Někdy ani poctivá práce nepomůže ke zdařilému výsledku

09.03.2005 17:40 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Srdce všech metalových fanoušků se před časem rozbušila v rychlejším tempu, když Rob Halford ohlásil návrat do Judas Priest. Po rozsáhlém koncertním turné obrozená kapela přichystala nové studiové album "Angel Of Retribution", které však slibovalo více, než dokázalo přinést.
6/10

Judas Priest - Angel Of Retribution

Skladby: Judas Rising, Deal With The Devil, Revolution, Worth Fighting For, Demonizer, Wheels Of Fire, Angel, Hellrider, Eulogy, Lochness
Celkový čas: 52:44
Vydavatel: Sony BMG
Pro někoho (a že jich jistě není málo) mohou být dávné metalové legendy spíše k smíchu. Pro jiné, kteří v mládí nosili dlouhé vlasy a doma v obýváku jimi házeli do rytmu (a ani to není podmínkou), může být návrat Judas Priest s Robem Halfordem za mikrofonem jednou z nejdůležitějších hudebních událostí tohoto roku. První informace o navrácení ztraceného syna sice proběhly už v polovině roku 2003, ale kapela se teprve opětovně poznávala, vyrazila na koncertní turné a studiový výsledek v podobě desky "Angel Of Retribution" přichystala až na konec letošního února. Vyplatilo se to poměrně dlouhé čekání?

Fandové Judas Priest, kteří mají doma celou jejich diskografii, budou pravděpodobně s novinkovou kolekcí spokojeni - nabízí přesně to, co od znovuzrozené legendy čekali. Pokud ale, stejně jako já, zbožňujete hlavně jejich poslední předrozpadovou nahrávku "Painkiller", budete "Angel Of Retribution" přicházet na chuť spíše pozvolna, převážně proto, že deska nepřináší vůbec nic nového, oproti "Painkilleru" je spíše rozvážným krokem zpátky.

Na Halfordovi je slyšet, že i když jeho hlasivky stále patří k těm silnějším na metalovém poli, vysokého falzetu, jímž je specifický, se nedočkáte zrovna často. A přitom deska z počátku vypadá více než slibně - odkazem na "Ressurection" ze stejnojmenné desky projektu Halford (pozvolný zvukový nájezd s vysokým křikem/zpěvem) začíná úvodní skladba "Judas Is Rising", která má to správné hymnické pojetí, dvojka "Deal With The Devil" šlape také slušně. Postupně se ale vkrádá pocit, že to vše už jsme dávno slyšeli a navíc mnohem lépe. Některé skladby ("Worth Fighting For" či "Wheels Of Fire") pak postrádají i metalovou tvrdost, aniž by ji nahradily něčím jiným, čímž pak znějí poměrně nudně. Při baladě "Angel" možná někteří mohou pochybovat, zda to skutečně jsou Judas Priest, krev do žil se ale vrátí s výtečnou "Hellrider". To druhá pomalá skladba "Eulogy" v délce necelých tří minut nabízí hutnou atmosféru s minimem prostředků. Krátkodobé nadšení však zchladí závěrečná naopak třináctiminutová "Lochness", v níž kapela přecenila své síly, až to občas vypadá, že paroduje sebe sama. Kdyby byla o polovinu kratší, působila by dvakrát tak větší silou.

Ač se to z předchozích řádků nemusí zdát, "Angel Of Retribution" není špatnou deskou. Bohužel se však Judas Priest nepodařilo plně navázat ani na kvality poslední desky v této sestavě, ani na sólové počiny Roba Halforda. Prostě nic zlomového či převratného, pouze poměrně povedené nové album legendární kapely s několika skvělými a několika průměrnými písněmi. Že by jejich opětovné spojení byl spíš sňatek z rozumu, než z nadšení z erupce nápadů při opětovné společné tvorbě? Třeba to je jen nadechnutí před pořádným prásknutím do stolu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY