Rappeři se pro jednou museli sklonit. Český albový žebříček ovládla Sabrina Carpenter

05.09.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Čerstvý vítr do jinak zatuchlých českých žebříčků přinesla na přelomu srpna a září jen Sabrina Carpenter se svou novou deskou "Short n' Sweet", která odstartovala na nejvyšší příčce pořadí alb. V rádiích pokračuje kralování dvojice Oliver Heldens a Weibird a v digitálu dál válejí Hard Rico a Yzomandias.
Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
© Kangarooli Tracks B.V.
RÁDIA - Oliver Heldens a Weibird přidávají se singlem "Out Of Love" třetí vítězný týden v řadě a ani další pozice v první desítce rádiového přehledu nepřekvapí. Většina skladeb v ní umístěných se v popředí objevovala pravidelně po celé léto. Platí to o stříbrném Artemasovi s "I Like The Way You Kiss Me", bronzové fotbalové hymně "Fire", v níž se spojili Meduza, OneRepublic a Leony, a také o bramborovém Cyrilovi s jeho verzí "Stumblin' In".

Další zástupci taneční hudby následují na pětce - Lucas Estrada, Tribbs a Stephen Puth si se svou spoluprací "Close Your Eyes" zapisují nové maximum. Nejhranější českou skladbou zůstává na sedmičce "I tak to za to stojí" od skupiny O5 & Radeček a Elly. Zároveň jde tentokrát o jedinou tuzemskou stopu v top desítce, protože "Plamen" Kateřiny Marie Tiché se musel spokojit s dvanáctkou.

Na čtrnáctku si ve svém čtyřicátém osmém kole v hitparádě polepšili Tereza Mašková a Marek Lambora s duetem "Náš příběh". Že by se velký internetový hit téměř dva roky po vydání ještě dočkal elitní desítky v éteru? Moudřejší budeme v dalších týdnech.

O nejúspěšnější novinku se postaral šestadvacetiletý britský zpěvák Myles Smith, který už se songem "Stargazing" uspěl v řadě (nejen) evropských zemí. U nás začíná jako dvacátý devátý nejhranější.

Další čerstvé kusy do rádiových playlistů dodali Gabry Ponte, Steve Aoki a Kel (45. "He's A Pirate (Save Me)"), Alex Warren (54. "Before You Leave Me"), Michal Hrůza (57. "Hodiny"), Clean Bandit, Anne-Marie a David Guetta (60. "Cry Baby"), Diplo a Oliver Tree (64. "Ultraman"), Tereza Balonová a Adam Ďurica (97. "Myšlenky") a David Koller (98. "Stejný").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
  2. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  3. Meduza feat. OneRepublic & Leony - Fire
  4. Cyril - Stumblin' In
  5. Lucas Estrada feat. Tribbs & Stephen Puth - Close Your Eyes
  6. Coldplay - feelslikeimfallinginlove
  7. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  8. Fast Boy & R3hab - Electricity
  9. Miley Cyrus - Flowers
  10. Galantis feat. David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter


 Sabrina Carpenter - Short N' Sweet
© Sabrina Carpenter
ALBA - Ačkoliv titulem "Short n' Sweet" přidává pětadvacetiletá Sabrina Carpenter do své diskografie už šestý příspěvek, dá se právě novinka označit za její průlomovou nahrávku. Tři velké hity - "Espresso", "Please Please Please" a "Taste" - zajistily americké zpěvačce, která vešla ve známost díky Disney Channelu, obrovskou pozornost hudební veřejnosti. První místo albového žebříčku si vedle USA, Velké Británie, Austrálie a mnoha dalších států zapisuje také v Česku, kde přitom v minulosti žádná z jejích předchozích řadovek nepronikla ani do top stovky.

Zástupci tuzemského rapu rozhodně nevyklízejí pozice a v elitní desítce obsadili hned osm příček, dvě nejvyšší místa jim ale sebraly zámořské popové hvězdy. Na dvojce totiž setrvala Billie Eilish, jejíž třetí studiovka "Hit Me Hard And Soft" během dosavadních patnácti kol zatím na stupních vítězů chyběla jen jednou.

Calin, Viktor Sheen, Pil C a další členové tradiční sestavy top ten se seřadili od třetí pozice níže.

Žebříček digitálních singlů nehlásí žádnou změnu na prvních pěti místech. Třináctý triumf si proto připisují Hard Rico a Yzomandias se songem "Narcos". Zaujme sedmá řádka, na kterou se posunuli 'NSync s písní "Bye Bye Bye" vydanou už v roce 2000. Současnou popularitu si získala díky spojení s filmovým hitem "Deadpool & Wolverine". Škwor si po minulé šestce s jedenáct let starou klasikou "Síla starejch vín" tentokrát zapsal devítku.

Top 10 - alba:
  1. N Sabrina Carpenter - Short n' Sweet
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Calin - Bieber Fever
  4. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Viktor Sheen - Planeta opic
  7. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  8. Stein27 - President Of Sexico
  9. Ektor - Detektor III
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou, albovou i digitální hitparádu pro 35. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY