shop.musicserver.cz
White Lies, Crocodiles, Transfer, Lucerna Music Bar, Praha, 7.3.2011

Kapela, co hrála poslední, nebyla nejlepší

Vydáno: 08.03.2011 18:49 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nejvěrnější publikum mají doma na ostrovech a kupodivu v Polsku. Jsou na turné a včera se konečně objevili v Praze. Řeč je o White Lies. Trojici, vlastně pětici, která dokázala vyprodat prostory LMB. Nezklamali, ale ani nijak nezazářili. To samé se ovšem nedá říct o jejich předskokanech Crocodiles.

Live: White Lies

support: Transfer, Crocodiles
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 7. března 2011
Fotogalerie

Crocodiles, Lucerna Music Bar, Praha, 7.3.2011
© Honza Průša / musicserver.cz
Had lidí se táhne od přeplněné Lucerny až ke vchodu do metra. Reminiscence na Crystal Castles. A stejné to bude před Hurts. Had lidí hlasitě hořekuje nad pozdním začátkem vystoupení hlavních hvězd. Londýňané si totiž tentokráte dovolili zalhat o půl jedenácté.

Před jejich nevýrazným vystoupením se ze sklepení LMB na světlo reflektorů vyškrábala dvě méně zvučná jména. Oba předskokani pocházeli ze San Diega a Transfer jistě musela být dobrá psychedelická zvrhlost - žel bohu nevím, spolkl mě had. Ale Crocodiles, ti mi nedají spát! Zvěsti o jejich výjimečném citu pro recyklaci se Prahou sice v odborných kruzích nesly, ale stejně mi nikdo nevinně nenalže, že někdo v Music Baru očekával takový noise-punkový gejzír energie, jakým se ve finále prezentovali.

Velvet Underground, Doors, Iggy Pop. HC, noise-pop, post-punk. Crocodiles vše umně zacyklili do konkurenceschopného celku. Bez nadsázky - byla to nejsilnější předkapela, jaká se za posledních deset let v Praze objevila. Černě obrýlený Charles Rowell se svým ansámblem - partou kluků a holek, co rádi řádí do roztrhání těla - dokonale zastínil samotné White Lies.

Crocodiles, Lucerna Music Bar, Praha, 7.3.2011
© Honza Průša / musicserver.cz
Jenže i kdyby se Rowell nechal věšet na háky, odezva vyprodaného Music Baru nebyla veskrze žádná. Zpočátku na jeho výpady reagovaly alespoň ostrůvky turistů, jenže i ty později zaplavila beznaděj, to když je demotivovali pražští hipster statici. Ti si chodí koncerty odstát a zásadně chodí jen na kapely, které znají oni, nebo alespoň jejich trendy kámošky. Logicky se pak neumí bavit u něčeho, čemu nevěří.

Kdo ale věří, nebo alespoň po několikahodinové debatě uzná, že kapela nemusí spadat do škatulky ostrovní indie scéna, aby měla výpovědní hodnotu, ten si při vystoupení Crocodiles přišel na své. Pro mnohé ale zůstali jen výplní času a prostoru na cestě za White Lies. Během hodinové šou Crocodiles především křičeli. Když ne pusou, tak nástroji. Jízda na hadovi. Krokodýlové vzali Prahu na výlet za ještěrkami do pouště, kde je půlminutové vazbení mikrofonu považováno za vrchol umělecké exprese. Jo! Rowell jako Morrison obtočil stojan mikrofonu vlastním tělem, následovaly zvlhlé výkřiky "auh, auh". Wau.

Řeč s Řekem

Během půlhodinové přestavby pódia před White Lies se nedala přeslechnout ruština, angličtina a němčina. V multi-kulti atmosféře jsem se dal do řeči s Řekem, co měl na sobě černo-černé švédské hororové triko "Låt den rätte komma in". Z českých fotbalistů zná Drobnýho a Svěrkoše - asi fandí Panionosu; na přetřes z jeho strany brzy přišel i brzký začátek pražských koncertů: "Jsem tu teprve měsíc, ale už jsem dokonale znechucený. Na Gold Pandě se končilo v deset, tady to v deset sice začíná, ale stejně je to pořád brzo. Byl jsem zrovna na Crocodiles, ve Varšavě a v Berlíně, před půlnocí se v klubu něco popilo, ubalilo, po půlnoci začala párty. Tady je to všechno posunuté o dvě, tři hodiny. Pak to nemá atmosféru." A jak se mu líbili v Praze? "Průměr. V Berlíně jsem je stihl dvakrát během jedné noci. Nejdřív zahráli na západě, pak na východě města. Ten druhý koncert byl asi jejich nejlepším."

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 7.3.2011
© Honza Průša / musicserver.cz
Když jsem předloni, také ve východním Berlíně, navštívil koncert White Lies, na pódiu v Lidu tehdy stála zcela jiná kapela než dnes, tedy včera, v LMB. White Lies se za dva roky, které dělí jejich debut "To Lose My Life..." od aktuálního "Ritualu", naučili lhát. Ještě odpoledne při rozhovoru působili nesměle, ale večer nasadili suverénní masku. Aneb jak se z Joy Division revivalu stal Editors revival.

Jejich vystoupení mělo drajv, jenže při komparaci s Crocodiles byli výrazně slabší. Nenabídli prakticky žádnou šou a odehráli koncert, který ve vzpomínkách překryje nejbližší akce. Tři původní členové kapely, oděni do černého, byli na pódiu vycentrováni, zbylí dva hostující hudebníci naopak skryti na jeho krajích. První část koncertu byla čekáním na "Farewell To The Fairground", druhá pak na "Smrt".

White Lies, Lucerna Music Bar, Praha, 7.3.2011
© Honza Průša / musicserver.cz
White Lies mezitím vysvlékli nové album donaha. "Ritual" je venku čtvrt roku, fanoušci na songy z něj ale nereagují. Pokud kritici kapele na debutu vyčítali stejnost písní, u "Ritualu" si jistě smlsli na rozdílnosti. Zatímco "To Lose My Life..." nabídlo silný koncept s hitovostí při živé produkci, skladbám z "Ritualu" (nejen) naživo schází koncept, hitovost a snaha dělat věci jinak.

Návštěvníci koncertu tak ocenili především okamžiky, jež byly vyhrazeny hitům z debutu. White Lies k ovacím kromě vlastní produkce dopomohl i vynikající zvuk. V LMB nepamatuji lepší podmínky pro hudebníky. I proto, věčná škoda, že Crocodiles předskakovali White Lies a ne naopak.

NÁZORY
  • .... (Sima, 08.03.2011 19:32) Reagovat

    nevím teda jak ostatní, ale já se z tohohle reportu o koncertu White Lies teda moc nedozvěděla. Ne tolik jako o jejich předskokanech...

  • Mno, nabídnu pohled z jiného úhlu... (Jakub, 08.03.2011 19:44) Reagovat

    Na mě Crocodiles popravdě působili dost rušivě. Zatímco hudba Transfer nemá k WL daleko, Crocodiles (a frontman obzvláště) působili neupřímně; jako poskakující postavičky Disney filmu, které okoukaly pohyby a gesta z klipů na MTV - to neni vysmech, ale jako predskokani teto kapely mi nesedli, neco takoveho jsem necekal. Jako fanda White Lies jsem byl pochopitelne nadseny z kazdeho kousku, protoze slova pisni znam zpameti, takze koncert byl pro me jedinecnym zazitkem; nicmene za hlavni problem vecer bych oznacil podivne strukturovany playlist, kdy po rychlejsi pecce skupina "zazdila" rozjetou atmosferu necim "rozjimavejsim"...

  • Transfer víc než Crocodiles (TOM, 08.03.2011 20:13) Reagovat

    Škoda, že autor "zhadil" první předskokany. Transfer byli rozhodně zajímavější než Crocodiles a nejen kvůli dobovému mikrofonu - při jejich poslechu jsem se opravdu cítil, jak někde v klubu na americkém West coast.
    Crocodiles dělali hlavně show a tomu jejich zpěvákovi jsem nevěřil ani hlásku. Zbytek kapely hrál skvěle, zvuk měli dobrej, ale ten zpěvák tomu moc nedodával...
    A White Lies? Přinesli, co jsem čekal. Souhlasim, že naživo opravdu vyšel na povrch rozdíl mezi debutem a aktuálním albem. Ale solidní výkon mne nezklamal a třeba "Death" či "Unfinished Business" zněly až hypnoticky.

    Za tu cenu to byl skutečně vynikající line-up a skvělý večer!

  • Absolutny suhlas s recenziou... (quaso, 09.03.2011 10:01) Reagovat

    a tieto vety cely vecer dokonale vystihuju:

    ...jenže i ty později zaplavila beznaděj, to když je demotivovali pražští hipster statici. Ti si chodí koncerty odstát a zásadně chodí jen na kapely, které znají oni, nebo alespoň jejich trendy kámošky. Logicky se pak neumí bavit u něčeho, čemu nevěří.
    ...I proto, věčná škoda, že Crocodiles předskakovali White Lies a ne naopak.


  • White Lies (Baru, 09.03.2011 11:20) Reagovat

    Přidávám se se svým náhledem na věc. Transfer ani Crocodiles jsem před tím nikdy neslyšela. Ti první mě nijak neoslnili, ale ani přímo nenudili, ti druzí měli neuvěřitelně energické vystoupení. Souhlas, že tím zastínili headlinery White Lies. Ale na jejich obranu, jsou to mladí kluci a hlavně žádní afektovaní extroverti, všichni tři jsou spíš introvertní, což bylo znát i na projevu Harryho McVeighe při komunikaci s publikem. Zpěvák Crocodiles je pořádný extrovert a showman, který mi chvílemi svými pohyby připomínal Micka Jaggera . Co se týče znalosti textů alba Ritual (nebo i To Lose My Life), já si odzpívala téměř všechno, a to nejsem žádný superzažraný fanda. Mě White Lies překvapili tím jak jsou přirození, vyhráli se, Harry se vyzpíval (i když vystoupení nebylo naprosto dokonalé), a kdo čekal divočinu a byl pak zklamaný, může příště na jiný koncert. Výběr záleží na každém individuálně. Já byla spokojená.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Audio: Iggy Pop a Trevor Horn oblékli "Personal Jesus" od Depeche Mode do kabátu jižanského rocku (08.11.2023 12:58)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu