shop.musicserver.cz
Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017

První den na Rock for People ovládli poctiví rockeři Cage The Elephant i excentrici Die Antwoord

Vydáno: 05.07.2017 12:47 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Marie Strnadová

Po roce tu máme další ročník jednoho z největších tuzemských festivalů Rock for People. I letos pořadatelé přichystali hned několik zajímavých jmen, včetně headlinerů prvního dne Die Antwoord či Cage The Elephant a černých koňů jako The Picturebooks a Kontrust.

Live: Rock for People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. července 2017
vystoupili: Die Antwoord, Cage The Elephant, Kontrust, Moose Blood, You Me At Six, The Amazons a další
Fotogalerie

Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Po čtyřiadvacáté se festival Rock for People objevuje na mapě tuzemských festivalů a za tuto úctyhodnou dobu si vydobyl status jednoho z nejstabilnějších festivalů, co se kvality line-upu i zázemí pro návštěvníky týče. Ani letošní ročník není výjimkou. Areál festivalu tradičně prošel několika změnami, i když nikterak výraznými. Celý prostor je prošpikovaný nejrůznějšími atrakcemi, pódii, kterých je letos více než deset, bary i opravdu rozmanitou nabídkou občerstvení. Příjemné je i jejich rozprostření, které fanoušky nenutí pobíhat z jedné strany areálu na druhý, kdykoliv se chtějí najíst, odskočit si nebo změnit stage. Jedinou bojovkou je přebíhání na Muzikus Stage, která se nachází mimo bránu festivalového areálu, a fanoušek je tak podroben opakovaným kontrolám u vstupu zpět.

Cage The Elephant, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Letošní ročník odstartoval večírek pro nedočkavé, který nabídl skupiny jako The Drain, Rituály či Skyline. Hlavní program ovšem započal o den později. Rozjely ho české klubové party Groovetown a Loco Loco. Druzí jmenovaní se na Muzikus Stage zpočátku potýkali s prázdným hledištěm. Hutné kytary a nespoutaná energie ale brzy nalákaly první zvědavce. Loco Loco bavili svým crossoverem a skvěle rozproudili krev prvním přihlížejícím. Na Cyklo Stage pak potěšil pohodovým setem Smrtislav. Za pomoci fanoušků, kteří se obuli do pedálů a poháněli kapelu, předvedli sympatický výkon. Jejich české texty i melodický zvuk bavil, ale větší pozornosti se kapele nedostávalo.

Padesáté narozeniny oslavila na festivalu Jana Jelínková. Jako dárek dostala od členů Sto zvířat sólovou nahrávku, kterou jí pomohli napsat a nahrát. Fanoušci tak slyšeli zcela neznámé písně ve světové premiéře, které ale nepostrádaly tradiční vtip a eleganci zvířecí party. Kromě nich zazněly pecky jako "Ty vole na základní škole", "Dáma s čápem" či na úvod zahraná "Refrén".

Kontrust, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Prvním vrcholem se stalo vystoupení pražských Cocotte Minute. Ti v loňském roce vydali skvělou desku "Rituál, kmen a srdce a kmen". Právě ona se stala kmenovým základem pro krátký festivalový set, který zahájila při pohledu na poloprázdný prostor pod pódiem KB Stage Zellerova sarkastická hláška: "Sem myslel, že sme slavnější." I přes skromnější pozornost kokoti ale předvedli nabušené vystoupení. Na úvod nechyběla punková "Bordel", na kterou navázaly skvělé "Srdce" a "Tanči". Během stařičké skladby "Czeko" z jejich stejnojmenného debutu Zeller část písně odzpíval mezi diváky v kotli. Na konci setu vyslal na jejich ruce nafukovací člun, ve kterém se nechal vést. I proto měl koncert ohromný náboj, Zeller vtipkoval, skvěle komunikoval s přítomnými fandy a vůbec si vystoupení užíval. Cocotte Minute znovu ukázali, že jsou aktuálně v ohromné formě a patří k lídrům domácí klubové scény.

Kontrust, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Velké dilema v line-upu prvního dne připravili pořadatelé v podobě shodného času vystoupení německých garážových rockerů The Picturebooks a britských rockerů The Amazons. Kdo zavítal na první jmenované do Motorola Stage, udělal o něco lépe. The Picturebooks překvapivě vzbudili velký rozruch a před pódiem postávalo obdivuhodné množství lidí. Duo zdobí syrový garážový zvuk, který muzikanti produkují pouze za pomoci bicích, kytary a zpěvu. Skupina od prvních momentů přichystala zvukové peklo, které fanoušky roztančilo a uhranulo. Koncert měl neskutečný náboj a groove a přítomní dle toho reagovali s velkými ovacemi. Dokonce se zdálo, že to oba členy až zaskočilo. Na konci setu přislíbili, že se k tak skvělému publiku do Čech brzy vrátí. Kdo si odskočil prohlédnout i The Amazons, rovněž nemusel litovat. Slušný kytarovka z ostrovů ovšem moc očí a uší nenalákala a set byl i přes snahu kapely chladnější. Určité nadšení vzbudila snad jen hitovka "Junk Food Forever".

Na hlavním pódiu se v podvečer objevil emo band Moose Blood, který funguje teprve od roku 2012 a patří k čerstvé krvi žánru. Set neměli špatný, ale kapela působila trochu odtažitě a ne tak živelně, jak je možné vidět třeba na živých videích na YouTube. To rakouští Kontrust roztančili a rozžhavili fanoušky na maximum. Mix rakouského folku s crossoverem ve stylu Guano Apes návštěvníky Rock for People evidentně zaujal. I ti kdo jejich písně neznali, si je hodně rychle osvojili. Oba lídři formace Agata Jarosz a Stefan Lichtenberger, oblečeni ve variaci na tradiční rakouské kroje, hravě roztančili publikum zejména pak energickými hity "Hey Dj", "Just Propaganda" či "Bomba".

Cage The Elephant, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Vrcholem prvního dne ovšem byli, alespoň pro rockové fanoušky, Američané ocenění Grammy za poslední album "Tell Me I'm Pretty" Cage The Elephant. Jejich set byl od první vteřiny poctou rockové hudbě s atmosférou starých časů. Lídr Matthew Shultz byl živoucím důkazem, že pravé rockové osobnosti ještě nevymřely. Takové nadšení, energie v kombinaci s technicky precizním, nikoliv však profesorsky chladným výkonem je velkou vzácností. Cage The Elephant ve svém setu čerpali hlavně z posledních dvou veleúspěšných alb "Melophobia" a "Tell Me I'm Pretty". Set neměl slabší moment a necelá hodinka utekla snad až příliš rychle. Pecky jako "Cold, Cold, Cold", "Shake Me Down" či strhující "Came A Little Closer" se do konce dne jen těžko vyhnaly z hlavy. Kapela odehrála rozhodně jedno z top vystoupení celé historie festivalu.

You Me at Six, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2017
© Marie Strnadová
Program úvodního dne se poté začal chýlit ke svému závěru. Těžkou pozici měli You Me At Six, kteří sice odehráli slušný set, ale po strhujících Cage The Elephant tolik nezaujali. O hlavních hvězdách, excentrických podivínech z jihoafrické republiky Die Antwoord, vám napíšeme v samostatném reportu. Ti nejvytrvalejší však mohli ještě okusit něco z umění maskovaných Španělů GoMad! & Monster, kteří volně navázali svým mixem kytar a hutné elektroniky právě na headlinery prvního dne. Jejich hudba měla švih a nutila k tanci, ale chvilkami se dostával pocit trochu laciného a nenápaditého tuc tuc. Své fandy si ale kapela okamžitě našla a zakončila hlavní program úterního dne.

Ten nabídl skvělé momenty a navnadil na další den, během kterého se představí klasika festivalu Vypsaná fiXa, punkoví rebelové Slaves, metaloví Mastodon či američtí Paramore.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock For People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka (14.03.2024 08:58)
- Audio: Cage The Elephant dojemným singlem "Out Loud" vzdávají poctu otci bratrů Shultzových (04.03.2024 10:42)
- Konec jedné éry: You Me At Six vyjíždějí na poslední turné. Zastaví se i v Praze (03.03.2024 13:26)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Audio: Cage The Elephant se vracejí s jednoduchou, ale funkční peckou "Neon Pill" (21.01.2024 11:58)
- Rock For People v červnu přiveze Yungbluda, The Prodigy, The Offspring, Bring Me The Horizon a desítky dalších světových hvězd (24.12.2023 16:47)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu