shop.musicserver.cz

Průvodce albem The Streets 'The Hardest Way To Make An Easy Living'

Vydáno: 20.03.2006 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Hiphopový projekt Mikea Skinnera The Streets natočil svoji třetí desku. Obtížnou třetí desku? Asi ano, rapper kvůli ní strávil dva roky v alkoholovém a drogovém oparu. Zato pak měl na "The Hardest Way To Make An Easy Living" o čem psát. Pojďte se v našem průvodci podívat, co vám deska vycházející 3. dubna nabídne.

The Streets - The Hardest Way To Make An Easy Living
© facebook interpreta
Co se stane, když hiphopová hvězda žije rock'n'rollový životní styl? Mike Skinner alias The Streets o tom vypráví na své nejnovější desce "The Hardest Way To Make An Easy Living". Vyjít by měla 3. dubna, ale už dnes vám můžeme nabídnout podrobného průvodce jedenácti novými skladbami londýnského pouličního poety. Po hity nacpaném debutu "Original Pirate Material" a hiphopové opeře "A Grand Don't Come For Free" ani potřetí nevstoupil Mike Skinner do stejné řeky a natočil silně autobiografické album, které mapuje poslední dva roky, které byly v jeho životě pořádně divoké. Posun jeho textové pozice z městského Everymana, který vypráví příběhy obyčejného života u společenského dna, do zapisovatele surreálných historek z života celebrit mu neubral nic na schopnosti syrovém humoru a sarkasmu, který se ale v tomto případě obrací vůči sobě samotnému. V rozhovoru pro NME na konci loňského roku prohlásil: "Tohle album je pravdivý příběh", texty se točí kolem jeho slávy, která vrcholila poté, co singl "Dry Your Eyes" a druhé album dosáhly na vrchol britského žebříčku ve stejném týdnu. Nečekejte ale ufňukané stížnosti na paparrazzi, ztrátu soukromí nebo rozbité vztahy, Skinner sleduje s nadhledem i svého nového hrdinu - Mikea Skinnera. "Nedokážu si představit, že bych natočil desku, která by v sobě neměla nějaký příběh," řekl v NME. Hudebně je album podobné "A Grand Don't...", garážové beaty, které si Mike produkoval sám s výraznými refrény, za kterými stojí zpěvák Leo The Lion. Ani potřetí nepoužil Skinner žádného hosta, jak bývá na hiphopových deskách obvyklé. Deska vyjde na začátku dubna, ale vy si díky spolupráci s vydavatelstvím Warner Music s musicservem můžete už nyní přečíst průvodce. Recenze bude samozřejmě následovat hned po vydání.

1. Pranging Out (3:49)

"Nikdy bych si nedovolil vymyslet něco tak bláznivého, protože bych si nemyslel, že tomu může někdo uvěřit," řekl Mike Skinner k nosnému tématu desky, kterým jsou dva divoké roky, které prožil od poslední desky. V té době o něm bylo slyšet hlavně v souvislostech se zmeškanými koncerty a rozbitými hotelovými pokoji. (Dobře, také začal fungovat jeho label The Beats Records a produkoval velmi slušné album The Mitchell Brothers). Jen pro připomenutí, Skinner rozházel všechny peníze, které vydělal za poslední album "A Grand Don't Come For Free", propil je nebo prosázel, až se ocitl na hraně úplného bankrotu. Teprve když ho jeho manažer zfackoval, došlo mu, v jakých problémech je. Na své sebedestruktivní epizody ale vzpomíná překvapivě s nadhledem a bez sentimentu. "Pranging Out" je klipovým střihem zhuštěný sled obrazů onoho bláznivého času: kokainové dýchánky, euforické stavy, panika a destrukce, ale pořád nadhled "I'll dry me eyes and then fuckin' nosebleed". Chytlavý refrén, vynikající beat, prostě druhý singl jak vyšitý.

2. War Of The Sexes (3:26)

"Holky flitrují, aby poznaly, jaká je jejich cena," začíná Skinnerův rap v druhé písni. Vtipná poznámka k nekonečné a na první pohled nenápadné válce mezi pohlavími zabalená do rychlého beatu a refrénu zpěváka Leo The Liona. Píseň obsahuje několik povedených hlášek, určitě to není nijak mizogynní text, Mike holky respektuje. Asi jako respektujete svého nepřítele ve válce.

3. The Hardest Way To Make An Easy Living (3:13)

Ještě jedna píseň o Skinnerově bláznivém životě hvězdy. Tvrdý garážový rytmus a pravděpodobně první píseň, jejíž text tvoří mimo jiné rapovaný rozpočet na nahrávání a propagaci desky. Píseň si přímo říká o klip ve stylu Spinal Tap, ve kterém by Skinner hrál rozmazlenou rockovou hvězdu a svého vlastního manažera, kterým deklamuje: "Musíme rychle vydat desku, jinak půjdeme do mínusu."

4. All Goes Out The Window (3:32)

První povinná "balada" o zklamané lásce, možná až příliš předvídatelná. Zpomalený garageový beat a zpívaný refrén připomíná jak hitovku "Dry Your Eyes" z druhého alba The Streets, tak i "Nite Nite", kterou napsal pro svého kolegu, britského rappera jménem Kano. Třetí singl? Pravděpodobně. Číslo jedna jako u "Dry Your Eyes"? Nepravděpodobně.

5. Memento Mori (2:36)

Znovu jedna rychlejší. Překlad latinského hesla o pomíjivosti pozemských radostí na osm anglických slovíček. Ale nečekejte, že Skinner si z něho vzal poučení. "Zkusil jsem to pár dní, ale je to... (a teď prostě musím přejít do angličtiny, jinak si to neužijte) boring shite."

6. Can't Con An Honest John (3:40)

Kovový beat a pěkně tučná grimeová basová linka podkreslují další praktickou radu do života. Tahle je o tom, jak si snadno vydělat peníze únosem psího miláčka nějakého zbohatlíka. Příběh jako by vypadl z korejského filmu "Sympathy For Mr. Vengance" nebo libovolné komedie bratří Coenů. Takový trochu ska rytmus, rozhodně veselá píseň, kterou trochu sráží refrén, který si Skinner nazpíval sám.

7. When You Wasn't Famous (3:18)

První singl, který už hrají média. Rychlý beat, trochu do kalypsa a refrén, který kompletně tvoří vtipná poučka, podle které nemá balení holek, pokud jste celebrita, tu správnou šťávu. Pravé potěšení z randění prý přichází až ve chvíli, kdy jako celebrita začnete balit celebritu opačného pohlaví. Někteří fanoušci Streets vám budou tvrdit, že singl je mimořádně slabý, což si nemyslím. Není to sice kdovíjaký hit a Skinnerova litanie může někomu připadat značně iritující, ale stejně jako "Fit But You Know It" (tedy první singl z předchozí desky) zní v kontextu alba lépe než bez něj. A ještě jedna věc do debaty: je ta holka, kterou v textu Skinner balí (a sbalil) opravdu Rachel Stevens, nebo ne? Počkejme si na nějaký rozhovor, kde to vysvětlí.

8. Never Went To Church (3:32)

"Dvě velké evropské drogy, alkohol a křesťanství, ani nevím, kterou z nich mám radši." Tak začíná druhá pomalá skladba, patrně nejpřekvapivější Skinnerův zásek na desce. Ne snad hudebně, ale textově, protože je to nefalšovaná konfesní balada o víře. Tedy, samozřejmě se nedočkáte andělských r'n'b vokálů, které zpívají gospelovou chválu na Pána (nejsme na desce Destiny's Child!), ale stejně má nezvykle měkký podklad. Bohužel příliš okatě připomíná ten z "Alone With TV" The Mitchell Brothers, pod kterým je také podepsán. Jo a taky se dozvíme něco o Skinnerově otci. Mimochodem, tuto stránku svého života náš oblíbený geezer příliš neprobírá. Třeba na příští desce.

9. Hotel Expressionism (3:33)

Safra, Skinner na téhle desce rozhazuje samé velké a vážné pravdy. Tak třeba v téhle skladbě se dozvíte, že demolování hotelových pokojů celebritami je umění, které by měli studovat vědci. Kunsthistorici, pište si: "Minibar může bejt součástí umění taky." Jinak ovšem dle mého hudebně nejslabší píseň, která už ke konci kolovrátkem smyčky trochu nudí.

10. Two Nations (3:05)

Když Skinner vyhlašoval, že příští deskou (pozor, ne touto, ale tou příští!) chce dobít Ameriku, pak si možná vzkazem Američanům v "Two Nations" trochu podřezal větev. Tedy ne snad ani tím, co říká, ale spíše tím, co chtěl říct, ale říct se mu nepodařilo. Marně přemýšlím, jaká je vlastně pointa celého jeho myšlenkového pochodu o rozdílech či naopak shodách dvou anglicky mluvících národů na obou stranách Atlantiku. Je to snad zjištění: "vy jste dali světu Stevie Wondera, my Johna Lennona.". Nebo snad narážka na nejlepší americkou elektronickou kapelu 90. let Crystal Method (pro neznalce elektronické hudby 90. let: CM jsou naprosto příšerní). Zbytečná píseň, navíc poté, co se o ní tolik mluvilo.

11. Fake Streets Hat (3:12)

Vtípek na konec. Předně srandovní název, pak také fragmenty historek z turné zabalené v drogovém oparu. Takový britský Menšík na speedu vypráví příběhy ze života. Dobrá je třeba ta, ve které bubeník Streets náhle zmizel mezi skladbami. Nuž, nevěděl jsem, že Streets mají bubeníka. A možná ani Skinner sám to nevěděl. A ty falešné klobouky Streets prý nakonec nebyly falešné. Poslední poučka, děti nefetujte!

Skinner natočil třetí album jako temný výlet do světa hudebních celebrit. Srovnejte si s Eminemovým "The Marshall Mathers LP" nebo "This Is Hardcore" Pulp. Zdá se, že se ze svého snu, který zahrnuje jak kokainové hody, tak i smlouvu s firmou Reebook obsahující šestimístnou sumu v librách, ještě neprobudil. Dobře pro nás.

NÁZORY
  • od kdy? (pete, 20.03.2006 09:56) Reagovat

    od kdy je The Streets londynsky poeta??ja mel vzydcky za to ze je z B'hamu?

  • "novinář"? (starej_brůna, 20.03.2006 13:12) Reagovat

    všichni čtenáři tohoto "rozboru" alba by měli v ědět, že se jedná o téměř přesný překlad anglického PR materiálu vydavatelské firmy. skutečně "novinařina"!!!!!!!

  • cože? (karel veselý, 20.03.2006 13:29) Reagovat

    tak tohle kamo odovlas! beru to jako velkou urazku me osoby. jaky PR material? to bych ho chtel videt! jestli nejsi totalni srac, tak se mi ozvi na mailu a ten PR material, ktery jsem opsal mi posli. nebo ho sem rovnou vlep, at to vsichni vidi

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Streets si v novém klipu dává ke snídani "Brexit At Tiffany’s" (01.09.2022 17:35)
- Nové desky 27/2020 - od Mikea Shinody přes Floexe po PVRIS (15.07.2020 08:00)
- Video: V klipu "Call My Phone Thinking I'm Doing Nothing Better" ukazují The Streets a Tame Impala, jak se sociálně distancují (17.04.2020 15:56)
- The Streets jsou zpět, v dubnu vyrazí na mini turné po Británii (12.10.2017 18:49)
- Naživo: Široké pokrytí, nekvalitní signál... (07.05.2012 19:46)
- Mike Skinner a Rob Harvey z The Music mají nový projekt: The Dot (25.10.2011 13:43)
- Naživo: Proč milovat Melt! (03.08.2011 07:00)
- Rock For People vyrovnal loňská čísla a sám sobě nastavil laťku pořádně vysoko (09.07.2011 11:06)
- Naživo: Závěr Rock For People: roztančené Pendulum a létající ryba (08.07.2011 21:21)
- Fotogalerie: Rock For People 2011 v obrazech (07.07.2011 22:20)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu