shop.musicserver.cz

Dost žhavý popel z Irska

Vydáno: 29.10.2004 05:00 v sekci Naživo - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Původem irští Ash se v Česku koncertně ještě nepředstavili, a tak je dobře, že jsme měli možnost porovnat živé provedení hitů s tím, co někteří znají z jejich čtyř řadovek. V Roxy zaznělo celkem logicky nejvíc skladeb z posledního alba "Meltdown", které našeho redaktora příliš neoslovilo. A co koncert?

Ash - Roxy
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Ačkoliv Ash v Česku ještě nekoncertovali, neznámí by čtenářům musicserveru být neměli. Jak takový koncert a zážitek z něj může vypadat, jste mohli zjistit z nedávné recenze kolegy na koncertní DVD "Tokyo Blitz". Pokud jde o jejich albové počiny, třetí "Free All Angels" z '98 nebylo vůbec špatné. Novinkové "Meltdown" mě tolik nechytlo. Přesto jsem jim chtěl dát šanci mě přesvědčit, zda naživo funguje jejich muzika lépe, zda nedojde k záměně s jinými, známějšími jmény z rockové branže jako na albu. Kolega asi netušil, že jeho přání vidět Ash naživo v nějakém klubu vyjde tak rychle.

Koncert byl prakticky, a vzhledem k premiéře Ash u nás nepochopitelně, značně nepropagovaný, plakáty vidět nebylo, takže jsem netušil (ani nezjišťoval), zda a kdo bude pódium zahřívat před nimi. Docela milé překvapení - v půl osmé nastoupili Southpaw. Jak kolega zmiňuje v reportu z jejich jen pár dnů tomuto koncertu předcházejícímu křtu desky, pochopili, že šanci opravdu prorazit mají hlavně díky koncertování, a tak si střihli roli předkapely. V asi čtyřiceti minutách přehráli většinu své novinky "Boys Make Noise", zakončovali s "Goodbye, Planet" z předchozího alba. Nebyl bych tak nadšený jako kolega na křtu, ale to má své objektivní důvody (délka, zvuk předkapely), koncertík to jinak nebyl vůbec špatný, potvrdil se mi dobrý dojem z desky. Dobrá příprava na hlavní tahák večera.

Ash - Roxy
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Lehce po půl deváté nastoupili Ash před pro návštěvníky příjemně, pro pořadatele nic moc zaplněné Roxy. Kapele to mohlo po zkušenostech z Japonska přijít jako slabota, mohli být ale rádi, že se dostavila v dost hojném počtu enkláva (skoro)krajanů zde bydlících nebo jen projíždějících. Pokud jste nevyužili odkazy na starší recenze, ve zkratce prozradím, že tahle mužská trojka už před pár lety posílená o kytaristku míchá popovou chytlavost, hlavně v refrénech, s punkovou jednoduchostí a speciálně na poslední desce toto rockově zabalila. Těžiště koncertu bylo logicky ve skladbách z poslední řadovky, tvrdší "Meltdown", z jedenácti skladeb zahráli osm. Novinky prokládali staršími písničkami, nejvíc (čtyři) z již zmíněné, dva roky staré "Free All Angels", které publikum oceňovalo nejvíc. Ale reagovalo vstřícně i na tři věci z osm let starého debutu "1977". Z ne moc přijatého druhého alba zahráli jen jednu skladbu, stejně jako z (před)loňského výběru a pak v přídavku mnou neidentifikovanou.

Ash - Roxy
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Od první skladby, stejnojmenném otvíráku alba "Meltdown", bylo jasné, že ten rockový obal bude ten večer velice silný. Singly i další skladby z poslední řadovky fungovaly výborně, naživo mnohem lépe než na desce. Taková "Clones" s jízdou bicích (podobně i "Vampire Love"), celkově až (nu-)metalovou atmosférou bez jinak všudypřítomných chytlavých refrénů mě chytla hodně a dokonala pozitivní přijetí celého koncertu. Obdobně výborná byla tvrdší "Detonator" s "tikacími" bicími. Přestože v pauze po vystoupení předkapely se linula hudba i Smashing Pumpkins, které mi na "Meltdown" připomínali místy až příliš, jejich největší kopii "On A Wave" nezahráli a nejen díky tomu ke koncertu nemám výhradu jako k desce.

Nutno ocenit, i když přítomné slečny určitě byly proti, odvahu, s jakou nezahráli žádné pomalé skladby, třeba "Candy" nebo "Sometimes". Je fakt, že by se mi líbila pro ně dost netypická tanečně-rocková "Submission". Celý koncert hrnuli do lidí své vypalovačky. V nich se sice občas zvolní ("Evil Eye"), ale refrény byly vždy skákavé. A jejich věrní fanoušci v kruhu pod pódiem toho hojně využívali, až jsem dostal strach o našeho fotografa.

Ash - Roxy
© Jiří Stružinský / musicserver.cz
Kapela se soustředila na výkon, s publikem prakticky nekomunikoval ani frontman a zpěvák Tima Wheeler - párkrát poděkování a dvě jen o něco delší promluvy, jak hrají v Praze poprvé a jak jsme skvělé publikum. Druhá kytaristka Charlotte Hatherley, v jinak mužské společnosti logicky přitahující pozornost, v doprovodných vokálech odváděla hodně práce, podobně jako u basy "neviditelný" Mark Hamilton. Občas to Wheelerovi intonačně trochu ujelo, ale zas tolik to nevadilo. Asi dvakrát také přitvrdili nebo lehce změnili písničku, že chvilku trvalo se chytnout, o jakou skladbu jde. Ale instrumentálně vše zvládali perfektně, různé stoptimy byly bez chyby.

Ano, muzika Ash je nekomplikovaná a stalo se mi, že jsem párkrát nasadil k refrénu z jiné písničky, přece jen jsou si místy dost podobné. Ale na druhou stranu si tenhle koncert mohl užít i ten, kdo jejich tvorbu nijak nezná, což se taky počítá. A já vezmu víc na milost "Meltdown" a nejspíš přijdu na Ash i příště - vzhledem k jejich slibu se dá očekávat jejich další návštěva. Třeba se nás tam potká víc.

Playlist: Meltdown, Girl From Mars, Cherry Bomb, Evil Eye, Clones, Shining Light, Renegade Cavalcade, Detonator, Oh Yeah, Starcrossed, Kung Fu, Jack Names The Planet, Vampire Love, Walking Barefoot, Orpheus, přídavky: A Life Less Ordinary, ?, Burn Baby Burn

Ash, Southpaw, Roxy, Praha, 26.10.2004

NÁZORY
  • Renegade Cavalcade (Wlad von Thorn, 09.11.2004 17:23) Reagovat

    Hello!Ked som sa na oficiálnej stránke dozvedel, že ASH koncertujú v pražskom Roxy, bez váhania som si povedal, že mi to nesmie ujsť. Tejto skupine sa už venujem od roku 1997, kedy som si kúpil ich kvázi-debutový album "1977" a úplne ma očaril. Samozrejme, neskor som si zohnal aj ich úplný debut "Trailer" a odvtedy všetky radovky. Mám aj zopár singlov a množstvo hudobného materiálu z netu. V súčasnosti sa sústreďujem na kompletizáciu ich diskografie, no vďaka našej singlovej politike je to veľký problém. Koncert v Roxy bol každopádne pre mňa hudobný zážitok roka, aj keď chvíľami mi skupina pripadala dosť unavená a až ľahostajná k publiku, no ASH nikdy neboli žiadni showmani. Odviedli však štandardný live výkon, na pár zaváhaní /napr. Timove vynechanie druhej časti úvodného medzirefrénu v skladbe "cherry bomb"/ úplne v pohode. Trochu mi chýbala v playliste nejaká B-strana, alebo rarita, ktorá by to celé korunovala exkluzivitou. Úplná bomba bol osobný kontakt s členmi ASH, ktorí bez váhania rozdávali autogramy a prehodili pár viet. Ináč, tá neidentifikovaná skladba v prídavkoch bol singel "Goldfinger" z albumu 1977. Bol by som veľmi rád, keby sa mi podarilo nadviazať kontakt s niekým, kto sa tiež venuje ASH - ochotne by som s ním komunikoval najma vo výmene hudobného materiálu . Bye! Wlad from Žilina /Slovakia/.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ash vydávají novou desku, do Prahy přijedou s The Subways (23.06.2023 17:23)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Recenze: Southpaw natočili desku pro nostalgiky a melancholiky (17.10.2021 10:30)
- Rozhovory: Southpaw - Necháváme to plynout a užíváme si to (28.09.2021 08:30)
- Video: Southpaw jsou zpět. A opět s hlavou v oblacích (11.08.2021 15:58)
- Fotogalerie: Ash se ve Futuru probrali svými hity (04.03.2020 08:52)
- Nové desky 6/2020 - od Justina Biebera přes Hollywood Undead po Puss N Boots (19.02.2020 13:45)
- Ash oslaví své výročí i v Praze (17.11.2019 11:36)
- Ash zrekapitulují svou kariéru, turné je zavede i do Prahy (05.11.2019 16:29)
- Nejvíc nej: Pět českých comebacků spojených s vydáním nové desky (10.01.2019 11:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Rush Taylor Swift Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC 2H+ Liam Gallagher Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu