shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11)

Vydáno: 25.01.2024 21:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Jaroslav Hrách

Krize - nekrize, války - neválky, ať už se loni děly jakékoliv sr*čky, jedno zůstalo: hudba. A že jí v roce 2023 vyšla pěkná hromada! Dvacet redaktorů a redaktorek musicserveru by ocenilo celkem bezmála sto domácích (českých a slovenských) desek. Tohle je finální dvacítka a příčky 15 až 11.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


15. Katarzia - Šťastné dieťa

Katarzia - Šťastné dieťa
Co ještě napsat o loňském albu Katarzie nového a přitom se neopakovat? Vždyť je to sotva pár dní, co jsem se v reportáži z jejího koncertu v Malostranské besedě vyznal z toho, že při poslechu té desky je šťastné dieťa ze mě, neboť si při vší úctě k ostatním v tomto žebříčku nejsem vědom toho, že bych vloni na CZ/SK scéně slyšel lepší nahrávku.

A ať už Katarínu posloucháte od první studiovky, nebo naskočíte až nyní a starší alba si pustíte zpětně, tak prostě poznáte, že na nové kolekci je něco jinak. Sám jsem jí v této anketě dal maximum možných bodů. Protože je prostě skvělá. Protože hladí. Svádí. Provokuje. A zároveň je to dílo plné lásky, smíření a nově nalezeného štěstí. Už teď vím, že se k němu budu vracet ještě léta. A vy byste měli taky. (Jan Trávníček)


Tip Josefa Martínka: Slza - Monodrama

Slza - Monodrama
Dvojici Slza se sice před deseti lety díky hitům "Lhůta záruční" nebo "Celibát" povedl mimořádně úspěšný start kariéry, řadu let se ale pak nemohla vymanit z ne zrovna žádoucí škatulky kapela pro děti. Svůj tvůrčí restart zahájili Petr Lexa a Lukáš Bundil už v roce 2020 studiovkou "3" a na následovnici jménem "Monodrama" ho zdárně dotahují do konce.

Ačkoli se formace snaží znít současně a oslovit také o něco mladší publikum, než jaké má ve vrstevnících z řad třicátníků, nejde na to nijak na sílu - základem deseti písní zůstávají příjemné, chytlavé a ryzí melodie. V textech pak zpěvák nabízí ponory do své duše, tentokrát ovšem hlubší, než bývalo v minulosti obvyklé: důkazem toho budiž třeba i v rádiích často přehrávaná "Bouře".

K dobru přidejme i to, co bychom ještě před pár lety považovali za samozřejmost - v naprosté většině songů totiž Lexa pečlivě artikuluje a vyhýbá se dnes tolik populárnímu, z rapu převzatému drmolení a nepřirozenému ohýbání jazyka. Díky tomu všemu je "Monodrama" opravdu poctivou popovou deskou, za jejíž poslech se nemusíte stydět.


14. Pam Rabbit - I LOVE THE INTERNET

Pam Rabbit - I LOVE THE INTERNET
Ač se to při menší znalosti současné mladé scény nemusí zdát, Pam Rabbit si dobrovolně zvolila těžší, ale o to snad uspokojivější cestu k úspěchu. Rozhodně nepatří mezi ty zpěvačky, které si nechají napsat nějaké písničky, naopak má vše, co se její tvorby a prezentace týče, pevně pod kontrolou.

Proto i své debutové desce věnovala hodně času a práce. A je to na ní slyšet. Elektronika se proplétá se živými nástroji, všemu vévodí Pamin působivý vokální projev, a pokud se nenecháte odradit jejím mumláním a anglicismy, zjistíte, že na rozdíl od většiny svých kolegů má opravdu co říct. Občas se jí povede vyloženě skvělý obrat a lyrickou složku svých písní rozhodně nebere jako nutnou výplň.

Výborné aranže, skvělé texty a chytlavé melodie vytvářejí podmanivou atmosféru, která po výtečné hitovce "dm 'friends' " vyvrcholí poslední skladbou "Modrý světlo", která je tak osobní, až vás to bolí za ni (respektive za tu, o níž zpívá). (Honza Balušek)


13. Toyota Vangelis - Výklopný světlomety

Toyota Vangelis - Výklopný světlomety
Hyperpop už sice není tak populární jako před lety, i přesto se v tomto stylu stále dá natočit originální a povedené album. A to dokonce v češtině! Toyota Vangelis pojal svůj debut "Výklopný světlomety" jako projížďku autem - začíná i končí proto dvěma "Smyky" (in a out).

Během futuristické jízdy, na kterou se vydal s producentem Oliverem Torrem, za dunivých beatů často zkoumá své nitro. Například ve skladbě "Mrak", ve které atmosférickým hlasem upraveným atuto-tunem přemýšlí nad svojí (ne)mužností. Častou spolucestující se stala Tokyo Drift, která obohatila a zároveň trochu pošpinila tři tracky svým rapem.

První desce předcházela několikaletá práce v podobě singlů a EP, a možná i proto působí výsledek tak sebevědomě a má co říct. (David Böhm)


Tip Jiřího V. Matýska: The BladderStones - Toilet Fame

The Bladderstones - Toilet Fame
Kdo si počká, ten se (většinou) také dočká. U teprve druhého alba, které slánské power-trio The BladderStones za dekádu na scéně vyprodukovalo, se sedm let studiového ticha vyplatilo. Kapela v mezičase nezahálela - tvoří tři pětiny Krajiny Ró, aktuálního projektu Michala Němce z Jablkoně, coby doprovod řady muzikantů projela Česko i zahraničí.

A střádala zkušenosti a utužovala vnitřní propojení. Vše je pevně otištěno v albu "Toilet Fame", které s gustem sobě vlastním vykračuje z blues-rockových mantinelů a buduje si svůj vlastní hudební svět. Jasným tahounem je tu hravý kytarista Tomáš Frolík, který zvuk sestavy barví do všemožných odstínů, rytmika dvojice Michael Nosek a Johnny Judl se ale také činí. Jen díky nim mají ty funkem vonící skladby i zamyšlené kytarové kresby tu potřebnou energii.

Do základního žebříčku se "Toilet Fame" nevešlo, holt dobrý rok. Přesto by tohle album nemělo zapadnout. Ukazuje totiž, že i tady umíme znít tak nějak jinak, světově, a hledět i dál, přes hraniční kopce.


12. James Harries - Hiraeth

James Harries - Hiraeth
Kariéra Jamese Harriese je něco, nad čím si lámu hlavu už léta. Šikovný písničkář poprvé prorazil snad už někdy u "Rafťáků" a od té doby konstantně přichází s lepšími a lepšími alby. Jejich vyústěním je právě "Hiraeath", kterým už zase okouzlil. A dokonce ho, po mnoha letech ignorace, začala hrát i česká rádia. Vždyť "Superstition" nebo nedávná spolupráce s fiedlerskim v "Time Is A River" jsou regulérní hity.

Znamená to však, že by si James mohl dovolit odehrát koncert v nějakém větším klubu? Bohužel ani náhodou. I nadále si jeho vystoupení musíte hledat tak trochu pod lupou. Hrává totiž sice často, ale na místech, která velký reklamní a mediální prostor nedostávají, a tak se o nich i hudební pisálci, kteří v těch chystaných akcích leží pečení vaření, dozvědí mnohdy až po akci.

Výjimkou byl loňský Metronome festival. Ten by mu i slušel. Zasloužil by si ho. Klidně i každý rok. To by ho ale pořadatelé nesměli posadit do Křižíkovy fontány, tedy na místo se snad nejhoršími zvukovými podmínkami v Česku. Nevyšlo to. A tak James čeká na svou velkou koncertní příležitost dál. Co ty boží mlýny, Ewo? Melou? (Jan Trávníček)


11. Zrní - Široko daleko

Zrní - Široko daleko
Další kapelou, jež se vrátila ke kořenům, je Zrní s Honzou Ungerem v čele. U nich jsme zvyklí na to, že co nová deska, to krapet jiný závan hudebního sdělení. Přitom vždy zůstávají sví - křehcí, niterní a tak trochu rebelští.

Sedmá studiovka "Široko daleko" už svým názvem naznačuje opak té předchozí "Nebeský klid", která byla i víc, řekněme, politická. Aktuální deska je nespoutaná, vypráví o svobodě a radosti. Je s lehkostí natočená, vedená intuicí, prožitkem, uznáváním svých hodnot a rodinného štěstí.

Oproti předchozím se liší tím, že prvně vznikly texty, až pak hudba. Přes elektroniku, s kterou skupina experimentovala na posledních deskách (a která mě na "Jiskřící" bavila), se vrací k sobě samé, prostým pocitům. Nahrávka je postavená ryze na kapelní energii a instrumentálním umu, žádné experimentální hledání zvuku, je to taková alternativa v alternativě. Za zmínku i artový obal vytvořený Alešem Fulínem. (Hana Bukáčková)


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pam Rabbit vyráží se "Společně sami" na filmová plátna (27.03.2024 13:49)
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Video: Emotivní rozchodovka "Každej sám" by mohla Slze přinést hit (17.03.2024 15:25)
- Video: Slza a Refew zobrazují ztrátu reality. Videoklip k songu "Monodrama" rozšiřuje kapele obzory (01.02.2024 12:31)
- Naživo: Katarzia v Praze rozdávala lásku a pochopení (25.01.2024 07:59)
- Naživo: Pam Rabbit v Lucerna Music Baru potvrdila svou kreativitu (12.01.2024 21:12)
- Recenze: Katarzia s albem "Šťastné dieťa" předkládá své dosud nejintimnější dílo (04.12.2023 00:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Fotogalerie: The Bladderstones + Sugar & Spice Holding Company = dvojitý křest nových alb (25.11.2023 13:09)
- Rozhovory: Pam Rabbit - S deskou přišel čas na to být upřímná (24.11.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu