Projekt Story spojil na albu "Potlesk v stoji" slovenskou muzikantskou špičku. Lipa, Hammel, Kňažko a další jsou zaslouženým razítkem kvality

30.01.2022 15:15 - Jiří V. Matýsek | foto: Marian Zima

Ve slovenském rocku a popu se vytvořila chvályhodná tendence postavit dopředu písňový text. Prúdy, Ursiny, Žbirka, Müller, Peha - všichni chtěli hudbou nejen bavit, ale i sdělovat. Na tuto vlnu nasedá i projekt Story muzikanta Mariana Zimy. Na desce "Potlesk v stoji" se obklopil tamní pěveckou špičkou.
8/10

Story - Potlesk v stoji

Skladby: Potlesk v stoji, Bojím sa nočných zvonení, V nebo a peklo nikto neverí, Pesnička o tom, ako to v skutocnosti je, Z knihy receptov, Keď sa nikto nediva, Bratislava, aupark, Kontinuum, Story - Live
Vydáno: 1.7.2021
Celkový čas: 34:42
Vydavatel: Story Tunes
Kolekce pojmenovaná "Potlesk v stoji" ve své nenápadnosti klame. Jenže pod vcelku snadno přehlédnutelným obalem a matoucím, byť v kontextu nahrávky případným názvem projektu Story se skrývá devět skladeb - příběhů, které si pozornost v každém případě zaslouží. Marian Zima, který za počinem autorsky stojí, postupoval od písně k písni, zpočátku bez představy uzavřeného alba, ale s jasnou vizí: psal totiž takříkajíc na tělo, pro konkrétní hlas, konkrétního interpreta. A nevybíral si nízké cíle, pro svou tvorbu se pokusil nadchnout slovenskou hudební špičku, ale i jména podstatně méně nápadnější.

Na výsledném kompletu se tak potkávají jazzový bard Peter Lipa, legenda Pavol Hammel, Milan Kňažko, písničkářka Zuzana Homolová nebo bouřlivák Peter "Punto" Remiš, abychom jmenovali alespoň některé. Každý z nich je unikát a hudba jejich kvality podporuje, příliš se je nesnaží zasazovat někam, kde by nebyli pevní v kramflecích. Kňažko tak dostal téměř cohenovskou titulní skladbu, v níž více recituje, než zpívá. Lipa je zase charakteristicky blues-rockový v "Bojím sa nočných zvonení", zdravá nas*anost a neotesanost skvěle sedla Remišovi v přímočaré "Z knihy receptov"… A tak by se dalo pokračovat.

Ač se mění hlasy a přístupy a ač tu zní hard rock, electroindustrial, rock, blues i svébytný šanson, je "Potlesk v stoji" soudržný - jako dobře napsaná kniha povídek, kterou propojuje ani ne tak téma jako spíše tušená nálada. Jako klíčový motiv se těmito příběhy vměstnanými do stopáže kolem čtyř minut proplétá jakýsi smutek, melancholická deziluze ze života, který jde kolem odnikud nikam, zklamání ze sebe sama i z okolí. Není v tom však beznaděj, ale spíše jakýsi smířený realismus rozvolněný poetickým vnímáním světa. Ano, i v tomto vidění světa Story navazuje na muzikanty jmenované v perexu.

Celé album působí až příliš skromně. V jeho nenápadnosti totiž tkví jeho největší síla. Temně elektronický úvod s Milanem Kňažkem překvapí, znejistí - a pak se "Potlesk v stoji" začne pomalu otevírat a odhalovat svou sílu. Týmu kolem Mariana Zimy se podařilo přesně vyvážit potřebné ingredience, vytvořit autentický, uvěřitelný kus muziky, který cíleně rezignuje na komerční vyprázdněnost. Míří na posluchače, který opravdu poslouchá a nechce všechno jen dostat na stříbrném podnose. A ten bude velmi spokojen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY