shop.musicserver.cz
Sto zvířat, Incheba Arena, Praha, 20.10.2010

Kurz pozitivního myšlení

Vydáno: 21.10.2010 11:35 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: Matěj Vaněček

Kapela Sto zvířat v Praze při včerejším magickém datu oslavovala dvacet let své existence, a přihlédneme-li k tomu, že má tento početný ansámbl své příznivce napříč subkulturami a fans nelze ohraničit ani věkem, ani pohlavím, dal se očekávat důstojný večírek. Výsledek pak předčil všechna očekávání.

Live: Sto zvířat

support: Kašpárek v rohlíku
místo: Incheba Arena
datum: 20. října 2010

Sto Zvířat, Roxy, Praha, 8.4.2009
© Matěj Vaněček
Taky máte ten pocit, že Praha letos na podzim konečně po letech ožila? Zatímco přelidněné laserové staveniště aka Roxy včera přihlíželo v pořadí druhému dílu ze ságy návratu EOST na koncertní pódia, v nehostinné hale - v centru kočičího lunaparku na Výstavišti - se před vynikající kulisou představilo Sto zvířat. Během několikahodinového vystoupení kapela nabídla průřez svou dvacetiletou tvorbou a v závěru představila i tři nové songy z připravované desky.

Zatímco textová stránka písní Sta zvířat patří již dvě dekády k tomu nejgeniálnějšímu, co se na tuzemské scéně napříč žánry vyskytuje, hudební složka zvířecí produkce platí za... pro posluchače nenáročnou. A to navzdory neodmyslitelné kvalitě dechové sekce i notné míře originality, jež se projevuje při častých improvizacích na koncertních vystoupeních.

I tentokráte vycházelo Sto zvířat při bilancování své dvacetileté kariéry z chytrého, nikoliv vychytralého humoru. Celá show, kterou si pro pražskou oslavu Jana, Honza & spol. připravili, měla svou nenapodobitelnou atmosféru a těžila především z reakcí publika.

Sto Zvířat, Roxy, Praha, 8.4.2009
© Matěj Vaněček
Pozorovat vyprodanou Malou sportovní halu (chcete-li Incheba Arenu) bylo bez zbytečného zveličování doslova životním zážitkem. Nikdo z vystupujících nemusel fanoušky vybízet k potlesku nebo ke zpěvu. Stran publika přicházela zpětná vazba automaticky, navíc v nevídané míře. Samotný prostor, kde se koncert uskutečnil, byl ovšem - také bez hyperbol - tragický. Zvířata by si jistě zasloužila reprezentativnější místo k oslavě, než je rozpadající se hangár.

Nevyhovující podmínky panující v hale fanoušky nerozlítily, ba naopak. Přiznám se, že podobný feedback publika jsem dosud nikdy nezažil, a to nejen na koncertech Zvířat, ale všeobecně - i na koncertech jakýchkoliv jiných muzikantských zvířat.

Největší ohlas u publika způsobily osvědčené klasiky, které netřeba vypisovat, ale návštěvníci mile překvapili i znalostmi starších zvířecích songů. A že jich nezaznělo málo. Fam fatal Jana, které to tentokráte slušelo ještě více než obvykle, a Honza vybrali téměř sto písní, které burácely Výstavištěm dlouho do noci.

Sto Zvířat, Roxy, Praha, 8.4.2009
© Matěj Vaněček
Jeden příklad za všechny - zaujaly vousaté "Tlusté žluté vrány", pocházející ze sedmnáct let starého debutu. Při současné koncertní podobě získaly nové, povedené aranžmá. Ale "Vrány" byly teprve předzvěstí cesty do zvířecího pravěku. V krátkém sledu totiž následovalo několik dalších písní, signifikantních pro zvířecí minulost. Zatímco letní koncerty Zvířat byly ve znamení posledních dvou tří desek, nyní šlo hlavně o nostalgii a o živou produkci songů, které neměli ti mladší posluchači dosud šanci v koncertním provedení slyšet.

Byl to překrásný trip, a jak již zaznělo, vděk si kromě hudebníků, kteří předvedli svůj standard, zaslouží fantastické publikum. Večer měl samozřejmě i svá negativa - několik kýčovitých, trapných divadelních vystoupení při pauzách. Dále také slabou videoprojekci, na které až příliš často běžely scény z tuzemských primitivních komedií a la "S tebou mě baví svět". Ani Kašpárek v rohlíku vtipem tentokráte nehýřil. Ale kdykoliv začal několikatisícový dav zpívat, byly všechny problémy rázem zapomenuty. Nakonec i ta příšerná hala se dala odpustit. Vždyť pořádat večírek přímo v lunaparku musí být snem snad každé kapely.

NÁZORY
  • Super mejdan (Patrik, 02.11.2010 11:12) Reagovat

    Podle mne to byl super mejdan se vším všudy, jen byla v hale zima. Bylo to variete, ne klasický koncer a videoprojekce byla taky super. Scéna z filmu s tebou me bavi svět se objevila pouze na jednu skladbu a byla velmi tematicka. Projekce byly velmi ruznorode. Jedine, co bych vytkl, ze nekdy byl horsi obraz - bylo to hur videt. Takze by mel Matej Janecek dobre sledovat to, co kritizuje.

    • Re: Super mejdan (patrik, 02.11.2010 11:16) Reagovat

      tedy Lukáš Benda... to psal

      • Re: Super mejdan (Lukáš Benda, 02.11.2010 11:25) Reagovat

        Na to, že jste Janeček, děláte po/kroky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy (06.11.2023 15:30)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Zemřel Honza Kalina, frontman skupiny Sto zvířat (19.08.2023 08:53)
- Video: Skupina Sto zvířat si v úsporném klipu prohlíží svoje "Rodinný foto" (20.07.2021 12:29)
- Video: Petr Ostrouchov ON AIR: S Vladimírem Mišíkem jsme byli od začátku na jedné lodi (05.12.2020 10:43)
- Recenze: Zábavní Sto zvířat testují svůj humor na lidech už třicet let (16.10.2020 15:30)
- Fotogalerie: Festival Mezi ploty v obrazech (28.05.2018 10:58)
- Naživo: První den na Rock for People ovládli poctiví rockeři Cage The Elephant i excentrici Die Antwoord (05.07.2017 12:47)
- Fotogalerie: Festival Mezi ploty v obrazech (29.05.2017 21:48)
- Nové desky pro 26. týden (03.07.2016 21:34)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu