shop.musicserver.cz
Glass Animals, EXPO XXI, Varšava, Polsko, 19.10.2024

Glass Animals předvedli ve Varšavě intergalakticky energickou show

Vydáno: 21.10.2024 18:00 v sekci Naživo - Tomáš Navrátil | foto: Universal Music Group

Glass Animals patří k nejvíce přehlíženým kapelám indiepopové scény. Oxfordská parta zdaleka nezůstala jen u hitu "Heat Waves". Její nové album "I Love You So F**ing Much" má ambice stát se nejlepší deskou roku. A protože u nás by skupina asi příliš pozornosti nezískala, vydali jsme se na její koncert do Varšavy.

Glass Animals - Tour of Earth

místo: EXPO XXI, Varšava, Polsko
datum: 19. října 2024
support: The Big Moon

setlist: Life Itself, Your Love (Déjà Vu), Wonderful Nothing, Space Ghost Coast to Coast, Creatures in Heaven, Lost in the Ocean, A Tear in Space (Airlock), Youth, Show Pony, Gooey, On the Run, Take a Slice, Tokyo Drifting, Pork Soda, The Other Side of Paradise, Heat Waves

Je škoda, že zájem kolem frontmana Davea Bayleyho a jeho Glass Animals vzbudil hlavně netflixovský seriál "Tenkrát poprvé", kde zazněl pozdější megahit "Heat Waves". Tato oxfordská formace totiž působí na scéně už čtrnáct let a natočila čtyři pestrobarevná alba, která svým zvukem a energií dokážou posluchače přenést do jiného světa. Nyní brázdí svět se svou šňůrou "Tour on Earth", během níž si naplánovala čtyřicet dva koncertů napříč kontinenty. Ty nejblíže nám umístila do Berlína, Mnichova a pro Moraváky nejdostupnější Varšavy, kde během sobotního večera jejich kosmická loď přistála v aréně EXPO XXI.

Ovšem označit EXPO XXI za arénu je možná poněkud nadnesené. Hala, nacházející se v nově vznikající moderní čtvrti Varšavy, připomíná spíše velký prázdný hangár, kam ani MHD zatím příliš nejezdí. Zapomeňte na pohodlí sedadel či komplexní zázemí pro návštěvníky - venku se tyčí řady toitoiek, uvnitř najdete jen dva provizorní bary s čepovaným pivem, stánek s merchem a za černým závěsem skromné pódium, které tak akorát pojme čtyřčlennou sestavu.

Překvapivě však tento syrový a minimalistický koncept dokonale sedl k celkovému charakteru večera. Měli jste pocit, jako byste se ocitli v opuštěném skladišti z tajemné Oblasti 51, kde vám utajovaná kapela z jiné galaxie přiletěla sdělit skryté pravdy vesmíru. Scénu zdobila série retro obrazovek, připomínajících staré raketové panely, uprostřed lákala pozornost skleněná polokoule - jakýsi centrální mozek lidstva, který atmosféru nadpozemského vystoupení jen umocňoval.

Než ale započala pouť napříč vesmírem, svůj čtyřicetiminutový set představila skupina The Big Moon. Tři dámy a jeden bubeník přinesli do prostoru velmi příjemnou pop-rockovou atmosféru, která znamenala osvěžující předehru k hlavnímu aktu. Přestože publikum reagovalo spíše vlažně, bylo patrné, že si hudebníci svůj set užívají. Největší potlesk sklidili za cover "Praise You" od Fatboy Slima, ačkoli i jejich vlastní songy jako "Your Light" zněly jak z repertoáru Florence And The Machine. V tomto směru se dají The Big Moon pro pozici předskokana označit za opravdu povedenou volbu.

Úderem deváté hodiny večerní se rozezněly burácející bubny a trubky ze slavné skladby Richarda Strausse "Tak pravil Zarathustra", kterou ještě víc proslavil film "2001: Vermírná odysea". Tím započala devadesátiminutová smršť elektroniky a neubývající energie Davea Bayleyho, který neustále pobíhal z jednoho konce pódia na druhý, následně se pro fanynky zavrtěl v bocích a už po třetí položce byl nucen odhodit sáčko a zbytek večera odzpívat jen v útlém tílku.

Glass Animals dokážou svojí hudbou neskutečně strhnout celý dav. Polští diváci měli dobře nastudované všechny texty, a tak nevznikaly trapné chvilky, když zpěvák nechal část písní jen na nich. Hity typu "Your Love (Déjà Vu)" nebo "Tokyo Drifting" naživo chytaly ten správný drajv, a když se v půlce lehce zpomalilo a frontman se zničehonic objevil za fanoušky v prostoru pro zvukaře, kde odzpíval "Gooey", měl už v osidlech lapeny úplně všechny přítomné. Při "Pork Soda" zas do publika hodil ananas, ve kterém se schovávala volná vstupenka na jejich další vystoupení.

Hlavní důraz kladli muzikanti na aktuální desku "I Love You So F**ing Much". Hodně zamrzelo, že nedošlo například na skvělé "Whatthehellishappening?" nebo "I Can't Make You Fall in Love Again". Když se ale rozezněly tóny "A Tear in Space (Airlock)", ukázalo se, že se opravdu jedná o vůbec nejlepší singl souboru, který ovšem neprávem prošuměl rádiovými étery. Pozadu nezůstala ani "Creatures in Heaven" a závěr "On the Run" vyhnalo neustálé zrychlování do šílené melodické kakofonie.

Přídavek logicky patřil jejich největšímu hitu "Heat Waves", který očekávali snad všichni přihlížející. Jakmile zazněly první tóny, z davu vytryskla vlna nadšení a všichni jako jeden začali zpívat text. V těchto momentech se rozvibrovaly nejen hlasy fanoušků, ale i tenké plechové stěny Expa, které pod náporem basů a rytmů rezonovaly v rytmu skladby. Světla tančila po celé aréně, proměňující prostor v pulzující světelnou show.

Glass Animals rozhodně patří i na česká pódia (skvěle by například zapadli do line-upu festivalu Colours of Ostrava) a naše publikum zatím netuší, o jaký příval entuziasmu přichází. Jejich živá vystoupení jsou nabitá dynamikou a přinášejí jedinečnou atmosféru, kde se psychedelické melodie prolínají s tanečními rytmy.

I když hlavní zpěvák Dave Bayley nepatří k velkým řečníkům a jeho proslovy se omezovaly spíše na pochvaly směrem k nadšenému davu a zmiňování skvělé atmosféry, jeho sympatické charisma to více než vynahrazovalo. Každý jeho pohyb, od ladných tanečních kreací až po momenty, kdy do obecenstva vhodil nafukovacího mimozemšťana, působil přirozeně a autenticky. Proto by si i čeští posluchači rozhodně zasloužili tuto výpravu za mléčnou dráhu zažít na vlastní kůži.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Škwor - 25 let live (2CD + DVD) 8/10
Recenze: Škwor po roce připomínají vyprodaná O2 universa prostřednictvím koncertních nosičů Čas měří stejně všem. Škwor loni oslavili už svou pětadvacátou sezonu. s hraním to moc nepřehánějí, ale na prosinec si přichystali hned tři vystoupení v pražském O2 universu. Nyní prostřednictvím dvou CD a jednoho DVD... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 18:00 v sekci Recenze
Lady Gaga - Disease 7/10
Audio: Lady Gaga novým singlem "Disease" zvukově připomíná éru alba "Born This Way" Ačkoli aktuální film "Joker: Folie à Deux", ve kterém si Lady Gaga zahrála jednu z ústředních rolí, sklízí poměrně negativní ohlasy a kina jej postupně stahují ze svých programů, výkon hlavní aktérky se dočkal převážně... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 10:03 v sekci Audio / Video | Audio
Madonna s "Bedtime Stories" překlenula období skandálů a pronikla do světa r'n'b
Zaprášenosti: Madonna s "Bedtime Stories" překlenula období skandálů a pronikla do světa r'n'b Šesté studiové album Madonny "Bedtime Stories" vyšlo přesně před třiceti lety - 25. října 1994. Ocitlo se však v poněkud nešťastné pozici mezi kontroverzní deskou "Erotica" a opusem "Ray Of Light", a tak bývá neprávem... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Tak co? feat. Emma Smetana - Dveře 8/10
Audio: Tak co? a Emma Smetana spojili síly v singlu "Dveře" Olomoucká rocková formace Tak co? představuje singl "Dveře". Ten může být fanouškům skupiny v ledasčem povědomý - a nemýlí se. Jedná se totiž o výrazně přepracovanou verzi již dříve vydané skladby. Píseň nyní dostala... čtěte zde
Vydáno: 24.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Audio
Ani Michal David, ani David Deyl. Novým zpěvákem Lucie se stal Viktor Dyk
Ani Michal David, ani David Deyl. Novým zpěvákem Lucie se stal Viktor Dyk Od oznámení Davida Kollera, že opět a pravděpodobně nadobro opouští skupinu Lucie, už uběhla spousta času. Kapela však oznámila, že bude s novými členy pokračovat dál a oslaví čtyřicet fungování speciálními koncerty i novým... čtěte zde
Vydáno: 24.10.2024 12:13 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Glass Animals v nadpozemském klipu "Show Pony" zachycují lásku osamělé mimozemšťanky ke krávě (26.09.2024 18:22)
- Recenze: Glass Animals se na čtvrté desce "I Love You So F***ing Much" ubírají pochmurnějším směrem (02.08.2024 14:00)
- Nové desky 29/2024 - od Deep Purple přes Childish Gambina po Glass Animals (24.07.2024 19:00)
- Video: Glass Animals se v černobílém videoklipu "A Tear In Space (Airlock)" ocitají ve větrném tunelu, aby bojovali za lásku (13.06.2024 15:15)
- Audio: Glass Animals představují z desky "I Love You So F***ing Much" svěží indiepopovou novinku "Creatures in Heaven" (06.04.2024 19:42)
- Video: Glass Animals a konspirace: v klipu "The Other Side Of Paradise" je zpěvák Dave Bayley nahrazen klonem (24.09.2023 13:28)
- Recenze: Rita Ora deskou "You & I" zachraňuje letní rádiové étery (25.07.2023 08:00)
- Video: Rita Ora v "Praising You" křísí dávný hit Fatboye Slima (08.05.2023 18:11)
- Naživo: Druhý den Open'eru patřil Twenty One Pilots, z řady ale vystoupili i Royal Blood, Tove Lo nebo Playboi Carti (08.07.2022 17:03)
- Glass Animals pokořili nový rekord v americké hitparádě (14.11.2021 15:32)

ALBUM TÝDNE 43/2024

Ezra Collective
Dance, No One’s Watching

Britský jazzový kvintet Ezra Collective zatím pro české publikum stále ještě zůstává tak trochu velkou neznámou. S novou deskou "Dance, No One’s Watching" by se to však mohlo změnit. Ne nadarmo se totiž říká: "Do třetice všeho dobrého!" Platí to i o novince této kapely?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 26.10.
Purple Disco Machine (DE) (SaSaZu, Praha)
So 26.10.
Elliphant (SWE) (Fuchs2, Praha)
Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Ne 03.11.
The Mysterines (GB) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.11.
Branford Marsalis Quartet (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 04.11.
Moor Mother (US) / billy woods (US) (La Fabrika, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince Justin Bieber The Prodigy Linkin Park Viktor Dyk Kabát Lucie Vondráčková Lady Gaga Coldplay Viktor Sheen Queen Madonna Dua Lipa Taylor Swift Billie Eilish Katy Perry Ed Sheeran Warren Ellis Marek Ztracený
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe