Balkánští nu-metaloví lidovkáři Zdob Shi Zdub mají novinku

21.07.2004 10:28 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Zdob Shi Zdub - 450 Sheep
© facebook interpreta
Dumali jste někdy nad tím, kolik schopných muzikantů, z nichž jsou za hranicemi naprosto vedle, jsme dosud neměli možnost poznat jenom proto, že se prostě drží v jiný zeměpisných šířkách? Tak třeba taková rumunská kapela Zdob Shi Zdub (v překladu Uhoď na buben) - vymetají největší balkánské festivaly, fandí jim Emir Kusturica, předskakovali slavnějším kolegům z Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers i mnoha jiným světově proslulým skupinám a velice dobré jméno mají také v Rusku. Jejich posledním počinem je aktuální novinka "450 Sheep".

Pozoruhodná partička se nedala dohromady nijak neobvykle - několik spolužáků se prostě začalo scházet za účelem společného hraní. Sestava se několikrát proměnila, tu byli v kapele dva zpěváci, tu zase dva kytaristé, až se line-up ustálil na dnešní podobě sedmičlenného seskupení se zpěvákem Romanem Yagupovem v čele. To on byl v minulosti tím, kdo potkal budoucího producenta kapely Igora Dingu, pod jehož dozorem Zdub Shi Zdub nahráli první profesionálně znějící demo. Následující události se odvíjely dle pravidel dominového efektu - díky nahrávce si muzikanti mohli zahrát na dvou ročnících významného moskevském festivalu "Learn To Swim", což jim umožnilo prezentovat svoji tvorbu na kompilaci "Learn To Swim II", odkud zase zbývalo už jen pár kroků k vlastnímu plnohodnotnému albu "Hardcore Moldovenesc". Celkem mají Zdob Shi Zdub na kontě pět desek, počítáme-li tedy zmiňovanou novinku. Co do stylu je jejich tvorba vystihována jako pozoruhodná, citlivá i melodická směs rockové a nu-metalové scény s balkánskými lidovkami.

Nejvíce času věnuje kapela živému hraní. Českému publiku se představí 21. srpna ve Vizovicích, kdo to nestihne, má možnost ještě o nějaký ten den později, a sice 3. září na "Talent Night Open Air" v Košicích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY