shop.musicserver.cz
Kryštof - Na náš první koncert přišlo jen šest lidí

Kryštof - Na náš první koncert přišlo jen šest lidí

Vydáno: 22.06.2017 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Stoikov - Kita

Jedna z nejdiskutovanějších a nejpopulárnějších kapel současnosti vydává svoje best of "25" tématicky k pětadvacetiletému výročí na hudební scéně a připravuje se na zářijové koncerty na Strahově. O novinkách i vzpomínkách jsme si povídali s frontmanem Richardem Krajčem, saxofonistou Nikosem Petrosem Kulurisem a trumpetistou Nikolaosem Grigoriadisem.

Kryštof, Kofola Music Club, Krnov, 17.3.2017
© Marek Bogáč
Richarde, jsi čerstvý čtyřicátník, jak jsi to oslavil? Pociťuješ na sobě nějaké změny?

Richard (dále R.): Samozřejmě jsou změny, které přicházejí postupně. Věk začínám cítit, i když jsem si myslel, že ho nikdy cítit nebudu. (smích) Ale co se týká vnitřního rozpoložení, je mi báječně, vlastně nejlíp, jak mi kdy bylo. Je to dobrý věk, kdy už si člověk stačil utřídit věci v hlavě.

Kdybyste se mohli vrátit v minulosti na jeden okamžik, který by to byl?

R: Rád bych si zopakoval koncert v ostravském Parníku, když za námi přijel Libor Lisý z EMI. Jednalo se o kontrolní koncert, který rozhodoval o naší budoucnosti. Přijel se tehdy podívat, zda stojíme za nabídku smlouvy. Tehdy jsem zpíval anglicky "Lolitu", respektive svahilsky, protože jsme ji akorát napsali. (smích) Bylo dobře, že jsme ji tehdy zahráli, jemu se líbila a řekl: "Tak dobře, my vás podepíšeme na tři desky a ta píseň, cos zpíval tou divnou řečí, to je hit."

rozhovor Kryštof
© Alexandra Laňková
Nikolaos: Rád bych si zopakoval některé koncerty, např. turné k "Srdcebeatu" bylo super.

Nikos: Úplně naši první halu na Výstavišti, kde jsme poprvé vystupovali sami.

Nikolaos: Ale některé věci ze začátku bych už nechtěl zažít znovu, třeba ty hádky, když jsme se spolu učili žít. Naštěstí tohle už je dávno za námi.

R: Teď už jsme mnoho let v nejlepší fázi a je dobře, že jsme si to prošli. Tehdy to bylo přetlakem, první dva roky po "Lolitě" jsme odehráli během dvou let 360 koncertů. Veškerý čas jsme strávili v autě a teprve až tam jsme se doopravdy poznali, protože jsme spolu byli od rána do večera. Od "Mikrokosmu" se to zlomilo a od té doby to jde jen a jen nahoru.

Vzpomenete si na svůj první koncert?

R: Když jsme prvně vyjeli mimo Ostravu a Havířov, hráli jsme v Brně v Edisonu a přišlo jen šest lidí.

Nikolaos: Z toho dva byli moje rodina...

Nikos: ...a dva moji kamarádi.

R: To jsme mi doteď neřekli. (smích) Takže tam na nás přišli ve skutečnosti dva lidi? (smích) Koncert jsme regulérně odehráli a pak jsme se všemi zachlastali.

Nikolaos: Ještě před podpisem smlouvy si vzpomínám na svůj první koncert v prostoru rockotéky na ČSAD v Havířově, kde jsme křtili naši první kazetu.

R: Pamatuji si náš první koncert s Nikolajem, kdy jsme v klubu GoGo v Havířově předskakovali kapele Prouza. Nikolaj stál celou dobu zády k publiku, protože se strašně styděl. Díval se na bubeníka a spolu si vzájemně ukazovali, kdy začínají jednotlivé sloky. Druhý kytarista hned při první písničce praskl strunu. My neměli ladičky a klub byl hlučný, tak si šel vyměnit strunu a naladit ven. Vrátil se, začal hrát a hned ji praskl znovu. A ten den už si nezahrál. (smích)

Kryštof

Sedm řadových alb, dva živáky, jedna výběrovka a album remixů. To je dosavadní výčet z diskografie havířovské kapely Kryštof v čele s frontmanem Richardem Krajčem, která poslední léta naplňuje ty největší haly, prodává desítky tisíc alb a jejíž koncerty jsou vždy neopakovatelným zážitkem. Nyní vydávají svoji druhou best of "25". Jednadvacet největších hitů kapely, mezi kterými nechybí "Lolita", "Ženy", "Srdce", "Rubikon", "Atentát", "Cesta" nebo "Srdcebeat", doplňují i čtyři nové songy včetně aktuálního hitu "Šňůry", které si kapela zaletěla natočit do Ameriky.

rozhovor Kryštof
© Alexandra Laňková
Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?

Nikolaos: V Jeseníkách v rolbovně (v hangáru), to byl tak půl metru sněhu a mínus deset. My dechaři jsme nemohli hrát, protože to technicky nebylo proveditelné (nenaladíš nástroje), tak nám nezbývalo nic jiného, než se na koncert koukat z první řady. Byl to strašný pocit, takový degradující. (smích)

R: Pamatuju si na první lavičky v Opočně. Z toho jsem byl nadšený.

Nikos: Dobrý bylo, jak jsme hráli na mole v New Yorku.

Letos hrajete poskrovnu, budou aspoň lavičky?

R: Možná před Strahovem, ale nechci nic slibovat. (úsměv) Na podzim je dáme určitě.

Kryštof
© facebook interpreta
V jaké fázi jsou přípravy na dvojkoncert na Strahově?

R: V dobré. Z 80 % jsme technicky připraveni, playlist máme dávno hotový. Začínáme stavět koncert režijně. Co se týče toho dne, před námi zahrají spřízněné duše Hodiny, Sebastian a Jelen. Začíná to už od odpoledních hodin, kdy se pomalu začnou sjíždět lidé z celé republiky. My začneme až kolem osmé hodiny. Ale víc neprozradíme, chceme, aby alespoň návštěvníci prvního koncertu byli překvapeni.

rozhovor Kryštof
© Alexandra Laňková
Vydáváte nové album "25", které je zároveň vaše druhé best of, podle čeho jste na něj vybírali písničky?

R: Snažili jsme se vybrat nejlepší pecky s ohledem na jejich hitovost nebo spíš rádiovost. Mezi sebou jsme hlasováním rozhodli o jejich osudu. Oproti plánu jsme museli vyhodit jednu píseň, protože naopak na soustředění jsme se nedokázali rozhodnout, kterou ze čtyř nových kousků vyřadíme. Nakonec jsme obětovali "Tramvaje" a nechali všechny nové. Jsem moc rád, že je těch hitů tolik a že šestnáct let po našem debutu některé písně skoro zlidověly a lidé je mají rádi. Každá písnička si nese svůj příběh a svoji náladu.

Jak se vám natáčely nové písně v Americe?

Nikos: Pro nás to bylo natáčení z říše snů. Bylo super si na to sáhnout a vidět, jak to probíhá ve velkém hudebním světě.

Lišilo se natáčení od předchozího "Srdcebeatu"?

R: Tehdy přijeli dva producenti za námi a tam jsme to jeli jen smíchat. Teď jsme jeli my za nimi. Užívali jsme si to, protože tam máš servis úplně na všechno, od ladění až po donášku jídel pod nos. Na nových písních s námi spolupracoval tým dvanácti lidi, kteří k tobě přistupovali tak, jako kdybys byl největší hvězda na světě. Máš proto pocit, že jsi za zrcadlem v říši divů. Zážitek to byl pro nás natolik silný, že jak jsme se vrátili zpátky, říkali jsme si, že si nejsme jistí tím, zda chceme natáčet další regulérní desku u nás. Líbil se nám přístup, jak tam řešili vše teamově, táhli za jeden provaz, pilovali věci do posledních detailů a celkově se o nás komfortně starali a byli nadšení stejně jako my. Taky byli u vytržení, že si to děláme, jak chceme, nekecá nám do toho žádná firma a jak svobodně si můžeme cokoliv natočit. Tohle už neznají ani tam. A když jim koukáš pod prsty, tak si říkáš, jak je neuvěřitelný, s jakou energií se tomu věnují a jak k tomu přistupují.

Nikos: Pro člověka je to velmi inspirující a stále ho to hrne dál.

R: Kolegové novináři před tebou říkali, že je to na nových písních slyšet, že je to trošku jiné a že jim to přijde vyspělejší. Tak snad tam ten otisk je.

rozhovor Kryštof
© Alexandra Laňková
Vydali jste klip "Šňůry", jak se natáčel?

Nikolaos: Byla to poctivá noční. (úsměv)

R: Zábavička. Prostě jsme si natočili rozlučku se svobodou. Holky měly rozlučkovou párty s Karin v jeden den a my s klukama až další den. My natáčeli v funparku Žirafa. Miluju to tam, protože tam často chodíme s dětmi. A jednou, když už se blížila zavíračka, mi dovolili, abych tam vtrhl mezi moje děti a nechali nám celý park k dispozici asi ještě dvě hodiny po zavíračce. Teď se z toho stala taková tradice, kdy všichni ví, že tam budu s dětmi šílet a to začíná teprve pravé ródeo. (smích) Když se mě ptala Karin, kde bych chtěl udělat rozlučku, říkal jsem si, že právě tohle místo je pro chlapy super, protože se tam dostatečně vydovádí. Podle toho to tak v klipu i vypadalo. (smích) Klukům se rozsvítily oči a změnili se ve stádo zvířat. Pár atrakcí jsme jim i trochu pomuchlali, ale neštěstí vše dobře dopadlo. (smích)

Plánuje se další klip?

R: Není to na pořadu dne, ale myslím si, že natočíme něco ze Strahova.

Jaké máte další plány?

R: Příští rok budeme v oslavách našeho výročí pokračovat. Ale pojmeme to opačně. Pojedeme akustické turné po divadlech, které bude rozdělené na jarní a podzimní část. Podobné turné jsme jeli před jedenácti lety k první bestofce "Poločas", tak jsme si říkali, že by to bylo vhodné udělat i při té druhé. Navíc to bude kontrast oproti mega Strahovu a mega turné "Srdcebeatu", které jsme v loňském roce absolvovali. Vlastně by to mělo být až takové loveičkové. A bude to i hodně o povídání s fanoušky.

NÁZORY
  • Mam dotaz na pana Krajca.V reklame na prazsky konc... (Anonym, 22.06.2017 16:49) Reagovat

    Mam dotaz na pana Krajca.V reklame na prazsky koncert vsude zduraznuje,ze to bude jediny koncert letosniho roku.Zduraznoval to i ve vsech rozhovorech.Nemam problem s pridanym koncertem druhy den.to je v poradku.Ale kapela letos pravidelne hraje,i kdyz ne casto.Napriklad Plzen,Hradec,capi hnizdo,Slovensko atd.Lidi,kteri si koupili vstupenku na jediny exkluzivni koncert letosniho roku se mohou pravem citit podvedeni.
    At si hraji kde a kdy chteji,to je jejich vec,ale v tomto evidentne lzou.Citi to i pan Krajco jako podvod na fanousky ?Puvodni reklama na koncert skutecne slibovala jediny koncert letosniho roku.Podle mne to je,slovy ceske obchodni inspekce,klamani spotrebitele

  • Pan Krajčo pozval pana Babiše a Petru Janů, která promluví o korunových dluhopisech (Koblihová Božka, 25.06.2017 06:40) Reagovat

    Tato svatá trojice nalaká jistě plny stadion.

  • Zlatokop! (antiKryst, 25.06.2017 09:40) Reagovat

    Krystov alias Krajco je prachprosty zlatokop, ktery krci ramenama ze to tak ma byt s hlavou ponorenou momentalne v Babisove venci nehlede na to, ze ji mel uz od hoven jinych prasat. At dela hudbu a ne prodejnou devku!

    • MEGASOUHLAS (Anonym, 25.06.2017 22:44) Reagovat

      :-D

  • NAS PAN PREZIDENT JE VE ČLUNU (Anonym, 08.07.2017 22:50) Reagovat

    A cely svět nam ho závidí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Recenze: Album "Všechno bude dobrý" od skupiny Jelen chutná jako pestrá luxusní bonboniéra (24.10.2023 08:15)
- Rozhovory: Jindra Polák (Jelen) - Název desky "Všechno bude dobrý" bychom si mohli dát jako motto kapely (20.10.2023 15:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu