Na skleničku s Obie Triecem

06.11.2003 18:46 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Obie Trice se jmenuje čerstvý Eminemův objev a stejně jako u 50 Centa si buďte jistí, že slavný rapper se ve výběru svých žáků prostě nemýlí. Vedle Eminema se na albu s titulem "Cheers" objevuje i Dr. Dre, 50 Cent nebo Busta Rhymes.
8/10

Obie Trice - Cheers

Skladby: Average Man, Cheers, Got Some Teeth, Lady ft. Eminem, Don't Come Down, The Setup ft. Nate Dogg, Bad Bitch, Shit Hits the Fan ft. Dr. Dre, Follow My Life, We All Die One Day ft. 50 Cent & Lloyd Banks, Spread Yo S*** ft. Kon Artis, Look in My Eyes, ft. Nate Dogg, Hands on You ft .Eminem, Hoodrats, Oh! ft. Busta Rhymes, Never Forget Ya, Outro ft. D12, Eminem
Celkový čas: 74:37
Vydavatel: Universal
Eminemův label Shady Records se pomalu stává největším hráčem na hiphopovém poli. Po multimilionovém prodeji alb "The Eminem Show", "8 Mile" a konečně "Get Rich Or Die Tryin'" 50 Centa je připraven Eminemův další chráněnec. Jmenuje se Obie Trice a pochází stejně jako jeho chlebodárce z Detroitu. Eminem ho objevil poté, co si získal jméno díky mixtapes a oficiálně debutoval na albu kapely D12, poté zazářil ve skladbě "Drips" na "The Eminem Show" a pak přišly skladby na soundtracku k "8 Mile" a "Cradle 2 The Grave". Jeho debut "Cheers" vyšel v Americe i Evropě na konci září.

Obie nemá zajímavý životní příběh jako 50 Cent, ani není přirozený showman jako Eminem, prostě jen vystoupal "from zero to the top", jak říká v příznačně nazvaném intru "Average Man". Přesto mu Eminem věřil a "Cheers" věnoval bezmála tolik pozornosti jako své vlastní desce. Pro Obieho napsal více než polovinu skladeb, stal se "executive producer" a ještě přidal svoje rýmy pro čtyři tracky. A je třeba dodat, že práci rozhodně nijak neodflákl. Možná proto zní na "Cheers" Obie trochu jako Eminem sám. Fantastický pilotní singl "Got Some Teeth" je dokonce něco jako příští Eminemův singl, který on sám nikdy nevydal (navíc je postaven na samplu z "Without Me"). Kabaretní zvuky a rozverný rap Obieho dělá z tohoto tracku jeden z nejlepších hiphopových singlů roku.

Nejsilnější je zhruba druhá čtvrtina desky. Eminem si zkusí trik se zrychlovanými soulovými samply ("Don't Come Down"), Dr. Dre přihodí monolitické beaty pro "The Setup" s neodolatelným Nate Doggem v refrénu a Timbaland zase přidá svoji oblíbenou metalovou basovou linku v "Bad Bitch". Následuje příští singl "Shit Hits The Fan", ve které Eminem zpívá (sic!) refrén a Obie rapuje v dvojtaktu s Dr. Dre. Zbytek alba tíží příliš mnoho gangsterských klišé jako "Look In My Eyes" nebo "Hoodrats", přesto se uvnitř skrývají další výtečné skladby jako "Hands On You" nebo "Oh!" s Busta Rhymesem. "Cheers" je rozhodně lepší album než v Americe tolik oslavovaný debut 50 Centa, přesto se trochu prohýbá pod svojí délkou, když například nekonečné výstupy členů D12 mají těžko jiný účel než upozornit na jejich novou desku.

"Cheers" je pohříchu málo Obie Trice a trochu moc Eminem. Ten si patrně užívá toho, že může pomáhat mladým talentům v cestě na vrchol, ale tentokrát péči trochu přehnal. Co z Obieho vůbec zbylo? Několik výtečných rýmů, kvalitní flow a... Je na mladém rapperovi, aby ukázal, že dokáže existovat i bez svého mentora. Ostatně Eminem byl ve stejné pozici po vydání debutu a dnes už nikdo nepochybuje, že není jen Dreova loutka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY