Klubová bomba ovládla britský žebříček

20.09.2004 16:10 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden nás čeká v britském žebříčku malé překvapení. Girls Aloud jsou počtvrté za sebou čtvrté, protože jedničku uzmul švédský DJ Eric Prydz s "Call On Me". V albovém pořadí vede domácí dvojice Embrace a "Out Of Nothing".
Stejně jako každý týden vám i dnes přinášíme pohled do aktuálního pořadí britského albového a singlového žebříčku, jak je zveřejňuje BBC.

Eric Prydz - Call On Me
© facebook interpreta
Britové mají na vrcholu nový singl. Jmenuje se "Call On Me" a jeho autorem je Eric Prydz. Že nevíte o koho jde? Žádný strach, ani já jsme to do dneška netušil. Eric Prydz je švédský houseový producent a DJ, už měl několik slušných singlů, žádný z nich ale Top 40 nedobyl. "Call On Me" to ale konečně zlomilo, a za poslední dva měsíce tak máme na čele britského žebříčku už druhou skladbu, která přišla z klubového undergroundu. Prydz postavil skladbu na samplu z dvacet dva let staré písně "Valerie" Steva Winwooda. Když "Call On Me" začali ve velkých obrátkách hrát DJové v klubech i rádiích, Winwood osobně natočil vokální linku znovu. Šest singlů a všechny v Top 3, taková je bilance dívčí skupiny Girls Aloud. K jejich dobru dodám, že to nejsou žádné uplakané cajdáky jako v případě Westlife, ale vesměs velmi povedený, chytrý taneční pop. To platí i o "Love Machine", které těží z rytmu rockabilly. Očekávalo se, že to bude hit číslo jedna, takhle to ale je počtvrté za sebou jen dvojka. Na trojce jsou američtí neopunkeři Green Day s novinkou "American Idiot". Do Top 10 se vrací po dlouhých devíti letech, kdy zabodovali s "Basket Case", od té doby sbírají jen dvojciferná čísla. Nemusím dodávat, že skladbu věnovali americkému prezidentovi Georgi Bushovi. Na devítce se poprvé podařilo proniknout do desítky mladičké zpěvačce Joss Stone. Předpovědi, že to ještě letos bude obrovská hvězda, se nenaplnily, oba singly dosáhly jen na osmnáctku, aktuální "You Had Me" vysílá signál, že by se přece jen mohlo něco změnit. Velké překvapení nás čeká na příčce čtrnáct. Tam se totiž usadila singlová novinka "You'll Come Round" rockových veteránů Status Quo. Ti mají v archívu přes padesát singlů v Top 40, ovšem takhle vysoko byli naposledy v roce 1990 s "The Anniversary Waltz - Part 1". Do dvacítky proklouzli i The Corrs s "Angel", ale šestnáctka rozhodně není nic, s čím by se někdejší chrliči hitů mohli chlubit. Ještě o něco hůře dopadl Bryan Adams. Stále drží rekord v nejdelším počtu týdnů na čísle jedna s "(Everything I Do) I Do It For You", ale "Open Road" tento týden zasáhl jen číslo 21. O tři příčky níže nedokázal s "Get No Better" zopakovat úspěch svého předchozího singlu rapper Cassidy a ještě o jednu příčku dál je norská zpěvačka Annie s "Chewing Gum", který pro ni napsal anglický producent Richard X, jehož skladby jsou zvyklé jít vysoko. Přímo tragicky dopadla Dido, když "Sand In My Shoes", už čtvrtá vydaná píseň z její poslední desky, končí na příčce 29 jako její nejhorší singl vůbec. Kompletní žebříček je k vidění zde. Tento týden bude na vrchol útočit Fatboy Slim, a to hned dvakrát - jednak svým vlastním novým singlem a pak také remixem "I See You Baby" Groove Armady. Po delší odmlce se vrací přeborníci z 80. let Duran Duran a Maxi Priest. Zajímavé bude sledovat, jak si povede nový singl The Streets.

Embrace - Out Of Nothing
© facebook interpreta
Albové pořadí vedou domácí Embrace, kteří se před pár týdny doslova vrátili hrobníkovi z lopaty se singlem "Gravity". Polozapomenuté hvězdy druhé britpopové vlny s "Out Of Nothing" zopakovali jedničku svého debutu "The Good Will Out" z roku 1998. Paul Weller, na kterého kdysi přísahali i Oasis, je pořád ještě při síle a jeho nové album "Studio 150" je tento týden druhé. Na trojku klesla Natasha Bedingfield a na čtyřku Maroon 5. Pátí jsou hiphopoví parodisté Goldie Lookin' Chain s "Greatest Hits" a sedmý opuštěný Stone Rose Ian Brown se "Solarized". Nelly sice vedl před dvěma týdny singlové pořadí, ale zase tolik fanoušků ještě v UK nemá, když jeho dvě nová alba "Suit" a "Sweat" stačila jen na osmičku, respektive jedenáctku. Devátí jsou Thrills s "Let's Bottle Bohemia". Kompletní žebříček je k vidění zde. Tento týden na pulty míří novinky Green Day, Nicka Cavea, The Music, Bryana Adamse a debut rappera Houstona.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY