shop.musicserver.cz
Vypsaná fiXa, Střelecký ostrov, Praha, 20.8.2024

Vypsaná fiXa oslavila svoje třicetiny dvojkoncertem na Střeleckém ostrově

Vydáno: 22.08.2024 08:00 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Jan Nožička

Letos již podruhé si Vypsaná fixa připravila pro fanoušky specialitu. Po Rock for People si i na pražském Střeleckém ostrově připomněla to nejlepší ze své třicetileté historie. A že bylo na co vzpomínat! Kapela si přizvala i pár hostů a mejdan hodný fixího lidu byl na světě.

Live: Vypsaná fiXa

místo: Střelecký ostrov, Praha
datum: 20. srpna 2024
setlist: Stereoid, Letadlo, Štěstí Jima Dixona, Potápěči, Samurajské meče, Komik Lobotomik, Darling, Ruzyně, Holka s lebkou, Sirény, Schovaná, Detaily, Gigi, Krásně smutný den, Limity, Siky Romero, Měla krátkou ofinu, Ivan Trojan, Kusy radosti, Sen, Nina, Bagrista ze Suezu, Kostel - Biohazard - McDonald, Lunapark, Antidepresivní rybička, Domácí motokrosař, Drogový večírek, Mažoretka, Ledňáčci, 1982, Iluze, Trampolína, Klenot, Dezolát

Taky máte pocit, že poslední dobou se s oslavami roztrhl pytel? U pardubické Vypsané fiXy tomu není jinak. Zatímco vloni připomínala dvacetileté výročí zlomové desky "Bestiálně šťastní", kterou přehrávala kompletně celou, letos došlo na jiná jubilea. Fixa totiž slaví hned dvoje kulatiny - třicet let existence a také padesátiny svého frontmana.

Vypsaná fixa, Střelecký ostrov, Praha, 20.8.2024
© Jan Nožička
Kapela s oslavami začala na královéhradeckém festivalu Rock for People, kde dostala největší časový prostor ze všech - hrála dvě hodiny. Když červnový seznam písní porovnám s tím srpnovým, nebyl jak přes kopírák. Měl i jiný koncept. V první půlce zavzpomínali muzikanti na jednotlivé desky, pěkně chronologicky, z každé vytáhli dva kusy. Ve druhé polovině večera zazněl pelmel kultovních věcí.

Programem provázel novinář Honza Vedral, který měl vstupy ze zákulisí, fanoušci se tak dozvěděli mnohé zajímavosti. Přišla jsem načas (nehrála žádná předkapela), takže jsem zaznamenala jen tu poslední. Středeční druhý koncert čítal barevnější program plný hostů a předkapel. Jedná se o původní termín, zatímco ten úterní formace přidala pro velký zájem, proto byl asi skoupější na hosty.

Vypsaná fiXa, Střelecký ostrov, Praha, 20.8.2024
© Jan Nožička
Koncert šlapal jak švýcarské hodinky, bez zbytečného klábosení mezi písněmi, aby se toho stihlo odehrát co nejvíce (třicet čtyři kousků). V "Detailech", kde se zpívá "Hrdinové nekecaj a jdou do tmy", nemohl hostovat na kytaru nikdo jiný než bývalý hokejista Jiří Hrdina. Podle Márdiho jde o jeho čtvrtý největší úspěch hned po třech vyhraných Stanley Cupech. Haha. Byl to jediný host, který se shodoval s hradeckým festivalem.

Ukázal se také kytarista Vašek Juračka, jehož táta Zdeněk hraje ve Žlutém psovi - ten přispěl asi do pěti písní. Dle slov frontmana zvali hudebníci i bývalého basáka Mejna, který se ale údajně stydí, protože už roky nevystupuje. Petr Fořt (například manažer Gaia Mesiah a zároveň jeden ze zakládajících otců zmíněného festivalu) aka Fořťák pomáhal paličkami Pítrsovi na bicí. Mimochodem, na bubeníkově obličeji se dalo ze všech členů kapely nejsnáze vyčíst, jak si to užívá.

Vypsaná fixa, Střelecký ostrov, Praha, 20.8.2024
© Jan Nožička
"Antidepresivní rybičku" obohatil další novinář Tomáš Poláček - udělal promo právě vydané knížce Márdiho sesbíraných sloupků z časopisu Reportér, kam píše pět let. Márdi ho na oplátku hodil do vody (obrazně řečeno), aby si tento song zazpíval s nimi. Což se stalo, navíc k tomu přidal taneční kreace. Zhmotnil se tak DJ Punk (konečně má svoji podobu), o kterém se zde mimo jiné také zpívá. Křepčil jak smyslů zbavený, což bylo krásně spontánní.

Asi se budu opakovat, ale opět zamrzelo, že playlist nebyl nafukovací: pardubická parta toho nahrála tolik, že by to vyšlo na celodenní program. Takto hrála i tak bohatých sto třicet pět minut. Díky za skladby "Iluze", "Holka s lebkou", "Limity", "Ledňáčci" či "Trampolína" a další známé a milované. Našly se i rarity. Song "Gigi" formace moc nezařazuje, asi jsem ho naživo slyšela prvně, a to chodívám na Fixu pravidelně už nějaký ten pátek. Přidávaným "Klenotem" si na sebe ušila tak trochu bič, tuto píseň také nepřehrává moc často, a tak ji dala snad bez zkoušky.

Docela trefně působil úryvek z "Domácího motokrosaře": "Úplněk se leskne v tvojí zubní sklovině..." Tomu se říká dobrý timing, noc předtím jsme totiž mohli pozorovat super úplněk. Dovětek "ty jsi sekretářka" má pro mě ještě osobní rovinu, vzhledem k mojí civilní práci.

Vypsaná fixa, Střelecký ostrov, Praha, 20.8.2024
© Jan Nožička
Fixí lid oslavil kulatiny parádně. Kapela se na to připravila - třeba formou tematických vstupních pásek na ruce a s nimi spojeného pozdravu na LEDkách. Na nich jsme během vystoupení vždy mohli zahlédnout vizuál desky, ze které právě hraná skladba pocházela. Jednoduché, přitom velmi funkční. Divák se díky tomu přehledně orientoval v desetikouskové diskografii této skupiny. Dále byly po ostrově rozesety informační panely připomínají její hlavní milníky, včetně právě těch albových.

Střelák se ukázal jako dobrá volba. Pamatuju si zdejší koncerty Fixy jako "Letní tlení" nebo křest "Tady to někde je" na pontonu, kde následně pokřtěnou desku hodili členové do Vltavy, aby měl Anděl Dana Bárty na dně řeky co poslouchat. Plocha působila komorně, rodinně, klubově, nic monstrózního, co by se k těmto muzikantům nehodilo. Počítali snad se vším (jen ne s nekonečnými frontami na pivo, proto jsem i mnou oblíbený chmelový mok oželela, abych neprošvihla žádnou pecku) - byla připravena také velká obrazovka stranou pro ty, kteří by přes lidi a stromy neviděli.

Fixo, díky, že jsi. Prožila jsem s tebou (a Mňágou) postpubertu, bez vás by to nebylo ono a ze srdce mi vás jen tak nikdo nedostane. Do dalších let přeji hodně múzy plné iluzí, rock'n'rollu, krásných smutných dní, drogových večírků a proplouvajících antidepresivních rybiček!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Let It Roll, Letiště Milovice, 1.-3.8.2024
Naživo: Letošní Let It Roll v Milovicích se stal mostem mezi starou a novou podobou festivalu Festival elektronické hudby Let It Roll na letišti v Milovicích letos provázelo aprílové počasí, fanoušci drum'n'bassu si však opět odvezli nezapomenutelné zážitky. Šlo přitom o poslední ročník v této lokaci - příště už se... čtěte zde
Vydáno: 21.08.2024 16:00 v sekci Naživo
Nové desky 33/2024 - od Post Malona přes Foster The People po The Script
Nové desky 33/2024 - od Post Malona přes Foster The People po The Script V hudebních novinkových přehledech už to opět houstne. Těšte se na countryovou podobu Post Malona, návrat Foster The People, rockové The Script, metalové Dark Tranquillity, Australanku Amy Shark, anglickou zpěvačku Beabadoobee, kritikou... čtěte zde
Vydáno: 21.08.2024 08:00 v sekci Novinky | Nové desky
Klára Vytisková - Naučila jsem se milovat kytary, nápady na písně přicházejí při vaření
Rozhovory: Klára Vytisková - Naučila jsem se milovat kytary, nápady na písně přicházejí při vaření Klára Vytisková se ve své tvorbě odhodlala k zásadní změně. Na třetí sólovce přešla kompletně k češtině. Říká, že to nebyl jednoduchý proces, obklopila se novými lidmi a musela na sobě hodně zapracovat, ale s výsledkem je... čtěte zde
Vydáno: 20.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Dagny - Elle 8/10
Recenze: Dagny na desce "Elle" rozdává radost Co může popovou část redakce musicserveru potěšit více než nová deska nějaké severské popové zpěvačky? Dagny Norvoll Sandvik nás počátkem léta obdařila svou teprve druhou nahrávkou "Elle", a i když na ní najdete pouze osm... čtěte zde
Vydáno: 19.08.2024 10:00 v sekci Recenze
Sziget - den šestý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 12.8.2024
Naživo: V závěru Szigetu se potkávali staří známí. Skrillex si zahrál s Four Tet, ohromující show předvedli Fred Again i Raye zápasící s vosou Závěr Szigetu proběhl v režii hvězd z ankety BBC Sound Of - postupně se na něm vystřídali Fred Again, Skrillex, Raye, Yard Act či Nia Archives. A všichni nadchli. V posledním díle ságy z Maďarska si můžete přečíst také... čtěte zde
Vydáno: 18.08.2024 19:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Fotogalerie: Druhý den Rock for People zachvátily spoře oděné hudebnice (14.06.2024 12:58)
- Video: Vypsaná fiXa v animovaném klipu připomíná třicet let "Absolutního snu" (19.05.2024 16:47)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 34/2024

Dagny
Elle

Co může popovou část redakce musicserveru potěšit více než nová deska nějaké severské popové zpěvačky? Dagny Norvoll Sandvik nás počátkem léta obdařila svou teprve druhou nahrávkou "Elle", a i když na ní najdete pouze osm skladeb, bezpochyby vám do žil vlije optimismus, radost a lásku.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Liam Gallagher Mirai Taylor Swift Ed Sheeran Adele Madonna Coldplay Eminem Kylie Minogue Lucie Vondráčková mp3.com Dua Lipa Viktor Sheen Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe