shop.musicserver.cz
Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024

Skvělá a energická show Pana Lynxe: hosté, nová hudba a živá rysice na pódiu!

Vydáno: 01.10.2024 21:00 v sekci Naživo - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Už nějaký ten pátek utekl od jeho prvního velkého koncertu v pražském Paláci Akropolis. Koncertu, na kterém záhadný Pan Lynx křtil svůj debut "Kdo se bojí, musí do lesa". Michal Skořepa vtrhl se svým projektem do stojatých vod české scény a řádně ji svými drápy počechral. Jak si objev minulého roku stojí nyní?

Live: Pan Lynx

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 30. září 2024
setlist: Intro, Cililynx, Proč se máš?, Na dně postele, Klidorys, Pan Pyroman, Trenažér, Kdo se bojí, musí do lesa, Člověk bez talentu, Paper Song, Adam Reborn, Tělo těla, Parawolizovanej, Výlety do temnoty, Katedrála / Přídavek: Pražákům je hej, Cililynx
Fotogalerie

Michal Skořepa před koncertem sliboval nálož světel, skvělý zvuk, proud energie, několik hostů plus nové skladby. A samozřejmě i něco z minulosti - konkrétně šlo o připomínku jeho kapely Stroy. Se svými kolegy vše do puntíku splnil. Tímto konstatováním by mohl celý report skončit, kdyby... Kdyby nepřidal něco navíc.

Po roce od zmíněného křtu si debut stačili vrýt pod kůži nejen diváci, kterých do prostor Lucerna Music Baru přišlo vcelku dost, byť vyprodáno nebylo, ale i kapela. Ta připomínala nadupaný vytuněný automobil, nedočkavě čekající kdesi v garáži, až jej principál Michal Skořepa aka Pan Lynx vezme na projížďku. Na signál vyrazí vpřed, sešlápne plyn, nebrzdí do zatáček a naopak místo zvolnění přidá forsage.

Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Těmito slovy by se nějak dal popsat večer, který od úvodního "Cililynx" až do přídavku, zakončeného stejnou skladbou, neměl hluchého místa. Zazněla celá deska "Kdo se bojí, musí do lesa". Jednotlivé písně šly na přeskáčku, což bylo dobře. Nabourávalo to vžitý poslechový mechanismus, který brání jistému efektu překvapení.

Prospělo i zařazení nové skladby "Trenažér". Při té Michal sdělil potěšující zprávu - že nové album je natočené a vyjde v příštím roce. Písňová novinka se nesla v duchu předchozích kousků. A není se čemu divit. Onehdy jsem napsal, že pokořit prvotinu bude velmi těžké a vypuštěné zvíře do lesa se bude velmi těžko chytat.

Jenže to by nebyl Skořepa, perfekcionista a muzikant každým coulem. Na novou kompozici narouboval sound, který navazuje na "Kdo se bojí...", s hutnou mezihrou a světelnou palbou, jež si říkala o epileptický záchvat, a s opětovnými skvělými slovními hříčkami. Podle toho, co zaznělo, se máme na co těšit.

Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Na titulní skladbu přišel již (ne)překvapivý host v osobě Michaela Kocába. V její polovině, za velkého aplausu, se na kytaru připojil i jeho kolega z Pražského výběru Michal Pavlíček. Jestliže na studiovce má tento song neskutečnou sílu, naživo si to ještě celé vynásobte dvěma, nebo raději třemi, a dostanete výsledný efekt, který jsme v Lucerna Music Baru dostali. A to nebylo vše.

Trojitý kytarový zápřah v podání Jana Lichtemberka, zmíněného Pavlíčka a Joshe Roota, podpořený neskutečnou basou Zdeňka Imramovského, pokračoval, a to výběrovským kusem "Člověk bez talentu". U mikrofonu se střídali Michal a Michael. Rozjetou mašinu na bicí podporoval Luboš Samek, jenž skladbu ozdobil skvělými parádičkami na dvojšlapku. V tu chvíli jsem měl pocit, že stojím v přetopeném kotli, který každou chvíli musí explodovat. Takový neskutečný příliv energie jsem již dlouho necítil. Výborné!

Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Po této vsuvce na chvíli zmizely z promítacího plátna jak logo, tak velmi zdařilé doprovodné ilustrace onoho tajemného Pana Lynxe. Místo nich se objevil nápis Stroy. Všem bylo jasné, co bude následovat. Dvě skladby z bývalé Skořepovy kapely, načež on sám vysekl poklonu svým kolegům v doprovodném bandu: "Myslel jsem si, že Pan Lynx je projekt a Stroy kapela, ale nyní to vnímám naprosto obráceně. Tak skvělí tito muzikanti a lidé to jsou, že tvoříme společně skutečnou kapelu."

Před finále došlo na další novinku "Tělo těla". Jestliže někdo před rokem v Akropoli namítal, že vystoupení chyběly animace a ztělesnění kresleného alter ega, nejenže se tentokrát dočkal od samého začátku vkusné nápravy v podobě zmíněných promítaných zdařilých ilustrovaných obrázků, ale i živého Rysa. Dobře, nebyl to rys a ani pan, ale nalíčená tanečnice do podoby Lynxe. Další z příjemných překvapení, a to včetně samotné novinky, která zněla nadmíru dobře.

Vlastní finiš obstarala obecenstvem zpívaná "Výlety do temnoty" a intimní "Katedrála", tentokrát bez dětského sboru, zato za doprovodu kláves a hlasu Filipa Vavřičky. Cover "Pražákum je hej" zahraný tak trochu naruby už byl jen závěrečným pohlazením.

Pan Lynx, Lucerna Music Bar, Praha, 30.9.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Tento koncert si budu, stejně jako ten z Akropole, hodně dlouho pamatovat. Jestliže vystoupení Pana Lynxe na festivalu Basinfirefest naznačilo, v jaké formě se Skořepa & spol. nacházejí, v Lucerna Music Baru to nejen potvrdili, ale letní zážitek ještě převýšili. Skvělý zvuk a světla, úžasná energie a parádní výkon všech aktérů.

Pondělní večer dokázal, že Michal Skořepa se svým projektem nezůstane jen sezonní záležitostí. Sám sobě nastavuje laťku výš a výš a při jeho naturelu jistě nesleví. Rodí se nový fenomén, který tu dlouho nebyl. Pan Lynx!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Monkey Business - Máme co říct, chtěli jsme se podělit o naše názory na svět
Rozhovory: Monkey Business - Máme co říct, chtěli jsme se podělit o naše názory na svět Monkey Business nedávno vydali desku "Když múzy mlčí", která je kompletně v češtině. Múzy nemlčely, protože se jedná o nejrychleji dokončenou nahrávku v jejich diskografii. O vzniku a všem okolo jsme si povídali s Romanem Holým,... čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 15:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Petr Vaněk a Sára Bukovská - Spolu
Video: PREMIÉRA: Herec Petr Vaněk a skladatelka Sára Bukovská lákají na společnou desku klipem k písni "Spolu" Vydání debutového alba herce a hudebníka Petra Vaňka a skladatelky Sáry Bukovské je na spadnutí. Druhým singlem z alba "Roztáhnout křídla" jejich společného projektu Ensoul je píseň "Spolu". Videoklip k ní, stejně jako v případě... čtěte zde
Vydáno: 01.10.2024 09:00 v sekci Audio / Video | Video
Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana
Nejvíc nej: Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana Že se Bob Dylan stal kulturní ikonou a inspirací, o tom už byly popsány stohy papíru. Jeho písně předělaly stovky jiných umělců. V jejich dlouhé řadě najdeme i poněkud nečekaná jména. Před trojicí zpěvákových pražských... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 14:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Nightwish - Yesterwynde 9/10
Recenze: Desáté album "Yesterwynde" Nightwish je výkladní skříní symfonického metalu Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 00:00 v sekci Recenze
Charli xcx - Brat 9/10
Recenze: "Brat" od Charli xcx přináší víc než jen skvělé klubové album Na své šesté studiovce Charli xcx opět mění styl. Posluchače tentokrát zve do klubových vod. Během zběsilých beatů dojde nejen na tančení, ale taky na slzy a pochybnosti. "Brat" mistrně kombinuje nejrůznější nálady a hudební... čtěte zde
Vydáno: 29.09.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Pan Lynx, živý rys a neskutečná energie v obrazech (01.10.2024 10:32)
- Fotogalerie: Pražský výběr naplnil ostravský Barrák k prasknutí (27.09.2024 10:21)
- Pan Lynx již příští pondělí ovládne pražský Lucerna Music Bar (23.09.2024 14:11)
- Naživo: Pražský výběr v Ledárnách Braník ukázal, že hraje bez ambicí. Radost dělá hlavně pamětníkům (14.08.2024 15:33)
- Recenze: Znovu vydané "Rány" Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka dávají rockovou tvář folkové lyrice (06.08.2024 08:40)
- Naživo: Metalová smršť pod širým nebem aneb Ohlédnutí za Basinfirefestem očima a ušima našeho fotografa (06.07.2024 12:15)
- Fotogalerie: Basinfirefest 2024: Závěrečný den v ohni slunce i metalového pekla (04.07.2024 14:21)
- Publicistika: Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat? (23.06.2024 08:00)
- Naživo: V Praze začal festival Metronome Prague (21.06.2024 15:20)
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Linkin Park Taylor Swift Lucie Vondráčková Katy Perry Madonna Dua Lipa Queen Ed Sheeran Coldplay Tommy Mottola Oasis Billie Eilish Biffy Clyro Viktor Sheen Abba David Gilmour
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe