shop.musicserver.cz
Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024

Sedmadvacátý Brutal Assault počtvrté: Behemoth a Emperor kralovali, The Dillinger Escape Plan drtili a festival zase dokázal svou kvalitu

Vydáno: 16.08.2024 19:00 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Brutal Assault v pátek nakonec docela hladce vybral ošemetnou zatáčku se smetanovským programem a se sobotou už mohl celkem v klidu najet do cílové rovinky. Festival roky neuznává koncept headlinerů, jenže pokud si pozvete Behemoth, máte o hvězdu dne postaráno. Kapela ale rozhodně nezůstala osamocena.

Live: Brutal Assault - den čtvrtý

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 10. srpna 2024
vystoupili: Behemoth, The Dillinger Escape Plan, Primordial, Emperor, Plini, Gorod, Impaled Nazarene a spousta dalších

Fotogalerie ze čtvrtého dne

Co se počasí týče, věděl sedmadvacátý Brutal Assault, kdy skončit. Do vyloženě nekomfortních hodnot začaly teploty stoupat vlastně až v sobotu a ten nejhorší hic doprovázel metalisty na cestě domů v neděli. Do té doby bylo relativně příjemně a úvodní déšť vlastně neznamenal nic proti minulým důkladně propršeným ročníkům.

Plini - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ani pálící slunce nedokázalo z diváků vyždímat poslední zbytky energie. O to se spolehlivě staralo dění na všech festivalových pódiích. Ukázal to třeba australský kytarista Plini, nenápadný djentový mistr, který svými instrumentálními jemnůstkami - ve srovnání se spoustou jiných vystupujících - dokázal dostat nad hlavy publika dlouhou řadu plavců. Tolik, že to toho skromného třicátníka docela překvapilo. Plini hrál na festivalu už pár let nazpět, tehdy snad měl půlhodinový set dopoledne. Letos se mu prostor pod stageí solidně zaplnil a on sám se v harmonogramu posunul do brzkého odpoledne. Příště jistě dostane ještě lepší čas.

Gorod přivezli technicky vyspělý death metal s obrovskou silou. Tedy, tu by měl, kdyby je zvukař zbytečně nepřeřval a všechny ty finesy a náročné party neutopil v nepřehlednu. Paradoxně v prvních řadách to prý z tohoto hlediska bylo výrazně lepší. V hlavní průchozí uličce kolem největších pódií se ale jejich set bohužel změnil v utrpení.

Nizozemští Pestilence sice patří mezi klasiky evropské větve death metalu a jako takoví dokázali v počínajícím podvečeru nalákat solidně, pro mé ucho - asi si říkám o zatracení podstatné části nadšených fandů - už se ale poněkud vyčerpali. Místo nich tak vyrážím na poslední kolečko areálem, strávím pár minut v jiném světě postapokalytického konvoje a na výstavě fotografa, kterému se velmi sugestivně podařilo zvěčnit ty největší z hvězd black metalu. Nadmíru působivé, to se musí nechat.

Inpaled Nazarene - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Totéž lze v zásadě říct i o Impaled Nazarene. Kapela, která si prošla řadou vnitřních sporů, aby se nakonec znovuzrodila v plné síle, hrála za plného světla - to je něco, co agresivnímu black metalu nejhrubšího zrna, navíc solidně nařezanému grindcorem, prostě nesluší. O to lépe vynikla lehká, ale o to ďábelštější pousmání frontmana Miki Luttinena. Tento pohled rozhodně stál za to.

Se světlem se museli vyrovnávat i Primordial z Irska a také je připravilo o část tajuplné magie. Jejich epickým příběhům z irské historie, syrovým baladám o moru, který zelený ostrov zasáhl ("Coffin Ships"), otci, který oběsil vlastního syna ("To Hell or the Hangman"), nebo o neutuchající rebelii ("No Grave Deep Enough"), víc svědčí zamlžený klub a větší sepětí s publikem.

Primordial - Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
A.A. Nemtheanga, opět připomínající prastarého démona s oprátkou u pasu (nebo na krku), se snažil seč mohl, ale tu hráz vysokého pódia se mu bohužel zdolat úplně nepovedlo. I tak se jednalo o hudebně velmi výrazný set, jenž dokázal uhranout a udržet pozornost.

Totéž lze říct i o Emperor. V době, kdy formace vznikala a pánové Ihsahn a Samoth začali vytvářet svojský směr symfonického black metalu, možná zněl název skupiny až příliš sebevědomě. Po dvou zakladatelských deskách "In the Nightside Eclipse" a "Anthems to the Welkin at Dusk" ale muzikanti svého císařského postavení dosáhli.

Emperor - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Utvrzuje jej v podstatě i fakt, že se v posledních letech stávají v zásadě festivalovým artiklem, kapelou, která hraje jen přes léto. Žijí ze své staré slávy, mohl by škarohlíd říci. Jasně, z určitého pohledu je to pravda - však taky poslední album pod hlavičkou Emperor vyšlo před třiadvaceti lety. Jenže samotným podáním a energií, s jakou ty letité kusy (hrálo se převážně ze zmíněných nahrávek) publiku servírují, snadno strhnou.

Navíc daleko za sebou nechali blackové pozérství a na jevišti působí neskutečně civilně a sympaticky. Sršet zlo a vzývat síly pekelné ve světle plamenů? Proč, když mohou hrát v elegantních košilích a s levandulovým telecasterem na krku? Těžko si představit méně ortodoxní nástroj než právě tento. A přitom to byl black jak víno, navíc podaný s jakousi, no ano, proč to nenapsat, císařskou grácií.

The Dillinger Escape Plan - extémní esence agresivity

Sedmadvacátý ročník festivalu přinesl řadu nezapomenutelných hudebních zážitků. O jeden z vrcholů sobotního večera se postarali legendární The Dillinger Escape Plan. Ti svým divokým a energickým vystoupením předvedli, proč jsou považováni za jednu z nejvýraznějších kapel extrémní metalové scény.

Divákům představili přesně to, co se pro ně stalo charakteristické - zuřivost, zmatenost i preciznost. Jejich hudba vyniká svým nekompromisním zvukem, který se pohybuje na pomezí grindcoreu, metalcoreu, post hardcoreu, progresivního rocku, elektronické hudby a jazzové fúze. Skladby obsahují spoustu technických pasáží, disonantních kytarových riffů, blast beatů a chaotických vokálů. Na pódiu se tak odehrála skutečná hudební smršť, která diváky doslova roztrhala na kusy.

The Dillinger Escape Plan - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Přestože se muzika DEP může zdát na první poslech jako neuspořádaný guláš, ve skutečnosti je výsledkem pečlivě promyšlených kompozic. Každý nástroj a každý vokál má své přesné místo v celkovém zvukovém obrazu. Zpěvák Dimitri Minakakis společně s Benem Weinmanemm, hlavním kytaristou a zakladatelem formace, běhali po pódiu jako raněná zvířata, předvádějíce neuvěřitelnou fyzickou zdatnost a hudební virtuozitu. Zdánlivý chaos, brutalita a energetický proud však dostával řád díky precizním kompozicím a chromatickým obloukům.

Jedním z nejzajímavějších aspektů setu byla schopnost kapely střídat extrémně agresivní pasáže s momenty téměř až jazzové klidnosti. Tato nečekaná změna tempa vytvářela napětí a udržovala diváky v neustálé pozornosti. A tak se dalo vysledovat, že hromový grindcore v jednu chvíli načichl jazzem, a tím návštěvníka přenesl kamsi do hudební kavárny, aby z ní byl následně ve vteřině vykopnut na ulici, kde jej rázem semlel masomlejnek v podobě kamionu plně naloženého blast beaty.

The Dillinger Escape Plan nabídli nezapomenutelný zážitek pro všechny přítomné. Skupina předvedla, že i po letech působení dokáže přinést něco nového a překvapivého. Její hudba připomíná kaleidoskop, který neustále mění své obrazce a vytváří nové a nové vizuální a zvukové dojmy. Velmi zajímavé vystoupení. (Tomáš Rozkovec)

Behemoth - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Polští Behemoth od devadesátých let vyrostli do postavení největší metalové formace evropského kontinentu - jakkoliv je asi pravda, že po olympijském majstrštyku se na přední pozice dere francouzská Gojira. Každopádně, co se týče konceptuálního uvažování, zdravé míry kontroverze i schopnosti zasáhnout také publikum, které tvrdé muzice až zas tak neholduje, mají Poláci prozatím navrch. Nehladí po srsti, naopak poměrně tvrdě tepou nesvobodu, bigotnost a konzervativní náhled na svět. A zároveň dokážou provokovat i uvnitř vlastních řad - například když se před nějakou dobou nechal frontman Adam Darski alias Nergal zvěčnit na Instagramu v lázni s ručníkem kolem hlavy a plátky okurek na očích. Není divu, že tohle nemetalové gesto někteří jen těžce kousali.

Každopádně řady věrných, jež za Behemoth stojí, zůstávají dost velké a na hlavním náměstí nebylo zase jednou k hnutí. Škoda jen že trochu zahaprovala komunikace mezi kapelou a festivalem: ačkoliv to nakonec schváleno bylo, nepodařilo se na stage vrátit kamery. Projekční plocha proto nabídla jen pohled na celek pódia. Tedy, jednoduše řečeno - kdo pozdě přišel, moc toho neviděl. A jistý vliv na to měl i fakt, že Marshall stage, která letos hrála roli té hlavnější z dvou hlavních stageí, se rozprostírala na mírném kopci. Ti v zadních řadách si tak museli vystačit s titěrnými muzikanty a rozsáhlou baterií světel. K tomu nutno připočíst také slušnou porci plamenů a logo z posledního alba "Opvs Contra Natvram", jež kombinuje trojúhelník, obrácený kříž a mytologického hada Uroborose.

Behemoth, Brutal Assault 2024, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
I přes maximalistické pojetí show - například v úvodu, kdy jsme sledovali pouze všeříkající černé siluety muzikantů na bílém plátně, dále vyvýšené piedestaly pro ně, práci s dýmem, ohni, světlem a tmou - tu byla primární hudba. Divadlo naoko, jak ostatně můžete posoudit z naší speciální fotogalerie, představuje jen pomyslnou třešničku na pekelném dortu. Behemoth totiž slaví třicet tři let (proč nějak neslavili třicítku a nebudou patrně ani zdůrazňovat pětatřicáté výročí, netřeba v rámci kapelního provokativního úzu nikterak zdůrazňovat) a na Brutal Assault přivezli výborně namíchaný průřezový, doslova hitový, setlist.

Od pradávné "Cursed Angel of Doom" natočené při přípravě debutu "Sventevith", ale nakonec vydané až na kolekci rarit "Demonica", přes skladby z průlomové desky "Demigod" (dvojice "Conquer All" a "Demigod"), velký hit "Ov Fire and the Void" až k trilogii posledních řadovek "The Satanist", "I Loved You At Your Darkest" a "Opvs Contra Natvram". Tou si muzikanti, po Nergalově úspěšném boji s leukémií (tedy doufejme, nevypadal v Josefově úplně nejlépe), vydláždili cestu k vrcholu, na němž se právě nacházejí. Šlo o strhující koncert, mocný, s nesmírným charismatem a energií. A pro mne také o grande finale sedmadvacátého ročníku.

Postapo Conwoy - Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jak to celé shrnout? Brutal Assault dokáže stále růst. Změny nejsou velké, o to více ale prospívají návštěvníkům. Samotná koncepce areálu už se asi nemá v čem zlepšovat, chválu nicméně zaslouží dostupné zdroje pitné vody, zprůchodnění problematického Octagonu a přidání míst, kde může metalem uondaný divák spočinout. Ke kladům přidejme i návrat stránku s merchem zpět k hlavnímu vchodu a fakt, že to na tomto místě skvěle šlapalo. Ostatně, letos jsem vlastně nijak zvlášť dlouho nečekal nikde. A kdyby to náhodou vypadalo na delší frontu, možností, kde se najíst, najdeme na festivalu jako obvykle celou řadu.

Nicméně největší letošní palec nahoru si pro mě osobně zaslouží Obscure stage. Po pár letech porodních bolístek se podařilo prostor skvěle otevřít a zároveň program vystavět jako alternativní útočiště pro projekty, které by možná tolik pozornosti na hlavních pódiích nezískaly. Držím pěsti organizátorům, aby tohle zákoutí hudební jinakosti zůstalo zachováno i pro další ročníky. Není totiž žádným tajemstvím, že pozdní konce koncertů právě na tomto místě představují trn v oku části obyvatel Josefova.

Baví mě, jak hladce dovede festival spojovat generace. Postupné omlazování je zřejmé a celému podniku prospívá. Brutal Assault získává rok od roku více barev - a to jak v publiku, tak v hudbě. Už teď se těším na příští ročník a jsem zvědav, kam až se může dramaturgie přehlídky zase posunout.

A na závěr pouze abecedně seřazená top desítka toho nejlepšího, co jsem stihl během čtyř festivalových dnů vidět:

Top 10 - Jiří V. Matýsek

Behemoth
Carcass
Cult of Fire & Bohemian Symphonic Orchestra Prague
Emperor
God Is An Astronaut
Grand Magus
Olaf Olafsonn & The Big Bad Trip
Satyricon
Triumph of Death
Vltimas

Sedmadvacátý Brutal Assault pohledem Tomáše Rozkovce

Celkový dojem: Vrátil jsem se do známých kulis, a ačkoli jsem se obával, že mě po těch letech nemá co překvapit, mýlil jsem se - překvapilo, a to velmi příjemně. Musím vyseknout poklonu za snahu hnout i s neměnnými věcmi, jakou byla například Obscure stage a její okolí. Dále chci vyzdvihnout nový prostor za scénou KAL nebo dostupnou vodu a parádní napojení na vodovodní řad. A samozřejmě moc fajn čajovnu na hradbách a další drobnosti, které dělají z Brutalu tak výjimečný a jedinečný festival

Brutal Assault 2024 - čtvrtý den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Atmosféra a výrazné momenty: Atmosféra byla jako vždy - parádní a tolerantní. Možná se střelím do vlastní nohy, ale myslím si, že tomu hodně přispívá fakt, že se návštěvníci více rekrutují ze zahraničí. Dál to komentovat nechci. Ale pokud to srovnám s loňskem, kdy se zdálo, že kdo z české mládeže nenavštívil Brutal, jako by nebyl, letos se věkové rozložení publika vrátilo ke klidnějšímu stavu.

Organizace: Kvalita hostitele se pozná podle úrovně jídelní tabule a čistoty míst na vyprazdňování. Tady BA pokročil. Co se týče nabídky jídla, ta se prakticky nezměnila a stále si drží vysokou laťku, a to i z hlediska své šíře. Novinka v podobě stánku Dorohlíku zde příliš, na rozdíl od Rock for People, nezafungovala. Pokaždé, když jsem procházel kolem, žádné fronty se zde netvořily. Vlastně jsem u okénka nezahlédl nikoho. Těžko říci, čím to bylo způsobeno - možná rozdílností chutí zdejšího publika.

Úžasnou novinku pak představovaly kadibudky s až sci-fi vzhledem, uvnitř s keramickou mísou a splachováním. Ne že by zde loni chyběly, ale letos se jich zde nacházelo o dost více a celkově se v této disciplíně zvýšil komfort. Ano, byly placené, ale v tomto případě si člověk rád za čistotu a vůni oproti klasickým toikám připlatí.

Srovnání s předchozími ročníky: Letos chválím globálně vyvážený a skvělý line-up. Všeho tak akorát. Nedá se stihnout vše a mnohdy se vám nabízí Sophiina volba. Na co zajít, když zrovna současně hrají vaši favorité na rozdílných pódiích? Pro mě jako fotografa je navíc přebíhání mezi scénami, i kvůli přenášení techniky, ještě náročnější. Přesto to vždy stojí za to.

Kapely a největší překvapení: Je těžké vybrat nejlepší desítku, ale pokusím se. Řadím abecedně, bez pořadí:

Abbath
Behemoth
Brutus
Carcass
God Is An Astronaut
Night Verses
Riverside
Satyricon
Svalbard
Testament a mnoho dalších

Už teď se těším na další ročník.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lady Gaga & Bruno Mars - Die With A Smile 9/10
Video: Lady Gaga a Bruno Mars v ikonickém duetu "Die With A Smile" chytnou za srdce Ne vždy naplní spolupráce dvou velkých hudebních hvězd předem vyvolaná očekávání, Lady Gaga a Bruno Mars proto šli jinou cestou. Ačkoliv se o vydání jejich duetu "Die With A Smile" v posledních dnech spekulovalo, sami umělci ho... čtěte zde
Vydáno: 16.08.2024 12:06 v sekci Audio / Video | Video
Katy Perry - Lifetimes 7/10
Video: Katy Perry si v klipu "Lifetimes" užívá krásy španělských ostrovů. Ochránce přírody ale pobouřila Když první singl z nové studiovky ani pořádně nezašumí a hned následuje druhá ochutnávka, obvykle to značí snahu o urychlený reparát. Přesně to se stalo Katy Perry - červencový "Woman's World" hitparádami opravdu nezatřásl.... čtěte zde
Vydáno: 16.08.2024 09:00 v sekci Audio / Video | Video
Brutal Assault 2024 - třetí den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.8.2024
Naživo: Sedmadvacátý Brutal Assault potřetí: Cult of Fire oblékli Smetanu do černého, Candlemass vzpomínali, Laibach provokovali O třetím dni sedmadvacátého ročníku Brutal Assaultu se mluvilo dlouho předem, v diskuzích zůstal do konce festivalu a na přetřes přijde jistě i po něm. Důvodem byl Bedřich Smetana oděný do blackmetalového hávu. Bezesporu obrovský... čtěte zde
Vydáno: 15.08.2024 11:10 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 32. týden 2024
Artemas se vrátil do čela české rádiové hitparády, Coldplay vtrhli do první desítky Z českých rádií v polovině srpna nejčastěji zní hit "I Like The Way You Kiss Me" od Artemase. Do elitní desítky se poprvé prosadili Coldplay se songem "feelslikeimfallinginlove", kterým lákají na novou desku. Vítězové albového... čtěte zde
Vydáno: 15.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 32/2024 - od Polo G přes Hammerfall po Chlöe
Nové desky 32/2024 - od Polo G přes Hammerfall po Chlöe Hudebníci nám tentokrát připravili poměrně pestrou žánrovou směsku. Hip hop zastupují Polo G, Logic i domácí Prago Union, reggaeton J Balvin, rock Hammerfall, r'n'b Chlöe, latin jazz ve společném projektu Milton Nascimento a Esperanza... čtěte zde
Vydáno: 14.08.2024 19:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Behemoth na Brutal Assaultu rozpoutali peklo (15.08.2024 15:00)
- Fotogalerie: Ozvěny Brutal Assault #27: Závěr patřil polským Behemoth, jejich energie a síla smetla vše (15.08.2024 13:05)
- Nesvatá trojice Behemoth, Satyricon a Rotting Christ sežehne příští rok v dubnu O2 universum (05.08.2024 13:31)
- Brutal Assault zná kompletní časový harmonogram, pátek patří Architects, sobota Behemoth (05.07.2024 09:36)
- I death metal lze pojmout encyklopedicky. Kniha "Choosing Death" vyjde ještě v dubnu (25.04.2024 19:45)
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Brutal Assault ohlašuje blackové vlny v čele se Satyricon a Abbath (23.11.2023 14:32)
- Naživo: Ultima Ratio Fest přivezl do MeetFactory Paradise Lost i Primordial a byl z toho skvělý a intenzivní večer (08.10.2023 20:34)
- Ultima Ratio Fest v čele s Paradise Lost a Primordial zamíří už tento pátek do pražské MeetFactory (04.10.2023 12:22)
- Brutal Assault ohlašuje další ročník v čele s Behemoth a Architects (21.09.2023 19:37)

ALBUM TÝDNE 33/2024

Ramin Djawadi
House of the Dragon: Season 2

Druhá řada "Rodu draka" je úspěšně za námi a diváky stihla rozdělit na dva tábory. Patříte do týmu Zelených, nebo Černých? Kdo četl knihy, už ví, jak příběh skončí. Přesto se fanoušci shodnou na tom, že seriál má skvělé obsazení, ale také povedený soundtrack. Pozor - spoilery!

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Adele Billie Eilish Queen Taylor Swift Liam Gallagher Madonna Kabát Ed Sheeran Kylie Minogue Dua Lipa Lucie Vondráčková mp3.com Eminem Halsey Viktor Sheen Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe