shop.musicserver.cz

Lety Mimo - Za vším hledej tričko

Vydáno: 28.04.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

"Euforia", takový je název druhé desky skupiny Lety Mimo, která jí navazuje na debut "Space Punk 2001". Ten vyšel před dvěma roky. Především o novince a následných koncertech jsme si popovídali s celou skupinou. Více v následujícím rozhovoru.

Lety Mimo
© BMG
To ráno se rozpovídávali Lukáš "Looky" Klofec, Mirek "Cvanc" Cvanciger a Petr "Kokesh" Lukáš jen pozvolna. Ačkoli se terčem otázek stali relativně brzo, kolem půl jedenácté, odpovědi z nich lezly jak z chlupaté deky. Nakonec se ale zadařilo a na cívku diktafonu bylo zaznamenáno na třicet minut povídání. Většinou jsme se točili kolem aktuální desky "Euforia", ale řeč se stočila i na koncerty a debut "Space Punk 2001". "Kolik se prodá novinky, nemůže nikdo říct. A kolik se prodalo prvního alba, to ti raději také nemůžeme říct. "Euforie" se bude určitě prodávat lépe," utrousil s humorem Kokesh. Už název napovídá, že jistá očekávaní by se dala vystopovat...

Název desky "Euforia" je vcelku troufalý, nemyslíte?

L: Vychází to z toho, že já si dělám nápisy na trička. Jednou mě napadl takový forék, kdy jsem použil slovo euforia, ale zdůraznil tam to ufo. Když to viděl Cvanc, řekl, že tak by se mohla jmenovat naše nová deska. Bylo to těsně po vydání té první. Teprve potom jsme složili tu písničku, takže všechno se odvíjí od trička.
K: Naše nová deska se prostě jmenuje podle trička. Můžeme být rádi, že sis tam nedal Sandokana (smích).

Název se tedy vyklubal hned po "Space Punk 2001", vlastní realizace už trvala déle. V čem spatřujete hlavní rozdíly mezi těmito dvěma alby? Podle mě je tam rozdílů dost, nejmarkantnější jsou asi po stránce textařské.

C: Rozdílná jsou právě v těch rozdílech.

To jsi mi toho moc neřekl.

L: Je to dáno především tím, že jsme starší. To se tam odráží asi nejvíc.
C: Texty jsme zkusili udělat tentokrát trochu jinak, aby tam byla cítit nějaká změna.

Přibylo i elektroniky na úkor vysloveně rockových pasáží. "Space Punk 2001" byla přímočařejší.

C: Vidíš, novinář, který tu byl před tebou, měl úplně opačný názor. Ale tak to má být, to je super.
L: Určitě je to klidnější. Je to dáno hlavně tím, že jsme objevili akustické nástroje. Myslím si, že s elektronikou jsme ale začali trochu šetřit, protože už nás štvalo, jak to všichni všude cpou. Ta muzika teď daleko víc dýchá.

Jakýmsi mottem "Euforie" je "deska o lidech a hlavně pro lidi". Máte pocit, že je přístupnější běžnému posluchači, než byl debut?

L: Já doufám, že ano. I texty jsou propracovanější. Zajímavější asi je, když zpíváš o tom, co se honí hlavou člověkovi, a ne co robotovi.
C: K mottu bych ještě řekl, že to k první desce - první česká moderní skupina - vymyslela firma a my potom jenom koukali. Původně jsme to brali jako vtip. Třeba Jana Kománková nám kvůli tomu nemohla přijít na jméno a dokonce o tom napsala Never More do Reflexu.

Lety Mimo
© BMG
Velmi příjemným překvapením je hip-hopová skladba "DerDieDas Adidas".

L: To je taková sranda. Ti kluci, kteří to s námi udělali, jsou hrozně šikovní.
C: Jedná se o bráchu mojí holky s jedním kamarádem. My jsme připravili tu pecku a jejich vsuvky si otextovali a udělali už oni. My jsme to potom dali nějak dohromady.

Hodně ujetá je také písnička "Velbloudi".

L: No tak to je naprosto spontánní věc.
C: Když už jsme měli všechno hotové, tohle byla jediná věc, která nám zbývala. Nakonec jsme ji nahráli bez bicích s tou podivnou aranží. Já jsem si říkal, že když tam je ta houpavá kytara, tak bude lepší to hodit do pomalého tempa, protože původně to byla rychlá věc. A vyklubali se z toho velbloudi, kteří bloudí. Také nás napadlo, že Michal Hrůza z Ready Kirken umí arabské stupnice, takže jsme mu zavolali a on tam zpívá backgroundy.

Vy teď vyjedete na koncertní turné a soudě dle harmonogramu spolupráce s Roe-Deer a Divokým Billem nadále pokračuje.

C: My máme na desce písničku, ve které zpívá Ema B. z Roe-Deer. To je jeden z hlavních důvodů, proč s námi na to turné jedou. Navíc nám Šmity dělá vlastně zvukaře.
L: Teď pojedeme něco sami, něco s Billem a něco s Roe-Deer. Už jsme se oprostili od Tří sester.

Oprostili jste se definitivně nebo pouze na nejbližší dobu?

L: Spíš definitivně. Není mezi námi žádná nevraživost, akorát už to nešlo dohromady, protože my jsme pomalu nemohli hrát jinak než s nimi. Jenže když už máš druhou desku, chtěl bys jet vlastní koncerty. Touhle deskou se chceme postavit na vlastní nohy.

Zato se vám podařilo si zahrát opět se zahraničními hvězdami - předskakovali jste Supergrass v Akropoli.

C: Problém byl v tom, že tam byla spousta cizinců, kteří nás neznali, ani nám nerozuměli.
L: Já jsem z toho měl docela dobrý pocit, protože přímo přede mnou stály holky, které to bavilo. Když máš alespoň někoho, koho to baví, je to v pohodě. My jsme den předtím dokončili ve studiu desku, kterou jsem tam řádně oslavili, takže ta kocovina vydržela až do večera.

To nebylo vaše první předskakování cizím interpretům. Má pro vás toto vystupování ještě jiný účinek, než že si zahrajete před lidmi, kteří se k vám jinak třeba nedostanou?

C: Poprvé jsme hráli s Liquido. To bylo ještě před smlouvou s firmou a bylo to fajn. Koncert proběhl dobře a Liquido byli také hodně příjemní.
L: Potom jsme hráli s Young Gods, kde to mělo dobrý účinek v tom, že nás viděli lidé, kteří jinak poslouchají něco úplně jiného. S HIM to mělo největší ohlas, tam bylo i dost podobné publikum.

Lety Mimo
© BMG
Když to tak poslouchám, Supergrass byli vlastně "nejhorší" zkušenost.

C: Jo i ne. To je těžké. Rozhodně nejde říct, že by to stálo za prd. Není to špatná zkušenost, akorát Supergrass mají jinou posluchačskou základnu. S HIM jsem si také původně myslel, že je to otrava, ale potom přišli za rok lidé, kteří říkali, že si nás odtamtud pamatují.

Změnil se za poslední dva roky váš přístup k internetu?

L: To už plně patří k životu. Také už konečně pořádně fungují naše stránky (zde).
C: Teď máme nový design webu a fungují tam věci, které původně nepracovaly, jak měly.

Když jste MusicServer.cz znali před dvěma roky, pravděpodobně jej budete znát i dnes, že?

L: Jo jo.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Tate McRae, charlieonafriday, Forum Karlín, Praha, 8.5.2024
Naživo: Tate McRae dovezla do Prahy bohužel jen pozlátko Dvacetiletá kanadská hvězda se v jedné ze svých písní ptá, co má druhá strana za problém. A podobně by se teď mohli ptát její příznivci, jaký že nadpis si to právě s povytaženým obočím přečetli. Nuže, milí fanoušci... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 13:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lety mimo slaví dvacetiny novou řadovkou "Re:Fresh" (07.11.2022 18:18)
- Nedocenění Lety mimo oslaví (jedna)dvacet let od debutu novou deskou (06.02.2022 15:34)
- Video: Jiří Šrébl se v klipu k písni "Zkouška sirén" od Letů mimo ohlíží za životem (03.10.2020 12:58)
- Naživo: Brod1995 byl festivalem plným radostí z maličkostí (24.08.2020 14:45)
- Audio: Roe-Deer se vracejí. "Roller Coaster Ride" je první písní po dvanácti letech (25.04.2020 15:22)
- Naživo: Mandrage se po letech vrátili do klubů. Rock Café praskalo ve švech (08.02.2019 19:12)
- Recenze: Šesté album "Civilizace 3000" Lety mimo je příjemným kytarovým poprockem (30.01.2019 09:14)
- Nové desky 4/2019 - od Papa Roach přes Christinu Perri po Lety mimo (23.01.2019 22:03)
- Lety Mimo vydávají nové album a podpoří ho na turné s Mandrage (18.01.2019 17:24)
- Luno v čele s Emou Brabcovou pokřtí v Akropolis novou desku (23.03.2015 10:39)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu