Síla ochočené elektroniky

27.01.2004 17:14 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

O druhém singlu "Alone" z desky "Power" jednočleného projektu M.A.S.T.E.R.M.I.N.D jsme již na našich stránkách psali. Album "Power" se k nám dostalo až nyní, ale jelikož české elektronické hudby není nikdy dost, přinášíme vám na tuto pozoruhodně znějící desku drobnohled právě dnes.
7/10

M.A.S.T.E.R.M.I.N.D - Power

Skladby: Technical Process, The End Of The Day, Alone, Phobia, Playboys And Girls, Pain, A Dust Bin, Falling Into Darkness, No Place, Mute
Celkový čas: 52:20
Za projektem M.A.S.T.E.R.M.I.N.D se skrývá Radim Čáp, který si říká Stork. Jeho hudební biografii jsem přiblížil v recenzi na druhý singl "Alone" z debutového počinu "Power", kterou hledejte na tomto místě. Samotné album vznikalo podle mých informací postupně skoro rok a půl a natáčení provázelo mnoho problémů. Stork vše ustál a dotáhl to do finále, kdy v ruce držel cédéčko s nahrávkou "Power" vydanou na vlastním labelu Own Production. Stork je velmi aktivním fandou elektronické hudby a v Brně se spolupodílí na dalších projektech a aktivitách. Je jednou polovinou skupiny Depressive Disorder a nyní se chystá na hostování v projektu Beamship, který finišuje se svým prvním dlouhohrajícím počinem pod pracovním názvem "Tachyon" a pro M.A.S.T.E.R.M.I.N.D velmi vydařeně zremixoval singlovku "Alone", ale pojďme se podívat na desku samotnou.

Od úvodní kompozice "Technical Process" je jasné, že deska "Power" bude šlapat v tempu elektronických metod a postupů, tak jak napovídá i samotný obal. Několik počátečních taktů připomene dávné pionýry elektronické hudby, nejenom Kraftwerk, kteří to asi nejvíce odpálili a jejichž tvorba je nekonečnou čerpací stanicí nápadů. Syntetická emulze hudebních experimentů je převtělena do moderního světa technologií, které potkáváte na každém místě, kam vstoupíte. Stork je si tohoto vědom a každá z deseti písní jeho debutu "Power" je tímto protkána do posledního puntíku. Následuje pilotní singl "The End Of The Day" pokračující v našlápnutém tempu. Třetí je singlovka číslo dvě "Alone", u které s textem vypomohl Disorder z projektu Depressive Disorder, ten napsal i text pro kompozici "No Place". Jana Filová dodala texty k písním "Falling Into Darkness" a "Mute". V převážné míře je tedy "Power" autorským dílem Storka. Po nezbytném synťákovém úvodu u následné "Phobie", ve které se mihne i náznak polámaných beatů, Stork nic neponechává na náhodě a rozvíjí palety zvuků klasické školy elektroniky. K lehce slabším kouskům se řadí "Playboys And Girls" a "A Dust Bin". Na opačném konci hodnocení kvality je nadmíru povedená "Pain", která přibližuje bolesti okolo nás všech, bolesti atakující vaše tělo, duši a srdce. Její vydařená houpající se melodická linka a celkové balení této písně ji předurčuje třeba na třetí singl z této desky. Závěrečný trojblok "Falling Into Darkness", "No Place" a "Mute" tvoří vydařené finále. O posmutnělých náladách a potemnělých obrazech v myšlenkách pojednává synťáky protkaná "Falling Into Darkness". Na singlu "Alone" se kompozice "No Place" objevila ve velmi vydařeném ambientním mixu od Disordera. Albová verze šlape v typickém duchu Storkova zvukového experimentátorství a já bych nerad vstupoval do krajin, kde život je prázdný jako poušť. Závěrečná pomalejší "Mute" a její smyčcová dohrávka celkově vydařenou desku "Power" uzavře a sílu ochočené elektroniky spoutá do pouště ticha, kde v temnotě noci ani ptáčkové nepípnou.

Debut "Power" ukazuje, že se Stork, strůjce projektu M.A.S.T.E.R.M.I.N.D, vypracoval ve zdatného inženýra elektronických zvukových ploch, které ve slušně šlapajícím podkladu ukazují, jak se dá pohrávat s možnostmi neomezeného oceánu zvuků, jež se v něžnosti melodických preludií dobře poslouchají. Jsem zvědav, jak se Stork ve svém hudebním světě na následné desce posune a kam se vydá bádat. Výhodou elektronické a syntenzátorové hudby je, že omezení neexistují, a to pravé poznání může být kdekoliv v tomto dokonale neprobádaném oceánu. Stork se chopil kormidla a vydal se tím správným směrem, takže se můžeme těšit na další zajímavé propletence zvuků v projektech pod hlavičkou M.A.S.T.E.R.M.I.N.D a držet mu palce.

CD k recenzi poskytl Stork.

Album: M.A.S.T.E.R.M.I.N.D - Power
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 52:20
Skladby: Technical Process, The End Of The Day, Alone, Phobia, Playboys And Girls, Pain, A Dust Bin, Falling Into Darkness, No Place, Mute


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY