shop.musicserver.cz
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024

Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly

Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: fource

Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude působit úplně obyčejně. Jako holka od vedle. Přesto na ní něco je. V Praze to dokázala.

Girl In Red

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 23. září 2024
support: Nieve Ella
setlist: Doint It Again Baby, Bad Idea!, Body And Mind, Girls, I'm Back, Hornylovesickmess, October Passed Me By, We Fell In Love In October, Watch You Sleep, I'll Call You Mine (akusticky), You Stupid Bitch, Serotonin, Too Much, Midnight Love, Dead Girl In The Pool, I Wanna Be Your Girlfriend

Dva roky se nemusejí zdát jako mnoho, v hudebním světě se ale mnohokrát jedná o věčnost. Třeba to může být doba dostatečně dlouhá na to, abyste se posunuli od původně plánovaného a nakonec kvůli nemoci zrušeného vystoupení v MeetFactory z května 2022 s kapacitou 750 lidí k dlouho dopředu vyprodanému koncertu ve Foru Karlín, kam se vleze přibližně tři tisíce fanoušků, v tomto případě hlavně fanynek. Samotná Girl In Red (často stylizovaná bez kapitálek jako girl in red) od té doby vydala pouze jedinou desku, ale se vší úctou k "I'm Doing It Again Baby!", zas tolik na ní nezáleží.

Girl In Red, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
© fource
Zpěvačka totiž v mezičase podepsala smlouvy svého života, a stala se tak jednou z předskokanek na turné Taylor Swift a následně i Billie Eilish. Právě před sestrou Finnease, který rodilé Norce pomohl s hitem "Serotonin", zahrála i loni na maďarském Szigetu, odkud jsme vám přinesli reportáž.

Ve Foru tak byli v nemalé míře přítomni fanoušci jejích slavnějších kolegyň, protože takto to ve světě globálních popových hvězd prostě funguje. Samotná interpretka je ani nemusí bavit, je ale třeba ji podpořit. Tím samozřejmě netvrdím, že se na akci nenacházeli lidé, kteří přišli čistě kvůli hlavní hvězdě večera, nicméně odkud se tak náhle vzalo během dvou let tolik příznivců, je zřejmé.

Co se od maďarského koncertu změnilo? Především Marii Ulven Ringheim, jak se interpretka hrající indie pop s lehkou příměsí rocku jmenuje vlastním jménem, vyšla nová deska, na níž jí zpívá další velká hvězda let následujících - Sabrina Carpenter. Mimochodem další z těch, které na "The Eras Tour" předskakovaly.

Večer otevřela Nieve Ella, která by podobně jako ústřední postava večera mohla ten štempl BBC Sound Of dostat příští rok. Zatím totiž splňuje všechno potřebné: má za sebou velká turné, během nichž předskakovala Inhaler, a jako talent hodný sledování ji označili v magazínu Dork nebo na webu See Tickets. Především ale píše vlastní muziku s otevřenými texty, kdy se kromě příslušnosti k tzv. Loud LDN scéně, sdružující osoby s nejen menšinovou sexuální orientací, taky nebojí otevřeně zpívat třeba o sexu v autě na parkovišti. V současné době sice naživo zní i díky živé kapele a absenci playbacku trochu neučesaně, to ale hledači talentů a producenti ještě mají možnost doladit, než do ní napumpují další libry a vnutí ji masovému publiku.

Po deváté hodině se po šestiminutovém intru na přibližně sedmdesát minut zjevila na scéně samotná Marie, jíž dělala společnost pětice muzikantů. A také její viróza, která ji prý zastihla už při zastávce v Mnichově, kde nemohla usnout. Kvůli bolesti krku a problémům s hlasivkami tak částečně překopala setlist pro předcházející koncert ve Vídni a podobný program následně předvedla i v Praze.

Girl In Red, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
© fource
"Vážně jsem to dneska nechtěla zrušit, ani na vás celý koncert trapně ukazovat mikrofon, abyste zpívali místo mě. Nesnáším, když to umělci dělají, chodíme na ně přece proto, abychom poslouchali je a ne sebe. Ale usoudila jsem, že je lepší předvést alespoň svých 80 %, než vůbec nic. A tak ten mikrofon na vás dneska občas ukážu. Jsem taky jenom člověk a fakt jsem nechtěla zrušit pražský koncert už podruhé. Takže ačkoliv mé tělo se teď nemá moc dobře, ukážu vám, že ani moje hlava na tom není lépe," prohlásila interpretka na úvod.

Jinak si ale své publikum složené převážně z pubertálních děvčat, které láskyplně oslovovala jako "čubky" (resp. jakkoli jinak chcete česky přeložit "bitches"), v podstatě hýčkala. Snad pětkrát během koncertu musela alarmovat sekuriťáky, aby lidem v prvních řadách nosili vodu, a zatímco oni jí za to na pódium házeli všelijaké náramky a dárečky, ona jim na oplátku rozdala spoustu trsátek, setlistů a vydatně s nimi komunikovala.

"Já jsem právě řekla 'miluju tě' v češtině a tady ta čubka z toho omdlela," hláškovala s nadsázkou, když už bylo zřejmé, že se o slečnu zdravotníci postarají. "A jestli jste si mysleli, že vás neslyším, jak tady mňoukáte, než jsem přišla na pódium, tak se teda pletete," prohlásila překvapivě a oproti původnímu plánu se rozhodla za klavírem spustit úryvek "What Was I Made For?" od kamarádky Billie Eilish, kterou ale kompletně odmňoukala. Zmíněné příklady dobře demonstrovaly, že ji fanoušci mají rádi především kvůli její osobnosti.

Druhým příkladem jejího klíče k úspěchu jsou texty. Otevřenost a upřímnost, s jakou popisuje své milostné eskapády s děvčaty a jak dává publiku nahlédnout do své hlavy, se v době, kdy pro mladou generaci angličtina není problém, stává naprosto esenciálním příkladem toho, jak se na své diváky můžete jako interpret napojit. Především nejmladší generace LGBTQ+ komunity ji tak může vnímat jako svou pomyslnou mluvčí, která řeší podobné problémy jako oni sami.

Třetí ukázkou toho, čím se odlišuje od ostatních, je skutečnost, že ani jednou neměla během svého koncertu potřebu využít jakoukoliv formu playbacku. Na jejím hlase jste slyšeli, že není úplně v pořádku, a i díky absenci vokálních, ale také muzikantských exhibicí to z ryze hudebního hlediska znělo jenom fajn. Nicméně při vědomí toho, kolik slavnějších kolegyň se bez skrytých pomocníčků absolutně neobejde, potěšilo, s jak staromilským přístupem před své publikum předstoupila. Ostatně taková "We Fell In Love In October" má hudebně blízko dokonce i k takovým Pixies. Vážně.

Girl In Red, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
© fource
Nominantka na titul BBC Sound Of 2021 v Praze odehrála vzhledem k situaci sympatický koncert. A ačkoliv by i milovníci severského popu nejen v naší redakci asi museli férově uznat, že dvaadvacetiletá hvězda zatím nepatří mezi to úplně nejlepší, co z Norska zatím známe, neexistuje zatím ani mnoho důvodů k tomu, proč bychom se po její kariéře měli sarkasticky vozit.

"Nebudu teď mluvit o budoucnosti, protože ta mě kurevsky stresuje," pronesla jen tak mimoděk zpěvačka ve chvíli, kdy se chystala svou show plnou jednoduchých červených projekcí dovést až k finálnímu hitu "I Wanna Be Your Girlfriend". A znovu tak potvrdila, proč se s ní mladá generace dokáže tak snadno ztotožnit.

A to je možná i to nejzásadnější. Protože zatímco při pohledu na blyštivé overally miliardářky Taylor Swift nebo podivné selfie extravagantně oblékané Billie Eilish se svět oceňovaných hvězd může pubertálním srdcím zdát nesmírně vzdálený, tak u Girl In Red je situace odlišná. Civilnější. Stačí si na sebe vzít košili po starším bráchovi, uvázat si kravatu a na hlavu nasadit kulicha, což ostatně velká spousta fanynek udělala. A následně už alespoň na sedmdesát minut vnímat, že na světě se svým trápením nejste sami. Holka v červeném totiž ve Foru Karlín dokázala vyvolat pocit, že na rozdíl od slavnějších kolegyň je právě ona jednou z nás.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
Naživo: Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sabrina Carpenter letos představí svůj vánoční televizní speciál (23.09.2024 12:03)
- Linkin Park zbořili český digitální žebříček, David Gilmour si podmanil ten albový (19.09.2024 11:00)
- Alvaro Soler, Dua Lipa či Billie Eilish nově zasáhli do první desítky v českých rádiích (12.09.2024 08:00)
- Rappeři se pro jednou museli sklonit. Český albový žebříček ovládla Sabrina Carpenter (05.09.2024 08:00)
- Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" (29.08.2024 08:00)
- Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson (28.08.2024 15:00)
- Video: Sabrina Carpenter a Jenna Ortega se v klipu "Taste" snaží vzájemně zabít (24.08.2024 15:00)
- Došly nové hity? Český rádiový žebříček ovládla další skladba samplující letitou klasiku (22.08.2024 15:30)
- Artemas se vrátil do čela české rádiové hitparády, Coldplay vtrhli do první desítky (15.08.2024 08:00)
- Fotogalerie: Pixies zahráli ve vyprodaném Foru Karlín (12.08.2024 09:07)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Oasis Coldplay Queen Viktor Sheen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe