shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II - Top 5, 15.5.2011

Jak se SuperStar prala s Elánem i Lucií

Vydáno: 16.05.2011 00:28 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nedělní kolo Česko Slovenské SuperStar okupovaly především dvě kapely - jedna slovenská a jedna česká, tedy konkrétně Elán a Lucie. V prvních fázích večera to vypadalo na poměrně velký průšvih, ale především v druhé půlce se vše srovnalo, takže o vysloveně špatném kole nakonec mluvit nelze.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: Top 5 - Elán a Lucie
datum: 15. května 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Když jsem poprvé slyšel, co postihne poslední pětku finalistů Česko Slovenské SuperStar, mírně jsem se zhrozil. Ano, jsou to už takřka legendární kapely, nicméně jak Elán, tak Lucie jsou známé především střední generaci. Některé jejich hity tak mohly být vzdálené nejen soutěžícím, ale především i hlasujícím. V případě některých soutěžících se ukázaly moje obavy na místě, a jak to bylo v případě hlasujících, zjistíme částečně už v pondělí.

Soutěžní kolo otevřel Michal Šeps s první písničkou Elánu "Kaskadér" a nutno říct, že to byl jednoduše průšvih na celé čáře. Snaha o zanesení trochy reggae do téhle písničky vyústila v naprostý paskvil. Ze všeho toho totiž zbyl pouze Michalův "tradiční" chrapot, který naprosto zabil jakoukoli atmosféru a naprosto přebil i jeho nasazení a energii. Zvolit podobný styl jako v případě "Obchodníka s deštěm", opět by leckoho překvapil, ale takto to byl výkon hodný pozdního odchodu z putyky.

První písničku Lucie uvedl Petr Ševčík, kterému produkce dala "Chci zas v tobě spát", a když pominu první sloku, která byla taková nějaká neurovnaná, zvládl to velmi dobře. Tentokrát intonoval, dokázal v pravý čas přitlačit či zařadit chraplák a mělo to i slušný náboj. Všechno by fungovalo líp, kdyby to nebyl televizní přenos. Petr se opět vrátil k tomu neustálému koukání se do kamery, které mě irituje, protože by měl zpívat především pro diváky v sále, takhle to vypadá příliš podbízivě. Nehledě na to, že úsměvy, které do kamery házel, nevypadaly ani upřímně a k písničce se vůbec nehodily.

Dalším, kdo nastoupil na pódium, byl Martin Harich s elánovskou "Sestrička z Kramárov" a ani jemu se moc nedařilo, především tedy chytat rytmus. I kvůli tomu z téhle písničky udělal takový kafemlejnek, že v její druhé půlce už nebylo o čem zpívat. Zřejmě i z toho plynuly námitky poroty, že mu vůbec nesedla. Jinak ale omáčka okolo nebyla špatná, hlavně tedy to, jakým způsob dokáže komunikovat s publikem. V tomto případě byly jeho úsměvy naprosto na místě. Jaký to rozdíl proti Petrovi Ševčíkovi.

Velkou nevýhodu čistě pánských kapel měla jediná holka v soutěži Gábina Gunčíková. Už v medailonku prohodila, že jí "Amerika" od Lucie nesedne, a bohužel měla pravdu. Nejde ani tak o to, že zapomněla v jedné chvíli text, ale bylo až příliš vidět, jak se na tu písničku soustředí. Chyběla tomu obvyklá lehkost a ani její chraplák do "Ameriky" příliš nesedl. Marně pátrám v paměti, kdy Gábina předvedla takhle špatný a mdlý výkon.

Reputaci první poloviny do určité míry zachránil Lukáš Adamec s nepříliš známým "Zlodejem slnečníc" Elánu. Písničku na pomezí ska a reggae dal, jak je jeho zvykem, výborně, skoro až profesionálně. Přesto to bylo v první části lehce chladné a mohl lehce nudit. Vše zachraňovala především skvělá basová kytara. Nicméně v druhé půlce se to zlomilo a skladba začala gradovat. Jak rytmicky, tak i v energii. Pak navíc přišel malý výlet ke Stingovi a jeho "Englishman In New York", čímž výsledný dojem pozvedl ještě výš.

Druhé kolo odstartoval opět Michal Šeps a bohužel dojem z předchozího vystoupení nejen, že nevylepšil, ale zcela propadl. Zatímco v medailonku to vypadalo, že jeho reggae styl by mohl "Snu" od Lucie docela sedět, výsledek, kdy se pokusil zpívat normálně, byl hořce tristní a to snad i pro jeho fanoušky. Jako by na pódiu zpíval jeho stín a ještě k tomu falešně, s popleteným textem. Nevím, jestli je to tím, že už nemá v soutěži svoji milou, ale Michal v tomto kole zvadl.

Jako nebe a dudy vyzněla proti "Americe" "Čaba neblázni" od Elánu. Gábina Gunčíková ji jednoduše napálila a mělo to naprosto všechno potřebné, včetně neskutečného drajvu, energie v hlasu a i ten její chraplák do ní seděl. Sice opět zapomněla na chvíli text, ale tady se to naprosto ztratilo. Jednoduše řečeno - naprosto vymazala své předchozí vystoupení.

Jestli někdo překvapil, pak to byl Martin Harich s Lucií. Dostal, či si vybral "Šrouby do hlavy" a kdo by čekal, že si na ní vyláme zuby, ten by se mýlil. Předvedl v ní naprosto suverénní výkon, s výborným frázováním i celkovým projevem. Martin stále ještě dokáže růst a důkazem byla především tahle písnička. Lucii snad nikdo lépe nezazpíval. Jediný problém bych viděl v češtině, ale to mu těžko můžeme vyčítat, zvlášť, když nejsme schopni posoudit, jak se dařila slovenština Čechům.

Jednu z nejhezčích písniček Elánu "Neviem byť sám" nafasoval Petr Ševčík a je mi jasné, proč ho porota chválila, zatímco pro mě to byla přehlídka skoro až odpuzujících momentů. Řekněme, že melodicky to bylo dobré, ale opět se nevyvaroval neustálému sledování kamery. Co mě ale tentokrát štvalo nejvíc, byl jakýsi pocit, že neumí pořádně respektive normálně otevřít hubu - jako by si zpíval něco pro sebe. Artikulace místy nulová. Chvílemi jsem pak měl i pocit, že zpívá podobným stylem jako Michal David, což nemusí být zrovna žádoucí. Součtem toho všeho bylo hodně jalové vystoupení.

Posledním soutěžícím, který v kole věnované Lucii a Elánu zazpíval, byl Lukáš Adamec s "Ohněm" první jmenované kapely. Přiznám se, že už nevím, jak jinak bych jeho jako osobnost vychválil. Pojal si ji do značné míry po svém, takže v ní byla cítit mírně pozměněná rytmika, ale přesto to jako celek vyznělo skvěle. Dokázal i na toto pódium přenést maximum energie a patřičně vygradovat finále tohoto kola.

Resultát kola je v tomto případě víceméně jasný. První místo si v něm uzurpovali Slováci Lukáš Adamec a Martin Harich a v lehkém závěsu za nimi se držela Gabriela Gunčíková. Zbývající dva finalisté pak skončili daleko za nimi, a pokud z nich musím vybrat jedno jméno, bude to zřejmě Petr Ševčík.

Jak to viděl Honza Průša

Lucie a Elán. Dvě legendy, které ale dnešním -náctiletým už také nemusejí nic říkat, nicméně já jsem se, díky Lucii, těšil a trochu bál. Co se povede, a kdo co pokazí. První pochybení bylo už na straně produkce, která z kvanta fantastických písní Lucie nebyla schopna sáhnout po původních věcech a zařadila i Kollerovu "Chci zas v tobě spát".

Večer začal Michal Šeps s elánem. "Kaskadéra" od Elánu přesně pochopil a dal mu to, co potřebuje. Byl silně dramatický, dynamický a sršela z něj energie. Zajímavá verze bez hluchých míst, líbilo se mi to. S Lucií už to tak dobré nebylo. Tak moc se snažil, až popletl text hned na začátku, v půlce a snad i všude a já, stejně jako Tomáš nechápu, proč tam nedal svůj reggae feeling, jako když to zkoušel s Michalem Dvořákem. Takhle nic moc.

Na Petrovi Ševčíkovi mi v případě písničky od Davida Kollera vadilo to samé jako Tomášovi, navíc bych jen dodal, že to bylo studené. Technicky naprosto v pořádku, ale studené. A i Elán mu šel, zase se mu to docela povedlo. Jen si neodpustím poznámku, když zpíval "Neviem byť sám" automaticky mi k jeho projevu naskakovalo ještě "sebou".

Martin Harich byl v případě Elánu hodně arytmický, rozjuchaný, s písničkou se neskamarádil a nedařilo se mu. Ale u Lucie vše napravil, a i když pomotal text (dvakrát si nechtěl hrát hrát na třetího), nevadilo to. Neusmíval se, byl zdravě nasranej a působil přesvědčivě, to bych od něj nečekal. Velmi slušný.

Gábina Gunčíková má zásadní problém z češtinou. Moravskej přízvuk v porovnání s Kollerovou pražštinou je do uší bijící. Gábina několikrát (ne jednou!) pozapomněla text a celé to navíc vyznělo děsně znuděně. Ale nejkrásnější část "Ameriky" světlo z jedný holky dala skvěle. Slovenština už mi tolik uši netrhala (asi tím, že nejsem Slovák) a Elán s opět zapomenutým textem jí sedl o poznání lépe.

Lukáš Adamec si velmi dobře poradil se "Slunečnicí" (kterou jsem až do dneška znal jen od Lucie a ne od Elánu). Byl uvěřitelný, písnička mu sedla a musím souhlasit s tím, že je nejpřirozenějším a nejkomplexnějším zpěvákem soutěže. Ale nechápu, proč tuto věc raději nedali Michalovi Šepsovi, který se v ní mohl mnohem lépe najít a vyřádit. Pak přišel ale "Oheň" Lucie a všechno bylo jinak. Lukáš sice řval jako o život, ale s písničkou se neskamarádil. Tradičně (jako dnes snad každý) popletl text, rytmicky to bylo velmi nepřesné a byl to ten nejméně (nepočítám-li hlasovou indispozici) přesvědčivý výkon, jaký tento favorit soutěže předvedl.

Těžko říct, koho vyřadit. Nejméně sympatický je mi tradičně a už dlouho Petr Ševčík, nejméně přesvědčivý výkon dnes předvedla Gábina Gunčíková.


NÁZORY
  • Lucie a Elán (hell, 16.05.2011 00:52) Reagovat

    Dneska to bylo dobrý až (klasika) na Šepse a na Ševčíka (už mě štve jak čumí do kamery)
    Lukáš Adamec skvělý výkon a nejvíc mě potěšil snippetem od Stinga (nikoliv od The Police protože Englishman in New York je na Stingově albu Nothing Like The Sun) tím su mne získal respekt že umí improvizovat

    • Re: Lucie a Elán (Tomáš Parkan - autor, 16.05.2011 11:09) Reagovat

      Děkuji moc za upozornění. Chybu jsem opravil.
      Přiznám se, že ačkoli jsem tam i prapůvodně Stinga měl, tak jsem si pak vzpomněl, že na jakémsi výběru The Police byla taky, přepsal jsem to, aniž bych si uvědomil, že to je ta kompilace, kde jsou i Stingovy sólovky.

      • Re: Lucie a Elán (hell, 16.05.2011 15:52) Reagovat

        V pohodě stane se protože Sting vydal kompilaci která se jmenuje Sting and The Police The Greatest Hits kde spojuje jak karieru The Police tak i solovou . Rádo se stalo

  • Problém (quesh, 16.05.2011 01:08) Reagovat

    Řekl bych, že to není problém jenom tohohle kola, ale celé soutěže - že produkce sahá vesměs pro samé vykopávky (mám na mysli písně, samozřejmě)

  • Tak nějak už je to celé průšvih (Jájina, 16.05.2011 08:40) Reagovat

    Není to vinou soutěžících - to jsou jen loutky, ale dva noví "geniové" v porotě, stále stejně trapný výkon nejdražšího (???) moderátora, výběry skladeb.... Celkově křečovité, laciné (tím nemyslím náklady a příjmy) .
    Největší manipulovaní chudáci jsou opravdu asi soutěžící.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" (04.05.2024 08:00)
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct (07.10.2023 18:00)
- Recenze: Elán deskou "3000" stvrdil návrat po Rážově nehodě (23.09.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou (16.09.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Taylor Swift Rush Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu