shop.musicserver.cz
Story (feat. Milan Kňažko) - Takzvaná duša

Story s Milanem Kňažkem a Emílií Vášáryovou meditují v klipu "Takzvaná duša" o smrti i lásce

Vydáno: 13.09.2024 10:56 v sekci Video - Jiří V. Matýsek | foto: Vladimír Pisár
Slovenský projekt Story, který na písničkářském půdorysu dokázal propojit velká jména tamní i tuzemské hudební scény - mj. Petera Lipu, Milana Kňažka, Martina Chodúra či Pavola Hammela - se vrací s novou skladbou. Hlas jí propůjčil starý známý Milan Kňažko, který už na album "Potlesk v stoji" nazpíval titulní píseň.

"Po rokoch štúdiovej tvorby sme začali sprístupňovať skladby Story aj naživo," vypráví Marian Zima, který za projektem stojí. "S úspechom hráme viacero nových piesní, ale poslucháči ich nevedia nájsť ako oficiálne videoklipy - len kde-tu nejaké živé fragmenty, ktoré si niekto natočil pre seba na telefón. Takže dobiehame istým spôsobom resty. Nasledovať budú aj ďalšie skladby," doplňuje.

"Takzvaná duša" je křehkou meditací o odchodu. Minimalistické pojetí hudebního doprovodu, který převážně stojí na neobvyklé kombinaci baskytary a klavíru, nechává prostor pro Kňažkův hlas. Ten text prezentuje s přirozenou uvolněností i nadhledem staršího člověka, jemuž píseň mluví, inu, proč to nenapsat, z duše.

"Skladba má netradičnú inštrumentáciu. Nahral som niekoľko stôp akustickej aj elektrickej basgitary a Pavel Morochovič nahral klavír, s tým, že uvidíme, čo si pieseň prípadne vyžiada neskôr. Napokon sme dohrali len violončelo a husle, kedy sa k nám pripojili Anabela Patkoló a Kristína Luptáčiková. Aj Milanov spev sme napokon nechali pôvodný z úplne prvej demosnímky, lebo mal ten pravý výraz," popisuje Zima genezi písně.

"Sú piesne o tele a piesne o duši," glosuje vydání skladby Kňažko. "Nemám teraz na mysli duchovné piesne, ktoré sú predsa len iná kategória. Naša pieseň o duši - ako vidíme aj na koncertoch - je tiež schopná osloviť duše iných a veríme, že sa to prejaví porozumením a úsmevom aj na ich tvárach."

"Takzvaná duša" dostala minimalistickou obrazovou podobu v režii Jano Šebíka. V černobílém klipu, jenž pracuje s detaily a jemnými emocemi ve tvářích protagonistů, se ke Kňažkovi přidala jeho herecká kolegyně Emília Vášáryová. Oba herci se společně pravidelně setkávali a setkávají na divadelních prknech, před kamerou spolu ale stáli naposledy velmi dávno. "Je to pre mňa okrem úvahy o odchádzaní a o tom, čo tu zanechávame, aj milostná pieseň," dodala Vášáryová.

8/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět nejlepších skladeb Seala včetně hitu, který nejprve on sám zavrhl
Nejvíc nej: Pět nejlepších skladeb Seala včetně hitu, který nejprve on sám zavrhl Seal o sobě dal poprvé výrazněji vědět už v roce 1990, kdy nazpíval vokály pro britského DJe Adamskiho do taneční skladby "Killer". O několik let později se stal s klasikou "Kiss From A Rose" králem devadesátkových power balad. Jaké... čtěte zde
Vydáno: 17.09.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
The Weeknd - Dancing In The Flames 8/10
Video: The Weeknd s "Dancing In The Flames" otevírá svou další tvůrčí fázi Zkraje září odehrál The Weeknd letos ojedinělý stadionový koncert v brazilském Sao Paulu. Mimo jiné tam proběhla živá premiéra skladby "Dancing In The Flames", která nyní vyšla coby první singl z chystané albové novinky "Hurry Up... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
David Gilmour - Luck and Strange 8/10
Recenze: Sympaticky skromný David Gilmour spojuje na "Luck and Strange" písničkářský přístup s hudební nostalgií Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 00:00 v sekci Recenze
Beatsteaks, Lucerna Music Bar, Praha, 14.9.2024
Naživo: Stadionová kapela v klubu a ryzí radost z hudby. To byli Beatsteaks v Praze Twenty One Pilots, Kensington, Katy Perry nebo Biffy Clyro. Dlouhodobě platí, že když se skupina v zahraničí vyprodávající stadiony dostane nějakou náhodou do malého klubu, patří tyto zážitky k tomu nejlepšímu, co můžete v rámci... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2024 11:01 v sekci Naživo
ADONXS, Rock Café, Praha, 13.9.2024
Naživo: Pátek třináctého se snažil, ADONXS ale navzdory smolným okolnostem odehrál v Praze skvělý koncert "My nie sme zrušený, my sme tu!" volal vítězoslavně Adam Pavlovčin alias ADONXS, když konečně mohl nastoupit před narvaný klub a odehrát svůj dlouho plánovaný koncert v Praze. Někdejší hvězda SuperStar měla co dělat, aby se akce... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2024 12:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Recenze: Projekt Story si dělá radost vinylem "Doteraz" a láká na nové skladby Petera Lipy a Milana Kňažka (14.10.2023 15:30)
- Video: Martin Král' a Martin Chodúr svou Shakespearem inspirovanou "Půlnoční sonátou" pohladí duši i uši (11.10.2022 14:23)
- Naživo: Velký hlas vzdal "Poctu velkým hlasům". Martin Chodúr zazářil na budějovických Múzách na vodě (09.07.2022 16:58)
- Video: Peter Lipa je v novém blues "Anjel strážnik" (01.07.2022 18:05)
- Audio: Martin Chodúr ve smutném songu "Kyjev" soucítí s dětmi trpícími kvůli válce (04.03.2022 09:47)
- Recenze: Projekt Story spojil na albu "Potlesk v stoji" slovenskou muzikantskou špičku. Lipa, Hammel, Kňažko a další jsou zaslouženým razítkem kvality (30.01.2022 15:15)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Naživo: Martin Chodúr v pražské Malostranské besedě přesvědčivě provedl světem "Tisíce a jedné noci" (14.11.2021 13:55)

ALBUM TÝDNE 38/2024

David Gilmour
Luck and Strange

Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A vždycky jsou na místě otázky, jak se podaří na slavnou minulost navázat.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Lucie Vondráčková Imagine Dragons Billie Eilish Linkin Park Madonna Dua Lipa Coldplay Taylor Swift Oasis Queen Abba Viktor Sheen Ed Sheeran Biffy Clyro BTS Dead Sara
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe