Návraty za školní lavici a za poznáním pravé lásky

24.01.2005 09:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Erasure pomalu, ale jistě směřují ke dvacetiletému výročí od jejich vzniku. Vince Clarke a Andy Bell se opět hlásí o slovo s deskou, která dostala romantický název "Nightbird" a přináší jedenáct příjemných písniček. Dobrá zpráva je, že se jedná o nejpovedenější desku Erasure z posledních let.
7/10

Erasure - Nightbird

Skladby: No Doubt, Here I Go Impossible Again, Let's Take One More Rocket To The Moon, Breathe, I'll Be There, Because Our Love Is Real, Don't Say You Love Me, All This Time Still Falling Out Of Love, I Broke It All In Two, Sweet Surrender, I Bet You're Mad At Me
Celkový čas: 43:11
Vydavatel: EMI
V závěru minulého roku šokoval Andy Bell své fanoušky prohlášením, že je HIV pozitivní a že s tímto vším již nějaký ten pátek bojuje. Podle svých slov se však cítí velmi dobře, tak jak se už dlouho necítil. Srší energií, kterou společně s Vincem Clarkem vtěsnal do nové desky, která dostala jméno "Nightbird" a předznamenal ji singl "Breathe", jenž se v Británii vyšplhal na čtvrtou příčku žebříčku. Po nepříliš vyrovnaném albu "Loveboat", kompilátu coverů "Other People's Songs" a singlové rekapitulaci "Hits! The Very Best Of Erasure" tu je velmi příjemná kolekce jedenácti nových písniček. Andy Bell na nové nahrávce působí velmi vyrovnaně a je ztotožněn s tím, co ho v životě potkalo, což se podepsalo i do pozitivních nálad textů, v nichž se vyznává ze svých romantických momentů života. Dalo by se i říci, že to je pocitově velmi intimní deska.

Pokud se však podíváte zpět, zhruba na poslední tři studiové desky Erasure, zjistíte, že Vince Clarke se vesměs už vykašlal na nějaké experimentování se zvuky. Zkušeně si ohraničil své melodické nápady a má jasný hmat pro napsání čtyřminutové pohody, která by se mohla vesměs hrát na každém rádiu. Andy Bell zbytečně neběhá z hlasových hlubin do výšek jako dřív, spíše si inteligentně pohrává s tím, co mu dnes hlas umožňuje, aby to neznělo příliš nevyrovnaně. Jeho hlas je za ta léta jako neměnná lidská tvář, která k vám bude promlouvat o tom, co si právě myslí o tom, co může a nemůže být láska, když posloucháte zpěv ptáků na nějaké lesní mýtince a pozorujete nebe plné hvězd. "Nightbird" je velmi sourodou deskou bez zbytečných kolísání, je to návrat starých dobrých Erasure.

Pilotní singl "Breathe" má velké hitové ambice, jsem zvědav, jestli zakotví i v našich rádiích. Mě však totálně omračuje hned úvodní "No Doubt" - ta si mě získala úžasnou melodickou nápaditostí. "Don't Say You Love Me" je čítankový hit ala Erasure, uvidíme, jestli to třeba bude druhý singl. Skladbu "All This Time Still Falling Out Of Love" mixoval zkušený Mark Saunders a podařilo se mu Erasure překvapivě roztančit do současných retro disko rytmů. Pomalé písně této dvojici taktéž jdou, za všechny může spanile hovořit "I Broke It All In Two". Kromě vokálů Andyho je možné slyšet i Jill Walsh, její hlas se v mnoha písních příjemně slučuje a souzní.

Erasure nepřišli s ničím novým, na téhle desce pějí a hrají to, co od nich po takové dlouhé existenci (bude to příští rok rovných dvacet let) můžete očekávat. Je to příjemný synthi popík, kterým tahle dvojka lámala žebříčky, a nyní je ve stádiu, že to spíše dělá pro svou radost a potěšení svých fanoušků. Ať už to vezmu jakkoliv - "Nightbird" je deska, ke které se budu rád vracet nejenom proto, že patří k tomu povedenějšímu, co v poslední době Erasure natočili. Skalní fanouškové si mohou s radostí připočíst bod k dobru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY