shop.musicserver.cz

Support Lesbiens otevřeli retro halu

Vydáno: 27.03.2006 14:00 v sekci Naživo - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

V Praze byl otevřen nový hudební klub (Retro Music Hall) a při té příležitosti zahráli Support Lesbiens. V roli kmotra se objevil rovněž Kamil Střihavka a nebýt několika much, byl to vyvedený křest, při němž se podnik předvedl v tom nejlepším světle. Co nakonec Supporti zahráli a má vůbec nový koncertní sál šanci uspět v tvrdé pražské konkurenci?

Retro Music Hall
© http://www.retropraha.cz
Praha má nový hudební klub. Jmenuje se Retro Music Hall a sídlí na Francouzské ulici, kousek od zastávky metra Náměstí Míru. V minulosti na tomto místě podobný podnik stál, ale když v roce 2003 vyhořel, zdálo se, že už tu bude s hudebními akcemi navždy konec. Ale nikdy neříkej navždy, klub je tu znovu a ve čtvrtek 23. března byl za účasti kapely Support Lesbiens a dalších hostů pokřtěn. Začalo to typicky - frontou. Nikoli mladá nebo stará (i když spíš mladší), ale prostě fronta, protože místo v proklamovaných 19:30 byl sál otevřen o nějakých dvacet minut později. Až pak dostali organizátoři pokyn "pustit to dovnitř", a tak jsem se po krátkém zaflirtování s hosteskami chopil svého welcome šampaňského a začal prohlížet. Klub je to příjemný, i když označení "music hall" bych se bránil, protože pod pojmem hala si představím něco rozhodně většího. Typická patrová konstrukce obdélníkového tvaru s ochozem, vymalováno v teplých barvách, které spíš než koncertnímu sálu odpovídají nějakému night clubu, což je ale detail, protože když jde člověk na nějakou performanci, vnímá jiné věci, než barvy.

Retro Music Hall - 02
© http://www.retropraha.cz
Jako první si mohla nové prostory ozkoušet předkapela Tazafarou. Začínala hrát v době, kdy už se měli pomalu spíš chystat Supporti (někdy před půl devátou), ale při pohledu do nacpaného foyeru a víc než poloprázdného sálu se nebylo čemu divit. Načasování se zkrátka opět trochu nezdařilo. Tazafarou předvedli standardní výkon, kterému dominovala příjemná, i když nijak výrazná muzika, a sympatická zpěvačka, které však nebylo téměř vůbec rozumět, takže o čem daná písnička je, jsem se dověděl vždy jen z meziproslovů. Nutno podotknout, že Tazafarou zpívají česky. Během vystoupení předkapely mne zaujal i efektní doplněk Retro Music Hall, kterým je velké plátno hned nad pódiem. V tuzemských hájích se bohužel rozmohl jakýsi syndrom rádoby invenčních grafiků, které poznáte tak, že když sednou k wordu, vyvedou nadpisy v obrovských 3D efektech a zbytek textu napíšou podle nich krásným fontem comic sans. A tak místo nerušené projekce a důrazu na kompozici následovaly typicky české obří blikájící i mizející nápisy (nejdřív Tazafarou, pak Support Lesbiens), pohrávání si s paintbrushovskou plechovkou barvy a podobnými zvěrstvy. Hlavně, aby bylo vidět, že si tam někdo hraje a nefláká se.

Retro Music Hall - 03
© http://www.retropraha.cz
Když se Tazafarou rozloučili, následovala ještě skoro půlhodinová pauza, během níž podle mne opět poněkud nešťastně byly puštěny klipy entertainerů večera Support Lesbiens. Je to věc názoru, já si však myslím, že pouštět největší hity kapely pár minut před jejím koncertem je zkrátka blbost. Někdy po deváté se to konečně utnulo a na scénu nastoupili živí Supporti. Sál se mezitím opravdu zaplnil, a tak úvodní skladbu "Bet My Soul" už si notovala nacpaná Retro Music Hall. Zatímco na ochozu bylo záhy nedýchatelno, dole odváděla klimatizace překvapivě dobrou práci, proto jsem se odebral užívat si muziky tam. Hned na začátek proběhl i slibovaný křest, jehož se vedle Supportů zúčastnil "kmotr" Kamil Střihavka. Byl to typický ceremoniál s lahví šampaňského a přejícnými slovy, k nimž už eufemisticky řečeno vcelku v náladě Kryštof Michal dodal "ať se vám tu dobře paří, a když ne, ať se vám tu aspoň dobře kalí", načež s kolegy začal do zprvu chladného publika jemně šlehat poklidné hity poslední doby. "Too Late My Son", "Cliché", "On My Line"... snad příliš moc pohodovek naráz. A tak atmosféra začala příjemně houstnout až s vytleskávanou "You Are My Star" a staršími ryčnými vypalovačkami "'Cause It's Too Late" a "No Brain No Pain". Na "Sweet Little Something" a především "Let's Dance" už se pak do rytmu vlnil snad každý.

Support Lesbiens, Brno-Semilasso, 15.12.2004, č.4 small
© Filip Ondra / musicserver.cz
Kapela odehrála dvacet věcí, a k tomu dvousongový přídavek. Podle původního playlistu měl být přídavek ještě jeden, ale při pohledu na alkoholem i akcí znaveného (přesto však stále akčního) Kryštofa se nelze příliš divit, že už se nekonal. I tak to byla dobrá show, po níž následovala hudební party dlouho do noci s písněmi, které vybrali Supporti. Pravda, lidé po koncertu začali houfně odcházet, přece jen byl čtvrtek a mnohé páteční povinnosti ještě volaly. Klub byl pokřtěn úspěšně, ale až čas ukáže, jaké si vydobude místo na pražské scéně. První zatěžkávací zkouška ukázala, že je tu solidní akustika, dobré technické zázemí byť s některými rušivými elementy (ono kýčovité promítání), příjemná obsluha, ale také málo místa v předsálí a u vstupu a nedořešené ženské záchodky. Zatímco na pánských v patře si člověk mohl dopřát libovolně dlouhou siestu, ty ženské (které jsem v rámci své mise nenavštívil, jen několikrát minul) se nacházejí v mezipatře a tradiční had holek rolující se na schodech, které už tak neširoké teď byly ještě užší, opravdu nelákaly právě k odskočení si. U ženských záchodků je skoro vždycky fronta, ale když se ještě "povede" takto vtipně je situovat, pak palec dolů. Tedy Retro Music Hall, na první návštěvu dobrý podnik s typickými mouchami a proklatě retro projekcí. Co dodat? Snad už jen setlist koncertu.

Setlist koncertu:
Bet My Soul
She Lives In Man
Too Late My Son
Cliché
On My Line
Meditating
Nodding
So Deep In
You Are My Star
'Cause It's Too Late
No Brain No Pain
Deadicated Man
Please Look At Me
Sweet Little Something
In Da Yard
Gotta Get Home
Apology
Let's Dance
Wareligion
M.F.Stealing

Přídavky:
Fisherman's Friend
Let's Just Sing

Support Lesbiens, Tazafarou, Retro Music Hall, Praha, 23.3.2006

NÁZORY
  • Fajn večírek (Klára, 27.03.2006 14:33) Reagovat

    Dovoluji si podotknout, a vím to s jistotou, že Kryštof ten večer vypil pouze to šampáňo na pódiu při křestu. takže o opilosti nemůže být řeč. Také chci říct, že mě ty projekce na plátně spíš příjemně překvapily. V klubu je nainstalováno několik kamer, které snímají v reálném čase koncert a u mixu je někdo rovnou stříhá a prolíná s dalšími obrázky. Myslím, že je to docela osvěžující a ne úplně obvyklé. Velikostí je to takové Roxy, ale vymazlenější. Jen si to ještě musí vytvořit ksicht a typickou atmosféru. To ale přijde s lidma :)

  • 19:30??? (Láďa, 27.03.2006 22:32) Reagovat

    Můžu mít dotaz, kde se autor dočet, že se má otevírat v 19:30? Všude bylo uvedeno 20:30... Nevědomost není výmluva a proto výtka není na místě...

  • Ano, 19:30 (Ondřej Leinert, 28.03.2006 00:51) Reagovat

    Láďo, nevědomost by jistě výmluvou nebyla, ale v rozesílaných pozvánkách stálo jasně "vstup je od 19.30". 20.30 bylo na plakátech proto, že na tu dobu byl plánován (a rovněž nedodržen) začátek koncertu Support Lesbiens. Z tohoto důvodu výtka.

    Kláro, podle Vaší reakce jste někdo, kdo má zájem na tom, aby se o tom koncertu mluvilo v dobrém. A ona to vskutku - jak píšu - dobrá akce byla, ale na daných připomínkách si trvám. Projekce - přes technické možnosti - opravdu retro a Kryštof - i z názorů lidí, s kterými jsem mluvil, minimálně vypadal notně opitě, což však nic nemění na jeho výkonu, před nímž pomylsný klobouk dolů.

  • ... (Ondřej Leinert, 28.03.2006 00:52) Reagovat

    pardon za překlep:-)

  • podpora (pavla, 28.03.2006 15:16) Reagovat

    Klub působí příjemně, první akce byla až na časový posun na začátku dost dobrá, bavila jsem se úžasně a výkon Kryštofa i ostatních S.L. byl jako vždy skvělý :-), jen tak dále!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nightwish - Perfume Of The Timeless 8/10
Video: Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless" Finská metalová hvězda Nightwish před pár dny oznámila vydání svého desátého alba "Yesterwynde", které vyjde 20. září. Za ústřední téma kolekce formace tentokrát zvolila čas a právě tato veličina se objevuje i v prvnímu... čtěte zde
Vydáno: 25.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Kamasi Washington - Fearless Movement 9/10
Recenze: Kamasi Washington se na "Fearless Movement" inspiroval otcovstvím. Nahrál jiskřivě strhující opus Saxofonistovi Kamasimu Washingtonovi můžeme vyčítat možná až přepjaté megalomanství, těžko ale zpochybnit fakt, že jde o nepřehlédnutelnou osobnost. A to nejen vzhledem. Na svých dlouhohrajících albech zatím nešlápl vedle,... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 17:30 v sekci Recenze
The Beach Boys - Byl zázrak, že jsme v roce 1969 mohli v Československu zahrát
Rozhovory: The Beach Boys - Byl zázrak, že jsme v roce 1969 mohli v Československu zahrát Ve své době se v Americe těšili větší popularitě než The Beatles, vytvořili unikátní sound, posouvali hranice práce ve studiu. The Beach Boys se stali jedním ze symbolů šedesátých let. Už 24. května zamíří na streamovací... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Benson Boone - Fireworks & Rollerblades 8/10
Recenze: Benson Boone na "Fireworks & Rollerblades" ukazuje svůj (nejen) skladatelský talent Americký zpěvák Benson Boone na svém debutu "Fireworks & Rollerblades" pracoval několik let, během nichž sice vydal pár singlů, ale song "Beautiful Things" si nechal až na opravdový start své kariéry. Skladba záhy oběhla celou planetu... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 17:00 v sekci Recenze
Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků
Nejvíc nej: Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků Když na pódium vstoupí Bruce Springsteen s E Street Bandem za zády, začíná zážitek. Ačkoliv letos The Boss oslaví pětasedmdesátiny, nijak nezpomaluje - stále hrává i tříhodinové koncerty. Než vystoupí 28. května v pražských... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Support Lesbiens oslavují temně zábavným klipem "White Lines" Halloween (28.10.2020 11:14)
- Video: Support Lesbiens jsou v klipu k "Here I Am" černobílí, ale hudebně barevní (25.11.2019 13:42)
- Video: Support Lesbiens v "New Generation" ukazují nefalšovanou koncertní energii (12.06.2019 13:38)
- Video: Support Lesbiens natočili klip k "Hazardérovi" na křtu. Zpívají v něm o uličníkovi v každém z nás (06.04.2019 16:41)
- Nominační listině Hudebních cen Evropy 2 vládnou Lipo a Support Lesbiens, na afterparty dorazí i The Rasmus (24.02.2019 18:45)
- Naživo: Support Lesbiens křtili album "Glow". Potvrdili, že nový směr jim svědčí (14.02.2019 23:41)
- Recenze: Support Lesbiens na "Glow" inklinují k popu a jednotvárnosti (22.11.2018 11:15)
- Rozhovory: Support Lesbiens - Chtěli jsme udělat hezký písničky, ne revoluci (02.11.2018 17:30)
- Nové desky 41/2018 - od Toma Morella přes Erica Claptona po Martu Jandovou (16.10.2018 08:00)
- Video: Support Lesbiens servírují v klipu "Ocean" emoce i vášeň prostřednictvím tance (02.10.2018 08:13)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Ne 09.06.
Troye Sivan (AUS) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Adele Sia Bono Rush Queen Taylor Swift Beyoncé Kabát Dua Lipa Mirai mp3.com Billie Eilish AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Nicki Minaj
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu