shop.musicserver.cz
Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009

Včely na rozkvetlé louce

Vydáno: 03.03.2009 13:31 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Incognito jsou nakažliví svým přenášením pozitivní energie. V Lucerna Music Baru jí měli opravdu na rozdávání, a tak si každý bral, dokud nepadl. Parket tančil, kapela hrála precizně a navíc dala všanc své největší hity. Bluey a jeho partička se prostě zase vytáhli.

Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Předloňská zastávka Incognito v Lucerna Music Baru se nesla ve znamení jejich nejsoulovějšího alba "Bees + Things + Flowers", tedy i celý koncert byl spíše v akustickém duchu. A ještě předtím se ukázali v roce 2004, kdy byli ve velké formě, z které logicky muselo vyústit něco velkého. Konkrétně Velký sál Lucerny. Jenže tehdy přecenili svoje síly. Rozhodně se nedalo mluvit o zaplněném sále, a tak i dojem byl vlahý. Tentokrát ale přijeli především oslavit třicet let existence, což přímo vybízí k provoněnému setlistu. Aktuální řadové album "Tales From The Beach" zůstalo lehce v pozadí, což bylo nakonec plusem.

Kapelník Bluey, jenž formaci zdatně táhne celých třicet let, mohl být spokojen, když se ještě v půl deváté venku tísnil početný had lidí, přičemž uvnitř už by se dalo mluvit o plném stavu. Nakonec tedy bylo narváno, což kromě velkého horka nezpůsobilo žádné negativum. Jak trefně poznamenal kolega: "Je dobře, že lidi pořád ještě dokážou vyhodit docela dost peněz za takovouhle hudbu." "Takovouhle hudbou" samozřejmě nemyslel póvl, kterým by opovrhoval, ale acid jazz, funk a krapet toho smooth jazzu. Styly, jež u nás nemají tradici. A navíc v době, kdy jsou absolutně uncool. Ale i to je otázka, protože funk je cool už ze své podstaty.

Začalo se možná mírně těžkopádnou skladbou "Solar Fire" z roku 1996. Music Bar jako by se studem vlnil, ale bylo to v pořádku. Pokud se parket hýbe už od první skladby, je totiž celkem jisté, že končit se bude v euforii. K ubíhajícímu času je úměrné postupné dočerpávání alkoholických nápojů, i větší frekvence hitovek. Ale nepředbíhejme.

Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Zpěvák Tony Momrelle si dokázal hbitě hned zkraje omotat přítomné kolem malíčku, na jeho gesta se slyšelo. Jeho vymodelovaná a pintlich image by působila frackovitě možná na fotbalovém trávníku, kde by strčil do kapsy i Cristiana Ronalda, ale tady jen skvěle dotvářel obraz kapely, která dbá na detaily a přesnost. Vokalistky Joy Rose a Imaani se stranily, ale jejich vklad není v šoumenství a průvodním slovu. Je samozřejmě v hlasových dispozicích, jež mají dámy téměř neomezené. Plné hlasy a nekonečné výšky několikrát za večer zaplnily prostor neviditelnou tlakovou vlnou, kterou rovněž precizně koloroval Momrelle. Při aktuálním hitu "N.O.T." se naplno předvedla i žesťová sekce a každý byl najednou tak trochu "acid". Rovněž při téhle písni se na pokyny trojice útočících hlasových polobohyň/boha naplno rozezpíval Lucerna Bar.

Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Bluey si udržoval odstup, občas mi jako jediný z kapely přišel "ne zrovna dobře naladěn", ale mohlo to být zdání. Pokud totiž k publiku promluvil, byl zábavný, trefný a nenucený. Je možné, že si to takhle z pozadí celé diriguje, a tak jeho obličeji vládne soustředěný výraz. Nejdůležitější je stejně celek. A ten fungoval. Po nekonečných příchodech a odchodech z kapely, po ne zrovna povedeném albu i koncertě k "Bees + Things + Flowers" jsem toho moc nečekal. O to víc nadchlo, že je to pořád živé. Incognito se někdy opakují, ale naživo pořád mají co říct. Je to fungující organismus, nic umělého. Kapela dýchá, je neuvěřitelně sehraná a publikum pomalinku dovede až k extatickému konci. To vše s velkou elegancí a přirozeností.

Závěr s úžasnými singly "Don't You Worry 'Bout A Thing", "Everyday" a "Nights Over Egypt" jen potvrdil výše zmíněné. Klub se topil nejen ve vzduchu, coby zkušený kuchař dokázal nakrájet, ale hlavně v dobré náladě. A ta je po půlročním podzimu, který tady v Praze panuje, téměř podpultové zboží. Přídavek uvedla dlouhá basová figura, na kterou plynule navázala záměrně neučesaná, ale povedená exhibice na bicí. Joy Rose pak odpálila poslední píseň "I Hear Your Name", při které si mohli všichni přítomní naposled z plna hrdla zapět, a že k tomu bylo prostoru. Celí Incognito si závěr zřejmě užívali, přičemž hlavně vokalistky ze sebe vydaly to poslední, co mohly dát. Nezapomínejte ale, že i to poslední u nich znamená maximum.

Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Nebyl jsem na předchozím koncertě ve Spojených arabských emirátech. Nebudu ani dneska v Mnichově. Jestli ale mají Incognito na všech koncertech podobnou atmosféru a publikum, lze jim jen tiše závidět. Přejícně závidět. Pak si totiž opravdu žijí jako bees (včely), co si v každém městě vysají to nejsladší z místních flowers (květin). Ale nenechte se mýlit, vysátí v tomto případě znamená i určité dobytí baterek do dalších hodin či dnů. A mám na to důkaz! Když jsem odcházel pasáží Lucerna směrem do Štěpánské, zvučný hlas si velmi nahlas zazpíval úryvek z jejich nejslavnější písně "Still A Friend Of Mine": "Time and time and time again, I'm gonna be right here for you baby. Seasons come and seasons go, gonna be right here for you." Touhle větou je fajn skončit.

Setlist: Solar Fire, Who Needs Love, Talking Loud, Deep Waters, Without You, N.O.T., When The Sun Comes Down, Step Aside, Colibri, Still A Friend Of Mine, Stone Cold Heart, Reach Out, Don't You Worry 'Bout A Thing, Everyday, Nights Over Egypt, Always There, I Hear Your Name

Fotogalerii z koncertu najdete ZDE.

Incognito, Lucerna Music Bar, Praha, 2.3.2009

NÁZORY
  • Malá technická (Martin, 04.03.2009 01:20) Reagovat

    Incognito baví, koncert byl určitě super, jenom bych prosil opravit to "dobytí baterek" v posledním odstavci...

  • Velká obsahová (Kateřina, 08.03.2009 01:16) Reagovat

    Pokud pomineme gramatické a stylistické chybičky, záhadná ne zcela vhodná slovíčka (uncool, póvl, apod.), Vaše zdlouhavá recenze, která se snaží působit jaksi racionálně a "s nadhledem", se bohužel mnohdy míjí s realitou a to v dosti zásadních ohledech. Oceňuji jakýsi prostý vhled do problematiky acid jazzu na české scéně, který jste vepsal do úvodních odstavců, nicméně Vaše osobní „názory“ na to, že Incognito v r. 2004 „přecenili své síly“, že je dnes acid jazz a funk „uncool“ apod., zní přinejmenším absurdně a dost povrchně. To všechno jsou drobnosti, které se dají prominout s úsměvem na rtech, ale způsob, jakým jste popsal koncert Incognito, je prostě celkově ubohý. Večer naplněný energií a láskou, kterou všichni z Incognito rozdávali po hrstech a kterou byl paralyzován po prvních tónech celý sál Lucerny, jste popsal jako výsledek alkoholu a „hitovek“. Neuvěřitelných hudebních kvalit každého člena kapely, se kterými se na pražských koncertech setkáme tak velmi vzácně, jste si všiml sotva stěží. A zejména jste nenapsal ani řádek o jedinečné síle skladeb, o úžasných promluvách Blueye, který byl hlavně upřímný a lidský, a o celém poselství toho večera, které směřovalo k srdci publika. Kombinace toho všeho vedla k jedinečně silnému zážitku, ve kterém se střídal smích i pláč a ve kterém vládla hluboká radost z výjimečného setkání. Ve Vašem podání vyznívá tak jedinečný koncert jako celkem kvalitní podívaná, jež lze zařadit do lepšího průměru mezi koncerty tohoto roku, což ale nejen neodpovídá realitě, ale také nutně devalvuje letošní vystoupení Incognito. Možná, že byste se měl přeci jen věnovat recenzím trochu jiného hudebního stylu ;-) .

    • Re: Velká obsahová (Tomáš Tenkrát, 08.03.2009 11:43) Reagovat

      ehm, kateřino, a o slovech, ktera jsou vhodna rozhodujete vy, jo?:) proc zni ma slova o acid jazzu absurdne? ten report jsem psal ja, tudiz je tam muj nazor, ne vas, co na tom nechapete? nemuzu si pomoct, ale vsechno co mi tady vycitate je v reportu zmineno, od promluv blueye, pres kvality, energii i radosti... takze jako o co jde?:) ze jste to citila jeste vic, to neznamena, ze to tak mel kazdy... kazdopadne vycitate veci, co v reportu jsou a dost jasne. "Ve Vašem podání vyznívá tak jedinečný koncert jako celkem kvalitní podívaná, jež lze zařadit do lepšího průměru mezi koncerty tohoto roku, což ale nejen neodpovídá realitě," - presne takhle jsem to taky bral, a pro me to realite odpovida. a nejsem sám. jo a nevim, co je v dnesni dobe vic uncool nez acid jazz.. mozna hard rock:)

      • Re: Velká obsahová (RoberT, 09.03.2009 20:58) Reagovat

        Souhlasím s Kateřinou. Neuspořádané dojmy bez jakékoli hlubší analýzy a nepovedené metafory, nemotorné vyjadřování a snaha o nadhled vyznívá jinak než by mělo. Člověk hold čeká u kvalitního koncertu kvalitní recenzi od zkušeného recenzenta.

        • Re: Velká obsahová (Michal, 10.03.2009 12:02) Reagovat

          Já nesouhlásím. Suchých analýz lze najít na webu hodně, jsem rád za každý čtivý report. Tenhle je povedený. Bavilo mě ho číst, to se stává málokdy. Nesouhlasím ani s nemotorným vyjadřováním a neuspořádaností, asi jsem teda četl něco jinýho, ale spíš si myslím, že jste obyčejní věčně nespokojení rýpalové :-) M.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Incognito a Lena Yellow otevřeli štafetu 20 koncertů na oslavu 20 let Lucerna Music Baru (27.10.2015 19:22)
- Nové desky pro 33. týden (16.08.2015 05:00)
- Incognito popřejí Lucerna Music Baru k narozeninám (23.07.2015 10:15)
- Naživo: Desetičlenní Incognito neviditelní rozhodně nejsou (06.11.2012 17:05)
- Incognito míří do Prahy (09.09.2012 12:28)
- Naživo: In Östereich alles Gute! (29.07.2010 05:00)
- Fotogalerie: Jazz funk v podání Incognito (03.03.2009 13:31)
- Incognito v Lucerna Music Baru představí svou léčebnou kůru (20.01.2009 12:32)
- D Smack U přiveze Incognito, The Subways a Trail Of Dead (17.12.2008 14:37)
- Recenze: Dokonalost + Sterilita + Nuda (17.06.2007 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu