shop.musicserver.cz

Postupný návrat politika a moderátora k muzice

Vydáno: 27.04.2006 12:00 v sekci Naživo - Pavel Šnajdr | foto: facebook interpreta

V pondělí 24. dubna pokřtil v pražském klubu Lucerna Music Bar novou desku "Poprvé naposledy" Michal Prokop. Slavný muzikant, moderátor a bývalý politik se publiku nabitého klubu představil v oslnivé formě. Lze jen doufat, že jeho návrat na hudební scénu není jen dočasný. Více se dozvíte z naší reportáže.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 3
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Po zahajovacích křtinách nového CD Poprvé naposledy zpěváka Michala Prokopa s kapelou Framus Five ve Zlíně a Plzni se křtu konečně dočkala i Praha. V Brně turné po čtyřech městech končí tento pátek 28. dubna. Ve vyprodaném a zcela zaplněném sále Lucerna Music Baru vystoupila vyzrálá a kvalitní kapela. Prokop zpíval výborně a dokonale se doplňoval s nejvýraznějšími muzikanty skupiny - kytaristou Lubošem Andrštem a houslistou Janem Hrubým. Na pražském koncertu jsem měl úplně stejný pocit, jako když jdu po letech na starou dobrou hudební partičku, která stále dokonale a profesionálně ovládá své nástroje. Kapela Framus Five včetně jejího zpěváka je srovnatelná s kvalitními hudebníky po celém světě.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 4
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Přestože kdysi začátkem 90. let tvrdil pražský šéf ODA a v minulosti úspěšný rockový zpěvák Michal Prokop, že se již muzice věnovat nebude, vypadá to teď jinak. Byť po troškách, ale přece jen se vrací na klubová pódia. Bývalý náměstek kultury a současný moderátor televizního pořadu "Krásný ztráty" (nazvaném podle jeho úspěšné písničky) během své politické kariéry dokonce obdržel ocenění z Francie jako Rytíř kultury. Jenže politická kariéra - ale i ta moderátorská - má časové omezení a své limity. V kultuře jsou však jiná pravidla. Platí to v případě Michala Prokopa i u jiných muzikantů. Nikdy nevěřte prohlášení kapel nebo zpěváků, že se jedná o jejich poslední koncert. Oni se vždy, pokud jsou skutečně dobří a je o ně zájem, na pódiu objeví.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 5
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Byl jsem na koncertech, na kterých oznamovali své poslední vystoupení například Psí vojáci nebo Krausberry. Nakonec se opět ke svému osvědčenému "řemeslu" vrátili. Už jsme doma vstávají z popela jako bájný pták Fénix neustále. To platí i o Prokopovi, který v 80. letech hrál s muzikanty z kapely ETC... Vladimíra Mišíka. Ten měl tehdy od komunistů zakázáno vystupovat na koncertech a v médiích. Michal Prokop jej v podstatě "nahradil". Určitým pojítkem tehdy byl a stále mezi oběma zpěváky je fenomenální houslista Jan Hrubý. Ten má v současnosti kromě jiného i skupinu Kukulín. Michala Prokopa jsem viděl poprvé na koncertu právě v 80. letech minulého století v Městské knihovně s kapelou, která tvoří páteř současných Framus Five. Kvalita jejich tvorby a její prezentace na pódiu neklesá. Naopak skupina je mnohem vyzrálejší a má mnohem větší drive než kdysi.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 6
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Pondělní koncert zahajoval a končil klip na písničku "Popěvek" z nového CD "Poprvé naposledy", kde si Michal Prokop hraje na taxikáře. Pak následoval blok starších skladeb, které jsou hity dodnes - "Kolej Yesterday", "Blues o spolykaných slovech" a "Bitva o Karlův most". Vypadalo to, že vrchol večera je už na začátku koncertu. Prokop měl dokonalý vyzrálý hlas, Luboš Andršt s Janem Hrubým se střídali ve výborných improvizačních sólech. Přestože přišel houslista Hrubý na pódium o berlích (měl problémy se zády) a většinu koncertu proseděl na židli, na jeho výkonu se to neprojevilo. Hrál nádherně a svým vystoupením potvrdil, že určitě patří mezi elitní české houslisty. Po úvodních a léty prověřených hitech došlo na to hlavní - křest "Poprvé naposledy" spolu s jeho kmotry. Na pódium přišel herec Michal Pavlata a Ladislav Kantor, vůdčí osobnost C&K Vocalu. Po přípitku šampaňským následovala série skladeb z nové desky. Michal Prokop odzpíval více než deset skladeb z alba před nadšeným publikem.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 1
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
V posledním bloku písniček následovaly skladby z šedesátých let, které Prokop zpíval v originále, například "Boom Boom Boom" Johna Lee Hookera či "Nobody Know's You When You're Down And Out". Publikum si vynutilo přídavky a koncert byl dlouhý téměř tři hodiny. Vzhledem k naprosto procítěnému a zároveň profesionálnímu výkonu celé kapely by bylo rozhodně škoda, aby hráli tak zřídka a aby po novince nenásledovala další alba. Jenom mi tam nějak chyběl Vladimír Mišík a jeho ETC...

Michal Prokop, Lucerna Music Bar, Praha, 24.4.2006

Fotogalerie:

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 2
© Jiří Kosnar/musicserver.cz

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 7
© Jiří Kosnar/musicserver.cz

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 8
© Jiří Kosnar/musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nightwish - Perfume Of The Timeless 8/10
Video: Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless" Finská metalová hvězda Nightwish před pár dny oznámila vydání svého desátého alba "Yesterwynde", které vyjde 20. září. Za ústřední téma kolekce formace tentokrát zvolila čas a právě tato veličina se objevuje i v prvnímu... čtěte zde
Vydáno: 25.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Kamasi Washington - Fearless Movement 9/10
Recenze: Kamasi Washington se na "Fearless Movement" inspiroval otcovstvím. Nahrál jiskřivě strhující opus Saxofonistovi Kamasimu Washingtonovi můžeme vyčítat možná až přepjaté megalomanství, těžko ale zpochybnit fakt, že jde o nepřehlédnutelnou osobnost. A to nejen vzhledem. Na svých dlouhohrajících albech zatím nešlápl vedle,... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 17:30 v sekci Recenze
The Beach Boys - Byl zázrak, že jsme v roce 1969 mohli v Československu zahrát
Rozhovory: The Beach Boys - Byl zázrak, že jsme v roce 1969 mohli v Československu zahrát Ve své době se v Americe těšili větší popularitě než The Beatles, vytvořili unikátní sound, posouvali hranice práce ve studiu. The Beach Boys se stali jedním ze symbolů šedesátých let. Už 24. května zamíří na streamovací... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Benson Boone - Fireworks & Rollerblades 8/10
Recenze: Benson Boone na "Fireworks & Rollerblades" ukazuje svůj (nejen) skladatelský talent Americký zpěvák Benson Boone na svém debutu "Fireworks & Rollerblades" pracoval několik let, během nichž sice vydal pár singlů, ale song "Beautiful Things" si nechal až na opravdový start své kariéry. Skladba záhy oběhla celou planetu... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 17:00 v sekci Recenze
Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků
Nejvíc nej: Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků Když na pódium vstoupí Bruce Springsteen s E Street Bandem za zády, začíná zážitek. Ačkoliv letos The Boss oslaví pětasedmdesátiny, nijak nezpomaluje - stále hrává i tříhodinové koncerty. Než vystoupí 28. května v pražských... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Vánoce v Karlíně: Michal Prokop připravuje best of desku. Pokřtí ji s hosty na vánočním koncertu, který se vrátí do Fora Karlín (01.09.2023 16:14)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Fotogalerie: Fenomenální Michal Prokop se svou kapelou zahrál po letech opět v Olomouci (10.06.2023 16:05)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Ne 09.06.
Troye Sivan (AUS) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Adele Sia Bono Rush Queen Taylor Swift Beyoncé Kabát Dua Lipa Mirai mp3.com Billie Eilish AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu