shop.musicserver.cz
Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku?

Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku?

Vydáno: 26.08.2024 09:13 v sekci Na okraj - Jan Trávníček | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Modlitby fanoušků byly vyslyšeny a po dlouhých letech spekulací se pravděpodobně už tento týden dozvíme, jak bude vypadat budoucnost legendárních kapel Linkin Park a Oasis. Obě skupiny totiž o uplynulém víkendu daly najevo, že se konečně vyjádří ke své budoucnosti. Co od nich můžeme čekat?

Začneme u někdejších králů nu-metalu. Ti po Benningtoně smrti v roce 2017 po několika vzpomínkových koncertech s hosty nadobro zmizeli ze scény. Že je Chester nenahraditelný, se shodovali snad všichni někdejší fanoušci. Jenže jak plyne čas a třeba také začínají docházet peníze, najednou i bez ústředních postav můžete hrát koncerty dál, což aktuálně dokázali například The Prodigy bez Keitha Flinta nebo Faithless bez Maxi Jazze. O rockových legendách z minulého století, které svět křižují třeba jen s jedním původním členem, ani nemluvě.

Linkin Park ale dlouho mlžili a Mike Shinoda ve všech rozhovorech k sólové desce "Post Traumatic" i po ní návrat vytrvale odmítal. Kapela postupně vydala jak dříve nezveřejněné rarity s Chesterovým vokálem, z nichž se například z "Lost" a "Friendly Fire" staly regulérní nové hity, tak i rozšířené výroční edice průlomových desek "Hybrid Theory", "Meteora" a "Minutes To Midnight".

Zdá se však, že namísto pokračování oprašování historie nás nyní čeká celosvětové turné. O něm jako první spekuloval magazín Billboard. Podle jeho zdrojů koncertní šňůra přinese trochu jiné složení skupiny, než jaké by fanoušci čekali. Vrátit by se samozřejmě měl rapper, zpěvák a hlavní kreativní mozek Mike Shinoda, kytarista Brad Delson a baskytarista Dave "Phoenix" Farrell. Zda se k nim ale přidá i bubeník Rob Bourdon a DJ Joseph Hahn, je v době psaní tohoto textu nejisté.

Hlavní otázkou zůstává, kdo nahradí zemřelého Benningtona. Podle zmíněného Billboardu by to měla být zpěvačka, nikoliv zpěvák. Fanoušci už se proto vyjádřili, že by jim dávala smysl Amy Lee z Evanescence, která tuto myšlenku označila za "úžasnou", avšak v tuto chvíli to lze stále ještě považovat za pouze velmi divokou spekulaci.

V každém případě ale na důvěryhodnosti informace o resuscitaci kapely přidává skutečnost, že na webu formace aktuálně běží vůbec poprvé od Benningtonovy smrti odpočet. A i Shinoda se před časem k různým spekulacím vyjádřil stylem, že jakmile budou mít co oznámit, objeví se to právě na oficiálních stránkách skupiny. Odpočet by měl skončit ve středu dopoledne.

A to není všechno - právě na středu 28. srpna připadá datum, kdy německé monstrfestivaly Rock am Ring a Rock im Park plánují k už oznámeným headlinerům Slipknot přidat hromadu dalších kapel, mezi nimiž se zcela jistě nějaká ta hlavní hvězda objeví. A jelikož právě Linkin Park měli v dobách své největší slávy s těmito akcemi velice vřelé vztahy a šlo o oboustranně výhodnou spolupráci (přečtěte si naši reportáž z Rock am Ringu 2014, kde tehdy zahráli), dá se jejich zastávka právě na těchto festivalech považovat za hotovou věc.

Ještě divočejší myšlenkou ale je, zda by podobně příznivé zprávy mohl mít pro české fanoušky také hradecký festival Rock for People chystající se na třicáté výročí. Ten totiž v posledních letech svým programem do velké míry kopíruje právě německou dvojici, něco málo si zase bere i z rakouského Novarocku a velkou část programu oznamuje ve stejných či velice podobných termínech jako jeho v takřka souběžnou dobu se konající konkurenti. Navíc už v několika postech na Facebooku pořadatelé naznačili, že první jména oznámí "koncem léta". Šance tedy existuje a ne malá. Jen má dvě "ale".

Zaprvé - Linkin Park budou nesmírně drazí. A zadruhé - u podobných návratů bývá běžné, že se nejprve oznámí koncerty v, řekněme, lukrativnějších lokalitách (typu Londýn, Paříž, New York) a teprve v dalších částech šňůry, třeba až o rok později, se dostane i na menší státy. Exkluzivita totiž postupně klesá a ceny jdou dolů. Mimo proto nemusí být ani návrat Slipknot, kteří by tak fanouškům RfP nahradili na poslední chvíli zrušený letošní koncert frontmana Coreyho Taylora. Počkejme si a uvidíme.

Co se týká Oasis, rozpadlých od roku 2009, tam to může být s jejich chystanými koncerty a konkrétními zastávkami velice podobné jako u Linkin Park. Liam Gallagher už pár náznaků v médiích i na sociálních sítích udělal, navíc aktuálně křižuje svět s programem připomínajícím třicet let od vydání britpopové Bible "Definitely Maybe", s níž se před pár dny zastavil například také na Szigetu v Budapešti.

O uplynulém víkendu Liam zazpíval na britských festivalech Reading a Leeds a než na prvním z nich spustil "Half The World Away", věnoval ji (prý bez špetky ironie!) svému bratrovi, což je naprosto nevídaná věc. Krátce po vystoupení, které se konalo v poslední den akce, se na obrazovkách v grafice spojované s Oasis objevilo datum upozorňující na úterý 27. srpna v 8:00 (resp. 9 hodin ráno našeho času). Totéž datum nyní najdeme na jeho sociálních sítích.

Jeho bratr na podobné vzkazy dosud nereagoval, až nyní. Netrvalo dlouho a totéž se objevilo i na Noelově Facebooku. Samozřejmě se ještě může ukázat, že dvojice pouze láká na vydání rozšířené edice slavného debutu, které nás čeká v pátek 30. srpna, ale je to vysoce nepravděpodobné. I řada světových médií už v těchto hodinách informuje o návratu Oasis jako o hotové věci. Zbývá jen potvrdit, kdy a kde se uskuteční. Za téměř jisté prozatím platí několik vystoupení v Londýně a Manchesteru, možná i headlinovaní Glastonbury. O koncertu u nás si ale můžeme spíše jen stále nechat zdát.

Fanoušci obou formací tak už téměř mohou bouchat šampaňské. Konečně to vypadá, že se opravdu dočkali. Teď musíme jen doufat, aby se oba návraty vydařily a muzikanti je ustáli se ctí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith
Zaprášenosti: Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith Patti Smith je nejen excelentní básnířka a hudebnice, ale také výtvarnice. Ačkoliv se občas můžete setkat s názory, že jde o přeceňovanou umělkyni, její tvorba úspěšně odolává zubu času, o čemž svědčí také zpěvaččiny... čtěte zde
Vydáno: 25.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Sabrina Carpenter - Taste 8/10
Video: Sabrina Carpenter a Jenna Ortega se v klipu "Taste" snaží vzájemně zabít Sabrina Carpenter ovládla léto písněmi "Espresso" a "Please Please Please". A nyní - do třetice všeho dobrého - představuje třetí singl "Taste". Všechny jmenované songy pocházejí ze zpěvaččina šestého alba "Short n' Sweet", které... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 15:00 v sekci Audio / Video | Video
Post Malone - F-1 Trillion 7/10
Recenze: Post Malone si na countryové album "F-1 Trillion" přizval i ty největší ikony tohoto žánru Je to sotva rok, co Post Malone fanouškům představil desku "Austin". Nyní přichází se svou šestou řadovkou, na které se uchýlil ke country. S tímto nápadem si rapper pohrával už nějakou dobu, ovšem před zveřejněním prvních... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 08:00 v sekci Recenze
Markéta Irglová & Marcell - Není to lehké 9/10
Video: Markéta Irglová a Marcell v novince experimentují. "Není to lehké", ale daří se jim to náramně Odvaha. Čistota. Křehkost. To jsou slova, která společné dílo Markéty Irglové a Marcella vystihují nejvíce. Rodačka z Valašského Meziříčí ke svému novému počinu dodává: "Tato píseň byla napsána pro český film 'Útěk' ve... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Skyline, Občanská plovárna, Praha, 21.8.2024
Naživo: Skyline na Občanské plovárně v Praze lákali na novou desku Kolem Skyline je opět trochu rozruch. Zkraje září jim vyjde nová deska, na kterou během vystoupení na Občanské plovárně v rámci série Prague Open Air lákali fanoušky přehráním tří novinek. Kvůli sousední vládní akci za... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2024 08:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Giganti taneční scény Faithless míří do Prahy s novou deskou (24.08.2024 17:33)
- Fotogalerie: Třetí a čtvrtý den třicátého ročníku maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2024 14:27)
- Naživo: Stormzy si na Szigetu získal snad úplně každého. Liam Gallagher mu musel nadšený dav závidět (10.08.2024 18:30)
- Linkin Park vydávají reedici svých úspěšných alb. Tentokrát na barevných vinylech (29.07.2024 15:48)
- Rozhovory: RIDO - The Prodigy mě magicky přitáhli k elektronické hudbě (20.07.2024 08:00)
- Naživo: Rock for People v prvním dni rozzářili hlavně P.O.D. a rohlíky (13.06.2024 13:00)
- Naživo: The Prodigy na Rock for People rozpoutali světelné peklo (13.06.2024 08:57)
- Fotogalerie: The Prodigy Rock For People rozžhavili do ruda (13.06.2024 08:47)
- Oasis jako hologramy? Noel Gallagher s tím nemá problém (20.05.2024 17:18)
- Stárnoucí Liam Gallagher přiznává: "Jde to se mnou z kopce" (06.04.2024 13:24)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Taylor Swift Madonna Queen Kabát Mirai Liam Gallagher Coldplay Lucie Vondráčková Adele Marcell Eminem Viktor Sheen Ed Sheeran Dua Lipa Billie Eilish 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe