shop.musicserver.cz
Aneta Langerová, Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008

Rozporuplné pocity z vyspění Anety Langerové

Vydáno: 21.12.2008 18:02 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Většina kolegů se v posledních reportech rozplývala nad tím, jak Aneta Langerová během krátké doby hudebně dospěla. Já půjdu po jejím sobotním koncertu v pražské Akropoli názorově proti davu. Tedy alespoň místy. Ano, dospěla, ale otázkou je, jestli vždy tím správným způsobem.

Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Jsem profesionální předskokan," uvedl se Tomáš Klus. A udělal rozhodně dojem, nejen tímto. Jeho muzika je chytlavá a texty v sobě skrývají jemnou dávku ironie. Pravda, ne všechny verše si návštěvník mohl vychutnat v celé jejich kráse, protože se Klusovi párkrát stalo, že mu text vypadl. Jenže nádavkem se už slibně zaplněné Akropoli dostalo velmi vtipné improvizace, něčemu podobnému Wabi Daněk říká veršotepání.

Při vystoupení Tomáše Kluse mě napadlo: Čím to je, že se v poslední době tak masivně začali prosazovat písničkáři? Klus, Marek Ztracený, NiceLand... Proč se to nepodařilo už dřív třeba Michalu Braxovi, Jeronýmu Lešnerovi, Ivo Cicvárkovi či Jardovi Urbánkovi? Že by teprve nyní nastávala renesance českého písničkářství? Dost možná ano.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Anetu Langerovou jsem naposled naživo slyšel před více než třemi roky na jejím koncertu v Lucerně v rámci turné Anetatour. Od té doby se ale hodně změnilo a změnila se i Aneta. Před lety to byla taková nesmělá, možná i trošku vystrašená holka hozená do velkého světa. Teď je to přesný opak - sebevědomá, úsměvem oplývající mladá dáma a nekompromisní muzikantka, která si dokáže umě řídit vlastní kapelu. Upřímně mi k ní nesedí ani jedna z těchto poloh a zřejmě by se mi líbil jakýsi mezičlánek, který jsem ale zřejmě navždy prošvihl.

Za ty roky, co jsem Anetu neviděl, jsem zapomněl na její neustálou snahu se odlišit od studiových nahrávek. Asi budu přesvědčován, že to je díky debutu, který nebyl zcela podle jejích představ. Jenže ve chvíli, kdy u "Nebe v loužích" přecházela tato snaha do křečovitého úsilí postaveného na roztodivných nástrojových disharmoniích, vytanula otázka, jestli by nebylo lepší tohle všechno úplně vyřadit. Nedokázal jsem se popasovat ani se zvýrazněnými bicími ve "Vodě živé", čemuž dodal tečku příchod dalších čtyř bubeníků. Ta tam byla původní atmosféra písničky. Aneta ale ukázala v "Nahé noci" či "Když nemůžu spát", že tyhle skladby jdou velmi citlivě upravit a současně jim lze ponechat alespoň melodický základ. Přitvrzení prospělo i "Pár důvodů", tedy až do chvíle, kde se připojili ostatní muzikanti s děsivým huuu huuu.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nejvíc ovšem zarazilo zjištění, že Aneta Langerová má potřebu měnit i písničky z "Dotyku", zvlášť ty úspěšné. "Malá mořská víla" pozměněným frázováním přišla o velkou porci poetiky, "Hledám, mířím, netuším" se pak novým aranžmá stala nekonečným čekáním na finále. Jak je možné, že třeba Rolling Stones nebo Elton John hrají svoje skladby desetiletí v nezměněné podobě, zatímco jiní cítí potřebu je měnit už po první sezóně?

Nicméně výše popsané bylo jen slabým odvarem proti tomu, co nastalo ve chvíli, kdy Aneta nasadila speciální rockovo-taneční úpravou koledy "Pásli ovce Valaši". S umělým sněhem. To se nedalo označit za parodii, ale spíš jako totální exces. Snad jsem konzervativní, ale nemyslím si, že české koledy jdou upravovat tímto způsobem.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na druhou stranu tyhle slabší chvilky se zhruba půl na půl praly s těmi lepšími a vynikajícími. Dostala mě skvěle našlápnutá a lehce zrychlená "Desetina", housle Anny Mlinarikové velmi obohatily "Jiný sen", její umění vyniklo i ve "Vysokém napětí", kde přebrala na bedra svých houslí původně elektronické smyčky. Bezprostředním zážitkem byla i "Písnička pro Světlušku" - díky civilnímu projevu Radima Vojtka, v podobně pozitivním duchu se nesl i duet s Tomášem Klusem "Navěky". Negativní pohled na koncert pak téměř zahnala dvojice přídavků - čtyřručně na piano hraná "Němá" s houslovým doprovodem a předělávka hitu Marty Kubišové "Mamá". Obě písničky vynikly intimní atmosférou ve spojení s niterností zpěvu hlavní představitelky.

Tak nějak mi stále připadá, že by Aneta Langerová chtěla být rockerkou. Ano, dokázala se velmi rychle naučit hrát na všemožné druhy kytar a do strun umí hrábnout opravdu dobře. Mně osobně to k ní ale stále nějak nepasuje, nepůsobí to přirozeným dojmem. Aneta je svým naturelem šansoniérka, která se stále hledá - snad se jednou podaří uskutečnit několikrát zmiňovaná deska s Michalem Horáčkem. Pak teprve uslyšíme věci!

Fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Aneta Langerová, Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008

NÁZORY
  • Ehm Ehm (stanley, 21.12.2008 18:33) Reagovat

    Nevim jesti tu nenastala nejaka chyba v preposilani recenzi, protoze tato pana Parkana mi pasuje do nejlepsiho bulvarniho platku Pestry svet.
    Ja osobne sem vcera i po vydani dotyku v akropoli byl a bylo to proste neuveritelne a tudiz i nezapomenutelne... :)


  • RetroRecenze by Mr. Parkan (sta.pfe, 21.12.2008 18:42) Reagovat

    Pripomina mi davno uplynula osmdesata leta, kdy trosku pochvalime, trosku pohanime a ocekavame vyvoj k lepsimu.
    V podstate jsem se nedozvedel, zda byl koncert dobry, ci ne.



  • ???????? (kaccouch, 21.12.2008 23:03) Reagovat

    Takže pár mých postřehů:
    1. Pokud si dobře pamatuji Anetě bylo ještě nedávno vytýkáváno, že neumí komunikovat s publikem, že je "strnulá", že se bojí apod. A když se Anet otrká, získá nadhled, důvěru sama v sebe a odhodí stydlivost, tak je to taky špatně. :D
    2. Voda živá je pro mě (osobní pocit) píseň, která skýrvá niternost, ale v jistých okamžicích i naléhavost, když jsem slyšela včera bubny v Akropoli, dokonale se doplňovaly s tlukotem mého srdce.... Naprosto mě ohromily...
    3. Pár důvodů - tady bych to vzala z čistě lidského hlediska.... u "ůůůůůůů ůůůůůůůů ůůůůůůůů" se publikum vždy nejvíce vyřádí, nasměje, vymýšlí své vlastní kreace a je s tím spojeno hodně vzpomínek, samozřejmě dobrých.
    4. Změny aranží - sama Anet říká, že se vyvíjí a nevidím v tom problém, když interpret upravuje z většiny své vlastní písničky, ať už podle nálady, nebo podle nového nápadu, či po zjištění chybičky.
    5. Pásli ovce Valaši - myslím, že by velká většina, s označením parodie nesouhlasila.... bylo to naopak nápaditý, když jsem viděla, jak se všem rozzářily úsměvy, byl to krásný pohled. Uznávám ale, že bílé nadílky mohlo být trošku méně. Lepily se potom vlasy. :D
    6. Souhlasím s houslemi - Aniččiny housle dokážou píseň neuvěřitelně vyzdvihnout a ne jen Jiný sen, ale i Podzim, Němá apod.

    Omlouvám se, ale cítila jsem potřebu, vyjádřit se k tomuhle článku, protože koncert v Akropoli patří mezi mé Nej vůbec, jestli teda nezaujal rovnou prvenství.....

    • Re: ???????? (Hanjas, 23.12.2008 12:07) Reagovat

      Naprosto s tebou souhlasím!!!!

  • Aneta (Marta, 22.12.2008 09:16) Reagovat

    V článku s něčím souhlasím, s něčím zas ne. Ale hlavně Aneta je stále trochu nesmělá a trošku vystrašená holka (např. Tobogán), jen se učí to překonávat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Aneta Langerová pokračuje v oslavách dvaceti let. Na podzim chystá velké koncerty s orchestrem (04.05.2024 11:30)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Taylor Swift Rush Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu