásadní.

"Live In Buffalo July 4th 2004" jako koncert vás po jednom zhlédnutí naprosto dostane. Pokud máte kvalitní televizi, doporučuji si před puštěním DVD připravit deštníky, protože vám bude pršet i z obrazovky. Goo Goo Dolls dokazují, že jsou opravdu velkou kapelou. Nedokážu si představit, která jiná skupina by za podobných podmínek pokračovala v koncertě. Trochu škoda, že se nepovedlo toto DVD trošku lépe vybavit, abych mohl dát ještě o něco vyšší hodnocení. Doufám, že Goo Goo Dolls někdy v blízké době zavítají do Evropy. Jejich koncert bych si teď již nenechal ujít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY