shop.musicserver.cz

Vybroušený koncert Marka Knopflera

Vydáno: 28.06.2010 21:31 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Do roku 2005 koncertoval v České republice Mark Knopfler pouze jednou, ale od té doby se tu ukázal již potřetí - a letos poprvé v O2 Areně. Ta sice nebyla ani zdaleka vyprodaná, zato ale zažila jeden z nejlepších letošních koncertů. Knopfler totiž doslova vyšperkoval předchozí show neskutečnou intimní atmosférou.

Live: Mark Knopfler

místo: O2 arena, Praha
datum: 26. června 2010
Setlist: Border Reiver, What It Is, Sailing To Philadelphia, Coyote, Prairie Wedding, Hill Farmer's Blues, Romeo And Juliet, Sultans Of Swing, Done With Bonaparte, Marbletown, Get Lucky, Speedway At Nazareth, Telegraph Road
přídavky: Brothers In Arms, So Far Away, Piper To The End

Když jsem šel v sobotu na koncert Marka Knopflera, přemýšlel jsem, co asi tak o něm budu psát, vždyť za posledních pět let jsem ho viděl live už potřetí. Ale už to, že koncert byl komplet na sezení, ledacos naznačovalo a mohu předeslat, že letošní Knopflerovo pražské zastavení trumflo i to předloňské, přestože bylo v některých věcech hodně podobné. Jak se už stává tradicí, i tentokrát se jeden z nejlepších kytaristů světa obešel bez předskokana a zhruba čtvrt hodiny po osmé nastoupilse svým ansámblem na potemnělé pódium.

Už od prvních tónů "Border Reiver" bylo zřejmé, že tentokrát to bude opravdu o něčem jiném. První překvapení bylo tedy nejen to, že sedělo obecenstvo, ale i samotný Mark Knopfler. Další následovalo záhy nato, kdy se rozezněly halou housle a irská flétna. Přestože jsme něco podobného zažili i před dvěma roky, tentokrát jsem měl pocit, že jsem se na chvíli přesunul do nějakého pubu uprostřed Dublinu. V podobném duchu se odehrávala i další dvojice písniček z alba "Sailing To Philadelphia", jen s tím rozdílem, že jak titulní písnička, tak i "What It Is" byly v klidnějším duchu, ale hlavně měly neskutečnou atmosféru. Jako by je tentokrát Knopfler se svými muzikanty vytrhl ze všeho okolo a nechal jen jejich podstatu. Byly to takové "chudé" verze, ale krásně chudé.

V jistém slova smyslu se v podobném stylu odehrál celý koncert. Duch Keltů se jím proplétal jak červená nit a opět se dostalo i na country, blues, rock či dokonce bluegrass. Co se ovšem změnilo, byla již několikrát zmíněná atmosféra - téměř po celou dobu velmi sevřená, téměř až rodinná, komorní až intimní. Přispělo tomu vlastně vše od řešení scény přes publikum až k muzikantům.

Pódium bylo i přes své rozměry v podstatě takřka minimalistické - pouze nástroje, bez jakýchkoli dekorací a se světly, které by jen stěží vystačily i daleko menším hvězdám včetně těch českých. Kdyby se v půlce show neobjevilo promítací plátno, tak by se vše obešlo i bez projekcí. Nemyslím si ovšem, že by to komukoli vadilo, stejně jako to, že ani po stranách scény neběžel obvyklý přímý přenos. Výraznější světelné efekty stejně nebyly potřeba. Střídmé nasvícení toho všeho bez podstatných změn bylo přesně tím pravým. Teprve až v samotném finále celého koncertu byli ukojeni ti, kdo čekali v tomto ohledu něco víc, ale nemyslím si, že by takových bylo mnoho.

Koncert navštívilo zhruba šest tisíc fanoušků, takže nebylo potřeba otevírat horní ochoz a ani v hledišti nebyla zdaleka zaplněna všechna místa. Zatímco u jiného koncertu by to mohlo být jeho minus, v tomto případě to bylo naopak ku prospěchu. O dvě tisícovky více a už by se patrně něco z té atmosféry vytratilo.

Kostra koncertu zůstala v podstatě stejná jako ta z roku 2008; pouze některé písničky z desek "Kill To Get Crimson" a "Shangri-La" nahradily nové z aktuální "Get Lucky". Tomu odpovídalo i prakticky identické muzikantské složení. Šestice muzikantů včetně dvou kolegů z domovské kapely opět střídala nejrůznější nástroje, ale přesto i oni měli lví podíl na tom, že koncert zanechal ve výsledku ještě hlubší dojem. Nově se například objevily na scéně skotské dudy a akordeon a písničky dostaly nejen jinou atmosféru, ale leckdy i podobu, hraničící s takřka akustickým podáním. Publikum hltalo doslova každý takt i tón.

Středobodem toho všeho ale samozřejmě zůstal sám Mark Knopfler. Nevím, jestli to byl jen můj pocit, ale přišlo mi, že daleko více komunikoval, dokonce žertoval s publikem, a rodinná atmosféra tak byla i velmi uvolněná. K jeho muzikantství snad už nemá ani smysl nic dodávat. Jeho vybrnkávání je snad stále dokonalejší a styl, jakým si hraje s jednotlivými tóny i melodiemi, je jednoduše uchvacující. A je prakticky jedno, jestli drží v ruce elektrickou kytaru, akustickou nebo svoji slavnou steel guitar.

Kvůli tomuto koncertu jsem o něco dřív skončil dovolenou a strávil takřka devět hodin za volantem, abych ho viděl, a Mark Knopfler mi to vynahradil tak, že mě nejprve doslova a do písmene usadil do křesla, aby mě z něj následně zvedl. Stejně jako těch zbývajících šest tisíc diváků, kteří po dlouhotrvající standing ovation a dvou sadách přídavků odcházeli stejně nadšení jako já.

NÁZORY
  • Místo předkapely skvělý interpret z CD, mně bohužel neznámý... (Maaca , 28.06.2010 23:07) Reagovat

    Před zahájením, podle mého názoru skvělého koncertu, hrála v hale O2 areny perfektní muzika...takový akustický country-rock s mužským zpěvem, v čase asi 19:00 až 19:40. Neví náhodou někdo o koho se jednalo?
    Diky:)

  • Hudba puštěná před koncertem (Ondřej, 04.07.2010 17:59) Reagovat

    Výběr hudby před koncertem má na svědomí klávesák Guy Fletcher :), seznam interpretů a písniček uveřejnil zde:
    www.guyfletcher.co.uk/index.php/getluckytour2010/25th_June_-_Munich_-_Königsplatz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní (22.04.2024 00:00)
- Audio: Mark Knopfler rekrutoval muzikantskou smetánku a společně nahráli novou verzi jeho skladby "Going Home" (20.03.2024 12:14)
- Audio: Nostalgický singl "Ahead of the Game" ohlašuje nové album Marka Knopflera (28.01.2024 12:52)
- Naživo: Mark Knopfler přivezl do Prahy vysokou školu kytarové úspornosti (27.06.2019 20:11)
- Fotogalerie: Mark Knopfler v obrazech (27.06.2019 11:29)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Mark Knopfler se vrací do Prahy a přiveze nové album (22.10.2018 17:51)
- Recenze: Tommy Emmanuel se na novince "Accomplice One" obklopil řadou hostů (07.03.2018 15:35)
- Video: Tommy Emmanuel a Mark Knopfler zpívají ódu na staré auto (13.01.2018 17:09)
- Video: Tommy Emmanuel se vyznává z obdivu k Django Reinhardtovi a láká na novou desku (08.01.2018 11:52)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu