shop.musicserver.cz

Někdy ani poctivá práce nepomůže ke zdařilému výsledku

Vydáno: 09.03.2005 17:40 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Srdce všech metalových fanoušků se před časem rozbušila v rychlejším tempu, když Rob Halford ohlásil návrat do Judas Priest. Po rozsáhlém koncertním turné obrozená kapela přichystala nové studiové album "Angel Of Retribution", které však slibovalo více, než dokázalo přinést.

6/10

Judas Priest - Angel Of Retribution

Celkový čas: 52:44

Skladby: Judas Rising, Deal With The Devil, Revolution, Worth Fighting For, Demonizer, Wheels Of Fire, Angel, Hellrider, Eulogy, Lochness

Vydavatel: Sony BMG

Pro někoho (a že jich jistě není málo) mohou být dávné metalové legendy spíše k smíchu. Pro jiné, kteří v mládí nosili dlouhé vlasy a doma v obýváku jimi házeli do rytmu (a ani to není podmínkou), může být návrat Judas Priest s Robem Halfordem za mikrofonem jednou z nejdůležitějších hudebních událostí tohoto roku. První informace o navrácení ztraceného syna sice proběhly už v polovině roku 2003, ale kapela se teprve opětovně poznávala, vyrazila na koncertní turné a studiový výsledek v podobě desky "Angel Of Retribution" přichystala až na konec letošního února. Vyplatilo se to poměrně dlouhé čekání?

Fandové Judas Priest, kteří mají doma celou jejich diskografii, budou pravděpodobně s novinkovou kolekcí spokojeni - nabízí přesně to, co od znovuzrozené legendy čekali. Pokud ale, stejně jako já, zbožňujete hlavně jejich poslední předrozpadovou nahrávku "Painkiller", budete "Angel Of Retribution" přicházet na chuť spíše pozvolna, převážně proto, že deska nepřináší vůbec nic nového, oproti "Painkilleru" je spíše rozvážným krokem zpátky.

Na Halfordovi je slyšet, že i když jeho hlasivky stále patří k těm silnějším na metalovém poli, vysokého falzetu, jímž je specifický, se nedočkáte zrovna často. A přitom deska z počátku vypadá více než slibně - odkazem na "Ressurection" ze stejnojmenné desky projektu Halford (pozvolný zvukový nájezd s vysokým křikem/zpěvem) začíná úvodní skladba "Judas Is Rising", která má to správné hymnické pojetí, dvojka "Deal With The Devil" šlape také slušně. Postupně se ale vkrádá pocit, že to vše už jsme dávno slyšeli a navíc mnohem lépe. Některé skladby ("Worth Fighting For" či "Wheels Of Fire") pak postrádají i metalovou tvrdost, aniž by ji nahradily něčím jiným, čímž pak znějí poměrně nudně. Při baladě "Angel" možná někteří mohou pochybovat, zda to skutečně jsou Judas Priest, krev do žil se ale vrátí s výtečnou "Hellrider". To druhá pomalá skladba "Eulogy" v délce necelých tří minut nabízí hutnou atmosféru s minimem prostředků. Krátkodobé nadšení však zchladí závěrečná naopak třináctiminutová "Lochness", v níž kapela přecenila své síly, až to občas vypadá, že paroduje sebe sama. Kdyby byla o polovinu kratší, působila by dvakrát tak větší silou.

Ač se to z předchozích řádků nemusí zdát, "Angel Of Retribution" není špatnou deskou. Bohužel se však Judas Priest nepodařilo plně navázat ani na kvality poslední desky v této sestavě, ani na sólové počiny Roba Halforda. Prostě nic zlomového či převratného, pouze poměrně povedené nové album legendární kapely s několika skvělými a několika průměrnými písněmi. Že by jejich opětovné spojení byl spíš sňatek z rozumu, než z nadšení z erupce nápadů při opětovné společné tvorbě? Třeba to je jen nadechnutí před pořádným prásknutím do stolu.

NÁZORY
  • soadfans.wz.cz (xnovys, 13.03.2005 17:02) Reagovat

    www.soadfans.wz.cz
    ------------------------------------------
    S recenzí tak úplně nesouhlasím, ale nechci ji kritizovat. 13-ti minutová skladba Lochness je prostě dokonalá, stejně jako balada Angel. Je dobře, že na albu nejsou jen typicky heavymetalové skladby, ale i pomalejší kompozice. Hodnotil bych 8/10 a to jsem album slyšel zatím jen 3x. A taky je to první album, které jsem od JP slyšel, čili můj názor není objektivní.
    ------------------------------------------
    www.soadfans.wz.cz

  • Judas Priest (Elessar, 16.03.2005 14:53) Reagovat

    Podla mna su ubohi, uz nemaju co dokazat a v hudobnej historii patria k tym zbytocnejsim legendam, bez ktorych by sme sa zaobisli. Kedysi som bol fanusik JP, ale momentalne viem, ze ta hudba nema hlbku a je to na oznacenie legenda slabe (mam doma styri ich LPcka, takze viem, o com hovorim)

  • Já bych brzdil (Jindra Marval, 08.04.2005 23:24) Reagovat

    Já tedy nevím, ale 6 bodů z 10 se mi na toto album zdá být více než málo. Je to ale názor proti názoru, ale kdo byl na jejich koncertu a slyšel třeba Revolution živě, tak asi pochopí, že ta recenze je při vší úctě k jejímu autorovi...ehm, řekněme mimo mísu.
    Poslední příspěvek je velmi zábavný a tragický zároveň. To, že někdo považuje JP za kapelu nedosahující kvalit legendy heavy metalu, můžu se pak autora zeptat koho za ní považuje? Docela rád bych znal odpověď. Nevadí mi, že se JP autorovi nelíbí, ale objektivní uznání zásluh JP, což je právě mimo jiné legendou dělá, je dle mého názoru tragické. Zábavná je věta, že ví o čem mluví, protože má 4 alba doma. Doporučuji autorovi studenou sprchu, aby se probral. Na to, že oficiální diskografie JP čítá dnes 21 titulů, tak autor nedisponuje ani 20-ti% znalostí a to je zatraceně málo.
    Je mi líto, autor recenze svůj názor vyargumentoval, i když dle mého ne moc přesvědčivě (rozebrání díla je stručné a fádní), ale budiž. Autor druhého příspěvku však neudělal zdaleka nic, kvůli čemu by jeho příspěvek mohl být brán jako seriozní. Nicméně zdravim oba autory.

  • JP (Skurek, 10.04.2005 11:32) Reagovat

    Souhlasím, že druhý příspěvěk je dost nesmyslný, protože když JP nejsou legendou, která v hudbě něco dokázala, získala si posluchače a tento žánr utvářela, tak nevím kdo by jím měl být. A pokud se jedná o počet CD, tak já mám doma všechny a jestli někdo viděl jejich DVD Electric EYE, tak mi musí dát za pradvku, že zpěváka, který na živo zpívá tak zatraceně dobře, jen tak nenajdou. A co se týče nového CD, tak si myslím, že to kvalitní nahrávka, kde JP hrajou svoji hudbu i když možná ten Lochness tam být nemuselo, ale proč ne, trocha experimentu nezaškodí.

  • Judas (Reky, 10.04.2005 22:15) Reagovat

    Souhlas,mam doma take vse(s Halfordem),tzn.krome Demolition a Jugulatoru a novy album se mi libi,Lochness mi nevadi,naopak na zaver alba mi pride jak delana,hodnotil bych 9/10.Myslim si ze na svuj vek slapou perfektne,coz potvrdil brnenskej koncert,kerej byl spickovej a nektery pisnicky byly lepsi jak studiovy verze(revolution) a co tam Halford v 55 letech predvadel,klobouk dolu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Co si o nové desce Judas Priest myslí šéfredaktor Sparku? (17.03.2024 11:21)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Biografie legendárního kytaristy K.K. Downinga z Judas Priest v češtině konečně vyšla (12.03.2024 12:05)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Video: Judas Priest se v klipu "The Serpent and the King" ocitají uprostřed věčného střetu dobra a zla (04.03.2024 14:03)
- Video: Judas Priest zvou v novince "Crown of Horns" do studia (04.02.2024 15:59)
- Biografie legendárního kytaristy Judas Priest: Sex, chlast & dráždivé klima na Ibize (24.01.2024 17:31)
- Video: Judas Priest doplnili singl "Panic Attack" působivými živými záběry. Téhle bandě energie neschází (14.01.2024 09:05)
- Audio: Judas Priest v "Trial By Fire" dokazují svou majestátnost (21.11.2023 10:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu