shop.musicserver.cz
Mastodon - The Hunter

Zase trochu jinak a zase skvěle

Vydáno: 02.02.2012 11:02 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Američtí "Krakonošové" Mastodon přišli na podzim s už svou pátou řadovou deskou "The Hunter", která je zase trochu jiná než její předchůdci. Tentokrát čtveřice místo koncepčního díla s dlouhými skladbami vsadila na tradiční písňovou formu a silné melodie. Výsledek se opět povedl a poslouchá se skvěle.

8/10

Mastodon - The Hunter

Vydáno: 27.09.2011
Celkový čas: 52:54

Skladby: Black Tongue, Curl Of The Burl, Blasteroid, Stargasm, Octopus Has No Friends, All The Heavy Lifting, The Hunter, Dry Bone Valley, Thickening, Creature Lives, Spectrelight, Bedazzled Fingernails, The Sparrow

Vydavatel: Warner Music

Atlantští dřevorubci Mastodon jsou jedinečným úkazem metalové scény posledních let a jejich nejnovější nahrávka "The Hunter" tento fakt jenom stvrzuje. Kapela, která začala jako syrová a neurvalá metalová mlátička se sludgeovými vlivy, na dalších albech přidávala na košatosti aranží i melodičnosti svých skladeb, aniž by přitom jakkoliv zatratila svůj bahenní undergroundový původ a špinavý stonermetalový zvuk. Tato evoluce byla završena předchozím opusem "Crack The Skye", který představil koncepční textový příběh a dlouhé epické kusy místo klasického písňového formátu, stejně tak jako široké psychedelické koláže a nálady odkazující na art rock 70. let. Kdo by to byl do těch vousatých neandrtálců tehdy řekl.

Po tomto veledíle se logicky nabízela otázka kudy dál a v tomhle ohledu se o nich ne nadarmo tvrdí, že svým unikátním zvukem a jedinečným spojením tvrdého metalu a silných melodií jsou takovou Metallikou první dekády své existence pro současnou dobu. Tento příměr se dá přitom použít i na konkrétní desky tak, jak vyšly za sebou. Syrový a neučesaný, avšak budoucí možnosti jen lehce naznačující debut, druhá deska představující rukopis v plné síle a zároveň i s nejlepšími skladbami, třetí deska přirozeně pokračující ve stejně kvalitně položených kolejích, čtvrtá deska jakožto vrchol kapelní progresivity a uměleckých ambicí. A pátá nahrávka? Přesně tak, Mastodon si stejně jako tehdy Metallica řekli, že natočí prostě písničkovou desku. A stejně jako Hetfieldovcům se jim to náramně povedlo, aniž by přitom sklouzli k lacinosti.

"The Hunter" je zkrátka přesný opak minulého počinu. Je to kolekce krátkých, ale setsakramentsky dobře napsaných nepodbízivých písniček bez nějaké společné textové linie. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich. Úvodní "Black Tongue" je našlapaná a pořádně heavy hitovka, upomínající na jejich nejlepší album "Leviathan" a konkrétně pak na tehdejší drtící singl "Blood And Tunder". První videoklip "Curl Of The Burl" představuje pro změnu netypicky melodickou pecku s halucinogenním nádechem, která vyvolává ducha původních Black Sabbath a hlavně v refrénu je ten Ozzy Osbourne opravdu nepřeslechnutelný. Mimochodem, když jsme u těch zpěvů, všichni tři zpívající muzikanti udělali se svými vokály velké pokroky, což jde to slyšet na první poslech. Minimálně na této desce, otázka samozřejmě zní, jak se s tím popasují naživo, kde jim to dřív občas hodně ujíždělo.

Zasněná balada navazující na stratosfericko-pinkfloydovskou atmosféru předchozího alba "Crack The Skye", taková je titulní věc desky. Naproti tomu "Thickening" svou ležérní elegancí, kytarami i zpěvy evokuje stonerrockovou stylovost Queens Of The Stone Age. Ze zbytku jinak chytlavých svižnějších skladeb vybočuje ještě takřka muzikálová "Creature Lives" začínající smíchem, který se pak překlene v epickou monumentální hymnu se sborovými zpěvy, připomínající nějaké heavymetalové warriors opusy, ovšem bez všech těch draků, bitev a obecných klišé. Závěrečná nádherná suita "The Sparrow", plná náladotvorných kytar a psychedelických vokálů, album skvěle uzavírá.

Výtku sice mám k možná až příliš dlouhé stopáži. Ta by v případě nekoncepčního souboru samostatných skladeb tohoto typu nejspíš neměla výrazněji přesahovat optimální třičtvrtěhodinku a zkrácení o takové dvě skladby by rozhodně bylo ku prospěchu věci, přesto zde máme opět úplně jinou a opět výbornou desku těchto svérázných Američanů. Dokonce bych ji v jejich diskografii přiřadil po průlomovém "Leviathanu" a epickém "Crack The Skye" bronzovou příčku. Je opravdu neuvěřitelné, že ať se tahle čtverka vydá progresivnějším nebo naopak přímočařejším směrem, vždy je výsledek nadmíru povedený. A stejně jako po minulé desce je velmi těžké odhadnout, do jakých hudebních teritorií se Mastodon podívají příště. Jsou prostě nevypočitatelní a předem neprokouknutelní, a tak to má být. Bravo!

NÁZORY
  • WOW (lenka, 08.02.2012 18:30) Reagovat

    takovýhle kapel by mělo být víc, aby vycházela odbrá alba, aby bylo co kupovat (když si furt hlavouni stěžujou, že se cd prodávaj málo).
    už se mi dlouho nestalo, že mě recenze rozesmála už v úvodníku. krakonošové? dobrý a trefný!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Ozzy Osbourne by rád natočil ještě jedno album a vyrazil na turné (01.10.2023 15:33)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Taylor Swift Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu