Postupný návrat politika a moderátora k muzice

27.04.2006 12:00 - Pavel Šnajdr | foto: facebook interpreta

V pondělí 24. dubna pokřtil v pražském klubu Lucerna Music Bar novou desku "Poprvé naposledy" Michal Prokop. Slavný muzikant, moderátor a bývalý politik se publiku nabitého klubu představil v oslnivé formě. Lze jen doufat, že jeho návrat na hudební scénu není jen dočasný. Více se dozvíte z naší reportáže.
Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 3
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Po zahajovacích křtinách nového CD Poprvé naposledy zpěváka Michala Prokopa s kapelou Framus Five ve Zlíně a Plzni se křtu konečně dočkala i Praha. V Brně turné po čtyřech městech končí tento pátek 28. dubna. Ve vyprodaném a zcela zaplněném sále Lucerna Music Baru vystoupila vyzrálá a kvalitní kapela. Prokop zpíval výborně a dokonale se doplňoval s nejvýraznějšími muzikanty skupiny - kytaristou Lubošem Andrštem a houslistou Janem Hrubým. Na pražském koncertu jsem měl úplně stejný pocit, jako když jdu po letech na starou dobrou hudební partičku, která stále dokonale a profesionálně ovládá své nástroje. Kapela Framus Five včetně jejího zpěváka je srovnatelná s kvalitními hudebníky po celém světě.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 4
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Přestože kdysi začátkem 90. let tvrdil pražský šéf ODA a v minulosti úspěšný rockový zpěvák Michal Prokop, že se již muzice věnovat nebude, vypadá to teď jinak. Byť po troškách, ale přece jen se vrací na klubová pódia. Bývalý náměstek kultury a současný moderátor televizního pořadu "Krásný ztráty" (nazvaném podle jeho úspěšné písničky) během své politické kariéry dokonce obdržel ocenění z Francie jako Rytíř kultury. Jenže politická kariéra - ale i ta moderátorská - má časové omezení a své limity. V kultuře jsou však jiná pravidla. Platí to v případě Michala Prokopa i u jiných muzikantů. Nikdy nevěřte prohlášení kapel nebo zpěváků, že se jedná o jejich poslední koncert. Oni se vždy, pokud jsou skutečně dobří a je o ně zájem, na pódiu objeví.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 5
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Byl jsem na koncertech, na kterých oznamovali své poslední vystoupení například Psí vojáci nebo Krausberry. Nakonec se opět ke svému osvědčenému "řemeslu" vrátili. Už jsme doma vstávají z popela jako bájný pták Fénix neustále. To platí i o Prokopovi, který v 80. letech hrál s muzikanty z kapely ETC... Vladimíra Mišíka. Ten měl tehdy od komunistů zakázáno vystupovat na koncertech a v médiích. Michal Prokop jej v podstatě "nahradil". Určitým pojítkem tehdy byl a stále mezi oběma zpěváky je fenomenální houslista Jan Hrubý. Ten má v současnosti kromě jiného i skupinu Kukulín. Michala Prokopa jsem viděl poprvé na koncertu právě v 80. letech minulého století v Městské knihovně s kapelou, která tvoří páteř současných Framus Five. Kvalita jejich tvorby a její prezentace na pódiu neklesá. Naopak skupina je mnohem vyzrálejší a má mnohem větší drive než kdysi.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 6
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Pondělní koncert zahajoval a končil klip na písničku "Popěvek" z nového CD "Poprvé naposledy", kde si Michal Prokop hraje na taxikáře. Pak následoval blok starších skladeb, které jsou hity dodnes - "Kolej Yesterday", "Blues o spolykaných slovech" a "Bitva o Karlův most". Vypadalo to, že vrchol večera je už na začátku koncertu. Prokop měl dokonalý vyzrálý hlas, Luboš Andršt s Janem Hrubým se střídali ve výborných improvizačních sólech. Přestože přišel houslista Hrubý na pódium o berlích (měl problémy se zády) a většinu koncertu proseděl na židli, na jeho výkonu se to neprojevilo. Hrál nádherně a svým vystoupením potvrdil, že určitě patří mezi elitní české houslisty. Po úvodních a léty prověřených hitech došlo na to hlavní - křest "Poprvé naposledy" spolu s jeho kmotry. Na pódium přišel herec Michal Pavlata a Ladislav Kantor, vůdčí osobnost C&K Vocalu. Po přípitku šampaňským následovala série skladeb z nové desky. Michal Prokop odzpíval více než deset skladeb z alba před nadšeným publikem.

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 1
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
V posledním bloku písniček následovaly skladby z šedesátých let, které Prokop zpíval v originále, například "Boom Boom Boom" Johna Lee Hookera či "Nobody Know's You When You're Down And Out". Publikum si vynutilo přídavky a koncert byl dlouhý téměř tři hodiny. Vzhledem k naprosto procítěnému a zároveň profesionálnímu výkonu celé kapely by bylo rozhodně škoda, aby hráli tak zřídka a aby po novince nenásledovala další alba. Jenom mi tam nějak chyběl Vladimír Mišík a jeho ETC...

Michal Prokop, Lucerna Music Bar, Praha, 24.4.2006

Fotogalerie:

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 2
© Jiří Kosnar/musicserver.cz

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 7
© Jiří Kosnar/musicserver.cz

Michal Prokop & Framus Five, Praha, 24.4.2006, small 8
© Jiří Kosnar/musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY