shop.musicserver.cz
OMD, Walt Disco, SaSaZu, Praha, 10.2.2024

OMD zahráli poprvé v Praze aneb Splněný sen s nádechem nostalgie

Vydáno: 11.02.2024 15:02 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: Fource PR

Legendární OMD si po pětačtyřiceti letech fungování konečně našli cestu i do České republiky a u příležitosti vydání nového alba "Bauhaus Staircase" zavítali do Prahy. Jejich premiéra nabídla dekádami prověřené hity, moře nostalgie, slzy dojetí, ale hlavně poctivý koncert bez zbytečných efektů.

Live: OMD

support: Walt Disco
místo: SaSaZu, Praha
datum: 10. února 2024
setlist: Evolution Of Species (intro), Anthropocene, Messages, Tesla Girls, Kleptocracy, History Of Modern (Part I), If You Leave, (Forever) Live And Die, Bauhaus Staircase, Souvenir, Joan Of Arc, Joan Of Arc (Maid Of Orleans), The Rock Drill, Veruschka, Healing, Don't Go, So In Love, Dreaming, Locomotion, Sailing On The Seven Seas, Enola Gay, Look At You Now, Pandora's Box, Electricity
Fotografie jsou pouze ilustrační - na koncertě jsme neměli fotografa

OMD
© omdhq
Být legendou synth popu není nic jednoduchého. Ruku na srdce - většina kapel, které se k tomuto hudebnímu stylu hlásila či hlásí, má to nejúspěšnější období své kariéry již dávno za sebou, a tak logicky i v této době čerpá primárně ze slávy minulosti. Je proto občas velmi ošemetné si takovéto skupiny zvát na koncert, neb nevíte, jak fanoušci zareagují.

V případě britské formace OMD (tedy přesněji Orchestral Manoeuvres In The Dark) ale čeští (a slovenští) fandové nezklamali, a tak den předem pořadatelská agentura Fource mohla s klidem v duši oznámit sold out.

OMD jsou legenda. Velká legenda. Jejich tvorba ovlivnila mnoho jejich mladších hudebních kolegů a v mnoha případech byli právě Andy McCluskey a Paul Humphreys tím motorem, proč umělci jako The Killers, Robyn, The xx nebo Moby věnovali muzice všechen svůj čas, aby jednou taktéž mohli stát na velkých pódiích a dav jim padal k nohám. Tento pocit museli mít Briti i při své české premiéře, ale začněme pěkně od začátku.

Vystoupení v pražském SaSaZu začalo přesně. Úderem osmé hodiny se na stagi objevila skotská parta Walt Disco. Extravagantní pětice z Glasgow, které vévodí ještě extravagantnější zpěvák James Potter, se opravdu snažila. Ale těžko rozproudit publikum ne úplně líbivými songy, které přítomní až na jednu výjimku prostě neznají.

Na mě hudba kapely, která má venku zatím jen jedno album, taktéž nedýchla. Výjimkou byla dva roky stará "How Cool Are You?", během které jsem si u baru stihnul (při jemném podupávání nohou) objednat petku vody. Devět songů skupiny, která zněla jako první hudební pokusy The Cure (zaslechnuto v davu), uteklo velmi rychle a v klubu bylo cítit napětí a velké očekávání.

Aby ne. Lidi přesně věděli, na co čekají. Originální trička OMD na hrudi mnoha přítomných doplňovala trika Depeche Mode, Alphaville nebo Erasure a všichni měli jasno, že další necelé dvě hodiny budou velkou oslavou synth popu.

A věděly to moc dobře i hlavní hvězdy. Úderem jednadvacáté hodiny spustilo intro "Evolution Of Species" a během něj nastoupila čtveřice postarších pánů, všichni v elegantním černém. Hurónský potlesk jim dal jasně najevo, že už je vlastně úplně jedno, co budou hrát, většině přítomných prostě stačilo to, že konečně přijeli.

OMD svou show odstartovali jemně robotickou "Anthropocene", po intru již druhou ze sedmi skladeb, kterou z aktuální desky "Bauhaus Staircase" představili. Bylo moc hezké vidět u návštěvníků, že je tato věc nezaskočila - většina totiž písně z této nahrávky již zná. Odpadlo tak to trapné pohoupávání hlavou, kdy jdete na interpreta, od kterého si pamatujete pár historických pecek, jeho novou tvorbu už vlastně nesledujete, a většinu koncertu se tak trochu nudíte.

Nuda to totiž rozhodně nebyla. Andy a Paul vybrali chytlavé hity, které prostě můžete slyšet stokrát, a stejně vás to nebude nudit. Hned na začátku tedy došlo na "Tesla Girls", z novější tvorby na "History Of Modern", velmi mile byla přijatá "If You Leave", mezi které skvěle zapadl i čerstvý singl "Kleptocracy".

Vše se točilo kolem charismatického zpěváka Andyho, který publikum nejen sympaticky hecoval, ale neušetřil ho ani svých podivných kreací, kterými je jako velké taneční kopyto již dlouho znám.

OMD Paul
© omdhq
Mezi nejhezčí okamžiky však patřily songy, v nichž se ujal zpěvu Paul Humphreys. Při "(Forever) Live And Die" se postavil za hlavní mikrofon uprostřed pódia a dojemnou skladbu zazpíval s obrovskou něžností a až mladistvou plachostí. Aplaus na jeho zpěv byl famózní, a tak po chvíli přidal i "Souvenir", tedy jeden z nejkrásnějších kusů, co OMD kdy složili. Fajnšmekrům doporučuji poslechnout remix tohoto songu od Mobyho, který tak vzdal hold svým hrdinům.

Je těžké v případě OMD sestavit setlist tak, aby byl spokojen každý. Ale nikdy nelze vynechat pilíře v podobě "Joan Of Arc" a "Made Of Orleans", které vcelku logicky zazněly po sobě. Následující potlesk nebral konce, přítomným po tvářích tekly slzy dojetí, někteří se vzájemně objímali a jiní (včetně mé maličkosti) vzpomínali na okamžik, kdy písně slyšeli poprvé.

Show se těmito skvosty pozvolna přehoupla do druhé poloviny. To už kapela hrála vysloveně na jistotu. "Dreaming", "So In Love", jemně funky znějící "Locomotion", nabušená "Sailing On The Seven Seas", mezi nimi vynikající novinky "Healing" a radio friendly "Don't Go" a jako vrchol "Enola Gay", která celé SaSaZu proměnila v jeden velký taneční parket.

Devatenáct položek uteklo jako lusknutím prstu a pánové se začali pomalu loučit. Aplaus si nezasloužil ale jen Andy s Paulem, jeden speciální potlesk by měl dostat i bubeník Stuart Kershaw, jehož výborná hra dávala elektronickému podkladu písní úplně nový rozměr. Díky živým bicím songy dostaly mnohem větší náboj, dravost a celé to znělo ještě kompaktněji než ze studiových nahrávek.

OMD Andy
© omdhq
Pokud byste si náhodou mysleli, že OMD zůstali publiku dlužni přídavek, nemusíte mít obavy. V zásobě měli ještě houpavou novinku "Look At You Now", po které následoval snad nejznámější hit "Pandora's Box" z roku 1991, který jako jeden z mála můžeme ještě dnes slyšet v playlistu většiny komerčních rádií.

Dvaadvacítku songů, které si Orchestral Manoeuvres In The Dark připravili, uzavřela "Electricity". Za tu si čtveřice vysloužila skoro minutový potlesk, během kterého Andy přislíbil, že se s kolegy zase vrátí.

Jak jste z předchozích odstavců pochopili, z mého pohledu byl ten večer opravdu parádní. Pánové - ve čtyřech, jen za supportu pár světel a velké LED obrazovky uprostřed, na které se střídaly tematické vizualizace s minimalistickými klipy - dokázali, proč patří i po více než pětačtyřiceti letech mezi špičku svého hudebního žánru. Andy podal jako zpěvák solidní výkon, své lítání a tančení bez problémů udýchal a zbytek osazenstva mu skvěle sekundoval.

Takhle má vypadat koncert, kde není potřeba cokoliv čímkoliv dohánět, nastavovat a ředit. Tady prostě byla hudba na prvním místě. A tak to má být.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark se ve sci-fi klipu k protestsongu "Kleptocracy" stávají kapelou z alternativního vesmíru (31.01.2024 15:41)
- Rozhovory: Orchestral Manoeuvres In The Dark - Děkujeme všem českým fanouškům za neuvěřitelnou trpělivost (28.01.2024 08:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Recenze: OMD na albu "Bauhaus Staircase" obracejí pohled do naší budoucnosti (30.10.2023 00:00)
- Video: OMD se v písni "Veruschka" melancholicky ohlížejí za svými vztahy (11.10.2023 12:48)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark vás klipem "Slow Train" vtáhnou do budoucnosti (23.09.2023 11:15)
- Synťákoví vizionáři Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) uvedou v Praze nové album (19.09.2023 09:31)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark v "Bauhaus Staircase" odkazují na metaforu síly (25.08.2023 13:33)
- OMD chystají záznam z návratu na koncertní pódia (21.03.2022 10:52)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu