shop.musicserver.cz
Voxel - Dnešní doba přeje akustické muzice a českým textům

Voxel - Dnešní doba přeje akustické muzice a českým textům

Vydáno: 15.09.2015 08:30 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Voxel si s novou deskou "Motýlí efekt" příliš na čas nedal. Chce přesně zachytit vývoj ve své kariéře a objevil či napsal dostatek dobrých písní na to, aby zaplnily prostor celého alba. Následující rozhovor ale není pouze o něm. Dostalo se i na jeho pohled na současný svět či rodičovství v mladém věku.

Nové album jsi nazval "Motýlí efekt". Co tě k tomu přivedlo?

Inspiroval mě film "Pan Nikdo", který je přesně o těch motýlích efektech, kdy jedna malá věc může zapříčinit velké věci v budoucnu. Toho jsem zažil v životě tolik, že jsem se rozhodl po tom pojmenovat svoje druhé album.

Vody od tvé prvotiny "All-Boom!" příliš neuplynulo. Měl jsi takhle v plánu vydat další desku hned za rok a kousek?

Chtěl jsem ji vydat ještě dříve, protože obsahuje aktuální písně, které hraju na koncertech a které popisují z většiny to, co právě prožívám. Deska už byla hotová asi čtvrt roku, nějakou práci ale ještě dala digitalizace a podobně, jinak by byla venku ještě dříve.

Na nahrávce se nenachází pouze nové písně, ale i skladby staršího data. Kolik jich v tuto chvíli máš v šuplíku?

Písničky tak nějak postupně dozrávají, a když cítím, že se o ně chci podělit, nahrávám je. Teď mám rozdělaných asi pět skladeb, ale uvidíme, kolik z nich se dostane na případné třetí album, nechci zase moc předbíhat.

Texty ti píše Pokáč. Trefuje se dobře do tvých pocitů, tvého vidění světa?

S Pokáčem jsme, dle mého, teď už dost sehraná dvojka a tvoříme věci, za kterými si na sto procent stojíme. Kdyby jednomu z nás přišly na prd, ven nepůjdou. A plánujeme i společné EP, protože máme čím dál více společných písniček, kde zpíváme oba.

Osobně se mi líbí třeba text ke skladbě "Paní Terezie". Užíváš často v písních vlastních zkušeností?

Písně vycházejí často z toho, co jsem prožil, prožívám, co se mi honí hlavou. Ale zrovna píseň "Paní Terezie" vznikla při naší asi hodinové improvizaci, když jsem přebýval u Pokáče. Původně byla o jedné paní známého kytaristy, ale nakonec jsme jméno upravili a celý song zobecnili, ať se v tom najde více lidí, co to vnímají podobně.

Voxel

V SuperStar pod vlastním jménem Václav Lebeda ještě neprorazil, jako Voxel si však brzy získal slušnou základnu fanoušků. Jeho první hit "V síti" s textem Xindla X vyšel už začátkem roku 2012, na celou debutovou desku si však museli fanoušci počkat až do roku 2014. Nahrávka "All Boom!" zachytila změny, kterými za tu dobu prošel - od chytlavě štiplavého elektropopu k písničkářské poloze a pozitivním textům. Druhé album "Motýlí efekt" na sebe nenechalo dlouho čekat. S přípravou písní mu pomáhal jeho osvědčený spolupracovník Pokáč. V současnosti se chystá na podzimní turné se Sebastianem a Light & Love.

Na desce na všechny nástroje hraješ sám, jak to zvládáš naživo na koncertech?

Naživo využívám techniky tzv. live loopingu, kdy si nahrávám jednotlivé nástroje do smyček, ty pouštím, vypínám, efektuji a takto vytvářím hutnější zvuk, než kdybych hrál čistě s kytarou nebo s perkusionistou. Moc mě to takhle baví a zrovna připravuji set na podzimní turné.

V obsazení nástrojů se objevuje i tar. Můžeš ho čtenářům nějak blíže představit?

Jedná se o devítistrunný uzbecký tar dovezený z Turkmenistánu. Je to jeden z nejhezčích dárků, co jsem dostal. Zvukově je nejblíže asi indickému sitaru. Bohužel ale netuším, jak se má správně ladit a jaké struny se mají používat, tak to dělám tak, jak cítím, že to je správné. Rodilý Uzbek by mi ale asi dal...

Na novém albu se znovu objevuje i píseň "V naší ulici". Proč?

Protože tahle verze (radio edit) na první desce nevyšla a celkově mi zapadá do konceptu celé desky. Prostě tam patří, proto jsem ji tam umístil.

Sleduješ na české scéně i další kluky s kytarou, jako jsou Pavel Callta či Pavel Helan? Čím to je, že se nyní množí jako houby po dešti?

Sleduji samozřejmě celou scénu, baví mě být nejen aktivním hráčem, ale také pozorovatelem. Podle mě dnešní doba přeje akustické muzice, opravdovosti, českým textům. A jsem za to rád.

Na album jsi také natočil velmi niterný romantický duet "My dva" se svojí ženou. Jak se ti ji podařilo přemluvit, aby vokály na desku nazpívala ona?

Těžko, dlouho odolávala, ale nakonec svolila a já jsem moc rád, že máme takovou krásnou památku na určité období, které k nám patří a které bylo krásné.

Spoustu věcí děláš jinak než dnešní mladí. Brzy jsi založil rodinu, dá se to vyložit tak, že nejsi příliš pařící typ?

To určitě nejsem a další věc je ta, že mě baví žít a fungovat tak, jak chci, tj. svobodně - a to i přesto, že máme syna. Ta svoboda je totiž vnitřní pocit, který nám nikdo nemůže vzít. Naplňuje mě a baví mě takhle žít.

Jak se změnilo tvé vidění světa poté, co jsi se stal otcem?

Cítím, že v ten moment jsem dospěl. V moment, jak jsem si uvědomil, že mám zodpovědnost i za dalšího člověka, se mi totálně změnily priority a věci, co jsem dříve vnímal jako fatální, jsou teď úplné maličkosti.

Říkáš o sobě, že jsi povahou optimista. Jak dokážeš vnímat dnešní svět, kdy jsme díky masmédiím neustále bombardování katastrofickými zprávami o stavu světa a jeho budoucnosti?

Upřímně - je mi to zcela jedno, protože vím, že když budu žít šťastně, jen tak můžu pomoci k celkové pohodě světa. Protože kdyby to tak měl každý, žádný konflikt, problém, válka není. To už je ale na každém.

Neuspěl jsi v SuperStar, ale ani to tě neodradilo pokračovat nadále ve zpívání a věnování se hudbě. Jakou zkušenost a vzpomínky jsi si z té soutěže odnesl?

Byla to pro mě veliká škola ukočírování ega, škola zklamání a znovunalezení odvahy to zkoušet, dokud se to nepovede. Nakonec jsem si uvědomil, že tudy moje cesta nevede, ale bylo důležité si to uvědomit.

Na podzim vyrážíš na turné s Light & Love a Sebastianem, na co se můžou fanoušci těšit?

Na nový koncertní set, na nové písně z druhé desky, na pohodu a radost, kterou se snažíme všichni rozdávat, a taky třeba na společný song... Moc se na vás všechny těším!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Voxel - Na některé věci je dobré si počkat, člověk nemusí mít všechno hned (03.04.2024 08:00)
- Video: Pokáčova rychlovka o Velikonocích se příliš zaměřuje na mlácení žen (30.03.2024 18:43)
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Sebastian Navrátil + Andrea Bezděková = VSL. Důkazem je klip "Asi jsem blázen" (02.12.2023 12:59)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Rozhovory: Sebastian - Teď to chci zase trochu nakopnout (08.11.2023 08:00)
- Video: Pokáč laškuje s Gabrielou Laškovou "V peřinách" (03.11.2023 10:54)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu