shop.musicserver.cz
Olympic - 60 (kniha)

Kniha "60" popisuje historii Olympicu tak, jak ji vidí kapelník Petr Janda

Vydáno: 15.01.2023 08:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Jaroslav Vynikal

Knih o rockových skupinách je nepočítaně, a tak se dalo čekat, že se svojí troškou do mlýna (opět) přispěchá i Olympic. Za šedesát let se nasbírá vzpomínek, zážitků a zvláštních situací nepřeberné množství. V publikaci "60" jsou navíc některé z nich zmíněné úplně poprvé.

7/10

Olympic - 60 (kniha)

Vydáno: 1.10.2022
Celkový čas: 296 stran

Vydavatel: Universum

Hned na začátku recenze je třeba napsat, že se jedná o rozšířenou verzi knihy Olympicu "50", která vyšla k předešlému kulatému jubileu formace. Titulní strana u nové edice působí exkluzivněji, zase však zamrzí chybějící záložka, kterou "Padesátka" měla. Update je o zhruba šedesát stránek delší, přibylo logicky i fotografií a obalů desek, kterých za uplynulou dobu kapela natočila hned pět.

Jedná se rozhodně o poutavé čtení. Petr Janda má doslova sloní paměť a i po desítkách let si dokáže vybavit neuvěřitelné detaily jednotlivých příběhů, s neskutečnou přesností popisuje místa, lidi, ba snad i vůně. A celý text píše doslova tak, jak mu zobák narostl. Sám se přiznává, že nesnáší autobiografie, ve kterých se dotyčná osoba prohlásí div ne za svatou se snahou leštit svou svatozář.

Olympic za svou bohatou kariéru zažil několik krizí. Aby taky ne. Skupinu, stejně jako i rodinu tvoří lidé z masa a kostí, všichni mají své neduhy a je zapotřebí spousty tolerance ze všech stran, aby fungování vydrželo tak dlouho. Nejvleklejší problémy tedy byly v sedmdesátých letech s Petrem Hejdukem, který do zvuku přinášel spoustu popu, což Petru Jandovi rozhodně nevonělo.

No, a v nedávné době pak byl onou žábou na prameni Jiří Valenta, klávesista a showman, kterého hraní v Olympicu patrně v posledních letech vůbec nebavilo, a Petr Janda ho prostřednictvím konkurzu vyměnil za Pavla Březinu. Patrně ke spokojenosti všech stran, protože Valenta hraje v hardrockové formaci Blastery a přišel zahostovat na oslavu kapelních šedesátin do Lucerny.

Prakticky úplně se Janda vyhýbá svému soukromému životu, ten ostatně dostal prostor v publikaci "Dávno". Jenom je škoda, že možnost vyjádřit se k různým situacím nedostali další bývalí členové Olympicu. Pravda, že několik z nich už nežije (rodina klavíristy Miroslava Berky dopadla v tomto úplně nejhůř - on byl nalezen oběšený, manželka skočila pod vlak a dcera Anička zemřela v relativně mladém věku letos v červenci), čtení o nešťastné smrti bubeníka Milana Peroutky je pak asi nejsmutnější pasáží knihy.

Drobných překlepů je v "60" jen pár a nemá smysl si jich všímat. Trochu zbytečně působí jen závěrečná část, v níž Janda znovu probírá, jak Olympic vlastně vznikl, což je popsáno na úplném začátku. Opravdu chybí alespoň částečná spoluúčast baskytaristy Milana Brouma, který v sestavě působí od poloviny sedmdesátých let dodnes. Díky pohledu i z jiné než jen kapelnické strany by byl dojem z výsledného díla skvělý.

Publikace se čte hodně rychle, obsahuje spoustu krásných fotografií z celé historie skupiny, seznam všech dohledaných termínů koncertů, který dali dohromady pánové Zámostný a Vrkoslav. A jsou tu samozřejmě i podrobná diskografie, reprinty nejrůznějších dobových plakátů a dalších artefaktů.

Je to jedna z věcí, kterou Olympic ještě před Vánocemi potěšil své fanoušky. Krom "Šedesátky" totiž vyšel i vinylový box, sada známek a hlavně - kapela oznámila, že bude i příští rok pilně koncertovat, točit novou desku a spekuluje se i o novém zpěvníku. Prostoru k práci a dalším příjemným zážitkům pro fanoušky tedy bude víc než dost.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami
Rozhovory: Polemic - I po třiceti letech může kapela přicházet s neokoukanými nápady a jít neprobádanými cestičkami Oblíbená slovenská formace Polemic vydala v poslední únorový den desku "11SKA", kterou shrnula písně vydané za poslední dekádu. Nejen tom, jak vznikala, jsme si povídali s Peterem Opetem - trumpetistou, zpěvákem, autorem hudby a textů,... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sebastien nahráli s Láďou Křížkem předělávku hitu Olympicu "Slzy tvý mámy" (25.04.2024 11:18)
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Hudba v tisku: "Dávno plus" Petra Jandy je sondou do života legendy a hlavně obyčejného člověka (05.11.2023 08:30)
- Video: Martín Vajgl z Olympiku připomíná klipem "Prorok" své druhé studiové album (19.10.2023 09:09)
- Olympic zpestří závěr turné k šedesáti letům kolekcí pěti CD a koncertem v O2 areně (14.09.2023 19:57)
- Recenze: Limitka "60" je vyťukaným dárkem pro fanoušky Olympicu (22.12.2022 18:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Imagine Dragons Beyoncé Mirai AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Rammstein Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu