Velké jubileum Petera Lipy připomíná 4CD "Mojich osemdesiat"

31.05.2023 15:31 - Milan Menčík | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Před třemi roky oslavilo vydavatelství Opus osmdesátiny Milana Lasici čtyřdiskem "Mojich osemdesiat". Totožný dárek přichystalo letos pro dalšího slovenského velikána - Petera Lipu. Znovu čtyři kotoučky a na každém z nich dvacet songů. Dramaturgii si vzal na starost opět Juraj Čurný a souvislost mezi Lipou a Lasicou lze najít i v tom faktu, že právě Milan Lasica otextoval páteř Lipova repertoáru.

Peter Lipa - Mojich osemdesiat
© OPUS/Warner Music
"Každá pieseň, ktorú nájdete na tomto megavýbere, má svoju vlastnú históriu. Neviem, či by som si dnes vedel spomenúť na to, ako vznikali. Ale nikdy som si nemyslel že ich môže byť osemdesiat. Najmä preto, lebo nahrávať som začal len teraz nedávno, asi pred štyridsiatimi rokmi. Beriem to ako výzvu do ďalšej práce. Vlastne začínam odznova, neviem, k akému číslu sa dopracujem, ale ďalších jedenásť už mám pripravených na moju životnú 'Osemdesiatku'," popisuje Peter Lipa výběrovku.

První tři alba zachycují jeho tvorbu v různých časových obdobích, čtvrtý disk je složený z duetů a spoluprací. "4CD komplet k jeho osmičkovému jubileu je zaslúženou poctou človeku, ktorý slovenskú hudobnú kultúru obohatil výrazným spôsobom. Pre mňa osobne bola radosť ho zostavovať, užívať si debaty s Petrom pri výbere jednotlivých skladieb, pričom to najlepšie sa dostavilo pri ich počúvaní. Som presvedčený, že na tom budete rovnako," vzkazuje posluchačům Čurný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY