shop.musicserver.cz
Sziget - den třetí, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024

Stormzy si na Szigetu získal snad úplně každého. Liam Gallagher mu musel nadšený dav závidět

Vydáno: 10.08.2024 18:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Třetí den Szigetu přinesl tak silné zážitky, že je dost možné, že je v dalších dnech už nikdo nepřekoná. Rozežraným hudebním novinářům, co už všechno viděli a zažili, se často nestává, aby zůstali stát s otevřenou pusou. Páteční program je ale hned několikrát nechal jen fascinovaně zírat. V Budapešti to letos prostě žije.

Live: Sziget festival - den třetí

místo: Óbudai island, Budapešť, Maďarsko
datum: 9. srpna 2024
vystoupili: Liam Gallagher, Stormzy, Yves Tumor, Apashe with Brass Band, Blahalouisiana, Warhaus, Liberato, Teezo Touchdown a spousta dalších

setlist Liam Gallagher: Rock 'N' Roll Star, Columbia, Shakermaker, Up In The Sky, Digsy's Dinner, Bring It On Down, I Will Believe, Half The World Away, D'Yer Wanna Be A Spaceman?, Fade Away, (It's Good) To Be Free, Whatever, Cigarettes & Alcohol, Married With Children, Supersonic, Slide Away, Live Forever, I Am The Walrus (The Beatles cover)

Fotogalerie

Reportáž z prvního dne v čele s Kylie Minogue naleznete tady.

Reportáž z druhého dne v čele s Halsey naleznete tady.

Circus Abyssinia: Tulu, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Problémy s focením velkých hvězd na festivalech neustávají a nový systém odznaků udělovaných pro každý koncert zvlášť zatím na Szigetu moc nepomáhá. Můžete mít s sebou sebelepší techniku a referencí až na půdu, schválení předem nahlášených vybraných interpretů, které byste si přáli nafotit, se ale nedočkáte. Z fotopitu pod hlavním pódiem se tak stává země zaslíbená, každá fotka headlinera představuje vítězství.

I v letošním roce proto naprostá většina profesionálních fotografů řeší, zda jít cestou nekomfortního focení přímo z davu fanoušků v prvních řadách, a mít tak možnost vložit do článku alespoň něco (Kylie Minogue), nebo respektovat striktní zákaz fotografování pro všechny kromě běžných návštěvníků s mobilními telefony, a odejít tak z koncertu s prázdnou (Halsey). Žehráme nad tím rok co rok, neboť jedna fotka vydá za tisíc slov, ale zlepšení situace je bohužel v nedohlednu. A že by bylo co fotit! Ještěže je v Budapešti tak krásná zoo, kde si alespoň někteří fotografové užijí svůj koníček naplno.

Ale zpátky k hudbě. Zatímco na ibis x ALL presents The Buzz scéně si svůj maďarský debut užívali naši Bratři, na hlavním pódiu řádil Yves Tumor se svým čtyřlístkem doprovodných muzikantů. Ani hypnotický rap-rock mířící až kamsi k trapu a psychedelii se předtočeným pasážím zcela nevyhnul, rapper je však využíval zejména kvůli nepřítomným hostům a vokálům prohnaným nejedním efektem.

A i když by se tento nadšenec do interiérového designu mohl naučit lépe artikukovat, aby mu bylo rozumět alespoň něco, jeho temná, atmosférická hudba byla pod rozpálenou a tudíž takřka vylidněnou plání krásným kontrastem k rozjuchaným popinám, jaké na ní běžně hrají. Dodejme ještě, že interpret skvěle pracoval s fanoušky, zapojoval je do dění a na rozdíl od mnoha žánrových souputníků působil jako fajn chlápek odvedle, který sice má trochu výstřední a možná až přehnaně křiklavou image, jinak ale působí moc fajn. Nečekaně sympatická premiéra!

Warhaus, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Neotřelé a podobně temné hudební vesmíry se rozhodli prozkoumat také alternativci z Warhaus, jinak také miláčci našeho sesterského magazínu Full Moon. Odvážné a posluchačsky náročnější kompozice si místy vyžádaly i odchod deklamujícího zpěváka ze scény, to aby prostor mohla dostat sóla kytaristy, respektive bubeníka. Škoda jen, že se jejich koncert ve zhruba napůl zaplněném Revolut stanu částečně překrýval se Stormzym, jinak by toho k nim šlo napsat daleko více. Doporučení ale zaslouží druhá část bočního projektu členů belgických indie rockerů Balthazar. Druhý zpěvák Jinte Deprez, vystupující pod pseudonymem J. Bernardt, totiž letos vydal brilantní album "Contigo" a je vysoce pravděpodobné, že lepší desku už letos neuslyšíte. Dejte si. A 8. prosince si na něj můžete skočit i živě v Praze ve Futuru.

Ovšem v předloňském roce vydal rovněž fantastickou desku právě zmíněný Stormzy. Tak vyvážené, pestré a jemné album plné detailů a smysluplných hostů od Jacoba Colliera po Samphu se hned tak neslyší. Jeden z největších kamarádů Eda Sheerana měl pod hlavním pódiem plno. A na něm sidekicka DJ TiiNYho a živou kapelu se čtyřmi neuvěřitelně talentovanými backvokalisty. Skupina sice nehrála nonstop, neboť některé skladby to svým zvukem dost dobře neumožňovaly, ale když ano, vznikl z toho ohromující zážitek.

Stormzy, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Stormzy je totiž úplně jiný než většina rapperů, které znáte. Jejich typické vlastnosti, tedy pozdní příchod, drmolení slov, otravná ležérnost, playback, do nějž jen tu a tam něco kváknou... Nic z toho pro rodáka z jižního Londýna neplatí. Rapovou hantýrkou by se dalo říci, že zatímco ostatní felí, on hustlí. Když rapuje, krásně mu rozumíte. Jeho barvitý projev má flow, vyvážený rytmus i potřebnou gradaci, což dokázal například v jedné z prvních předvedených skladeb "Know Me From", v níž mu stačil jen podklad jeho DJe. Podobně jako třeba Eminem ale dokáže svou pusou takové kousky, že k nim muziku ani nepotřebujete. Někdejší nominant v anketě BBC Sound Of 2015 je navíc inteligentní a nerapuje o banalitách, ale spíše o sociálních nerovnostech.

V Budapešti v úvodu svého vystoupení prohlásil: "Jakmile vyjdu na stage, obvykle do dvou minut tuším, jaký koncert dneska bude. Mám totiž jen jednu práci. Chci pro vás zařídit jednu nezapomenutelnou vzpomínku. A když mi dáte alespoň trošku své energie zpátky, já vám ze sebe dám úplně všechno." A přesně tak se i stalo. Někdy po třetí písničce z rappera stříkal pot na všechny strany, na pódiu v jednom kuse zkoušeném plameny si totiž udělal prostor pro rozcvičku a v jednom kuse skákal, hecoval a bouřlivě střílel salvu slov s neskutečnou kadencí. Když jeho DJ rozmával diváky, ti by ho mohli skupinovým máváním do rytmu odvát snad až zpátky do Británie...

Stormzy, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Nekompromisní rap a ostrá dikce však podobně jako na jeho předloňském albu "This Is What I Mean" byly jen částí zážitku. Když se diváky rozhodl potěšit titulní písní, za zády už mu hrála regulérní kapela a především backvokalisté, kteří jeho show dokázali rázem proměnit v úplně jiný druh energie. Stormzy je totiž doma také v R'n'B a především v soulu a nejen, že sám dokáže až nad očekávání dobře zpívat, ale když si to píseň žádá, rád přenechá prostor povolanějším.

"Víte, u nás v Londýně pořád jenom prší. A tak jsem složil písničku o tom, jaké by to bylo, kdyby pro jednou déšť padal hlavně na ty, které nemám rád.", prohlásil před houpavou "Rainfall" z oceňovaného předchůdce "Heavy Is The Head", který ho dostal až k headlinování Glastonbury 2019 a vložení písně na soundtrack videohry "Watch Dogs: Legion". A když do něj jedna z vokalistek vložila očekáváný úryvek "Shackles (Praise You)" od Mary Mary, lidi v publiku se mohli utlouct radostí.

Ostatně o chvíli později se to málem stalo, protože z esenciálního best of černé muziky se Stormzy propracoval zpátky k údernému rapu, v jedné z prvních příležitostí odprezentoval o den dříve vydanou spolupráci s drum'n'bassovými legendami Chase & Status v podobě bangeru "Backbone" a v publiku začaly vznikat circle pity. Ty nesly oblaka prachu až kamsi za ozdobené stromy v zadní části publika, neboť pity vznikaly nejen v kotli, ale i v mnohem větší vzdálenosti od pódia, než zde bývá běžné. Tak obrovskou sílu jedenatřicetiletý umělec měl.

Stormzy, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Soulové cítění se ale za okamžik zase vrátilo a v "Blinded By Your Grace Pt. 2" se proměnilo ve struhující gospelový chorál v režii vokalistek jak z filmu "Sestra v akci". Manifest černé hudby hrdého křesťana doprovodily v úchvatném finále bílé konfety a když už to vypadalo, že nic silnějšího nepřijde a přitom se zpívalo dál, vystřelily konfety během stejné písně ještě podruhé.

Nemělo by zapadnout, jak moc se Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr. za posledních pár let ve svém vystoupení posunul. Řada hiphopových hitů, které ještě na minulém turné zůstaly ve studiové podobě a ve své gesci je měl DJ, se nyní proměnily ve skladby, které hraje živá kapela a vůbec to nezní zle! Kdo by si třeba ještě před pěti lety vsadil, že závěrečný hit "Vossi Bop" do finále dovede sólo na elektrickou kytaru? Chyběla tady snad už jen RAYE v duetu "The Weekend", ta ale do Budapešti dorazí až v pondělí.

Stormzy, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
To vše se ale odehrálo až poté, co se oceňovaný interpret dlouho nechal zahrnovat zaslouženým potleskem a s velkou pokorou za něj děkoval, protože i diváci, kteří kvůli němu na festival nepřijeli a mezi jeho fanoušky se neřadí, jasně viděli, že se před nimi odehrálo něco mimořádného. A ano, když zde Stormzy vystupoval poprvé v roce 2018, už tehdy patřil k tomu nejlepšímu. Úžasná byla i jeho pražská premiéra v roce 2020.

Ovšem až letošní koncert se zapíše do dějin jako triumfální vítězství, které bralo dech a do očí vhánělo slzy dojetí. "Dlouho jsem se na stagei takhle dobře nebavil, děkuju. Miluju vás," loučil se. A zatímco po skončení tak dokonale vyvážené, žánrově bohaté, nepřeplácané, srdnaté ale především vyčerpávající show by se kdekdo šel z propoceného nátělníku co nejdříve převléknout, Stormzy místo toho seběhl dolů k divákům a ještě dlouho se s nimi loučil. Takto se chová opravdová hvězda.

Liberato, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
V Revolut stanu následně úřadoval Ital Liberato se svou doprovodnou kapelou pohybující se na scéně od roku 2017. Za sebou už má maskovaný umělec toužící zůstat v anonymitě spolupráci s Robertem Del Najou z Massive Attack, natočil i hudbu ke snímku "Ultras" z produkce Netflixu, přesto nám ale ani na místě fotící fotograf z Itálie nedokázal vysvětlit, čím to je, že milovník pochodového rytmu a tvůrce hudby jdoucí od elektroniky a R'n'B až k drum'n'bass či reggaetonu nabral v tak krátké době takovou popularitu. Natož pak proč si právě jako jeden z mála vysloužil prestižní prostor na druhém největším pódiu Szigetu. "Já jeho textům popravdě ani nerozumím, protože pochází z Neapole a tam mají úplně jiný dialekt než já," dodal respondent ve zhruba ze třetiny zaplněném stanu.

Liam Gallagher sice letos vydal novou a docela dobrou desku "Liam Gallagher John Squire" se stejnojmenným kytaristou The Stone Roses, o poznání prořídlejšímu davu pod hlavní scénou z ní ale nezahrál ani tón. Po občasných výletech do pokladnice domovských Oasis na minulých turné už do ní tentokrát sáhl až na přídavek dokonce pokaždé. Tedy už žádní Beady Eye. Ani sólovky.

Liam Gallagher, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Jinak ale jeho koncerty zůstávají stejné jako v posledních zhruba deseti letech. Stejná nebo přinejmenším velmi podobná tmavá bunda, stejný záklon u mikrofonu, stejně za zády překřížené ruce. Nostalgici pamatující zlaté časy britpopu asi nemohli chtít víc, přesto stále jedním způsobem zpívané hity po monotónní půlhodině pod nafouknutou zeměkoulí trochu omrzely. Ozvláštnila to až poloakustická "Half The World Away" dozdobená klavírem a smyčci, o pár chvil později podobně zaujala atypičtější "Whatever". Podobně zvukově překvapivých momentů ale mohlo být i víc a třeba by pak i zhruba dvacetiletí mladíci podepisující se komusi na sádru na lýtku dávali větší pozor.

Zdlouhavě by se dalo hovořit o ojedinělém a originálním představení formace Apashe with Brass Band, což je v podstatě DJ obklopený dechaři, který hraje hudbu známou z trailerů například k "Johnu Wickovi". Podobný zážitek jako o den dříve hrající Meute, jen o dost lepší. Sziget ale není jen místo pro hudbu. Kromě deskových her, diskuzí s psychology na různá témata, návštěvě neziskovek či jízdě na divokém býkovi se organizátoři snaží rok co rok vozit na festival ty nejlepší cirkusová a artistická představení planety. A pokud na Sziget někdy vyrazíte, tak bez návštěvy jejich cirkusových představení a bombastických venkovních show váš zážitek z Budapešti nebude kompletní. To, co je zde k vidění, má totiž s Cirkusem Humberto a jemu podobnými společné snad jen to šapitó. Jinak ale každý rok znovu a znovu žasneme nad tím, co všechno se ještě dá vymyslet a že domácí, zde rovněž opět vystupující Cirk La Putyka zdaleka nedosahují potenciálu podobných představení.

A i když jste viděli desítky artistů pracujících s osmi kruhy, jak si na scénu zvou odborníky na přemety všeho druhu i roztodivné hadí ženy, pokaždé vás někdo z nich dříve či později donutí dát bradu až k zemi. Výtečné představení "Tulu" je v režii cirkusu s názvem Circus Abyssinia, který pochází až z daleké Etiopie, takže když ke všem těm eskapádám hrála živá africká kapela, mělo to úplně jinou energii než je zde běžné. Nadto se ještě před začátkem představení nedočkavé publikum rozhodlo pustit se na tribunách do mexických, hlukových a dalších vln a tak stan bouřil nadšením ještě předtím, než vůbec někdo dorazil na scénu.

Možná ještě větší podívaná ale nastala venku před šapitó, kde skupina tří Francouzů vystupující pod názvem SuperCho předvedla ohnivou show, jakou neumí snad ani Rammstein. Přiložené video napoví, proč z nich byli paf i lidé ve "Francie má talent", jedná se však jen o malý střípek bombastického a s hudbou synchronizovaného vystoupení, které když sledujete z první řady a veškeré plameny, jiskry a lasery máte bez nadsázky na dosah ruky, zapomínáte u toho dýchat. Přesně kvůli takovým momentům stojí za to na Sziget jezdit rok co rok. Pokaždé je to jiné, vždycky perfektní.

SuperCho: The Supershow, Sziget - den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Nad ránem si svůj set rozehrál ještě i badfocus, my už ale vyrazili sbírat síly na čtvrtý festivalový den. Ten bude patřit zejména jeho headlinerovi - opět se sem vrátí Martin Garrix se svou výpravnou laserovou a plamennou show plnou velkých hitů. Kromě něj se ale představí také Zoe Wees či Neil Frances. Zjistíme, jaká je naživo Bebe Rexha, fanynky One Direction zajásají nad Louisem Tomlinsonem, zazpívá také festivalovým publikem vždy bouřlivě přijatá Dánka .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Zrní, Občanská plovárna, Praha, 6.8.2024
Naživo: Skupina Zrní zavítala na Plovárnu... Tu Občanskou Kladenská formace Zrní si v rámci série Prague Open Air odbyla svoji premiéru. Ač poměrně velký koncert, vynikal svojí komorní atmosférou. Nyní čtyři Honzové a jeden Ondřej písničky do repertoáru nelosovali, jako tomu bylo na... čtěte zde
Vydáno: 10.08.2024 08:00 v sekci Naživo
Sziget - den druhý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
Naživo: Otřesná Halsey na Szigetu poprvé odprezentovala nové songy, na Karin Ann nedorazil skoro nikdo. Potěšila Dagny Druhý den maďarského festivalu uvítal návštěvníky smradem z fekálií (nebo snad z hnoje?). Ten byl v úvodu odpoledne tak silný, až se pořadatelé v aplikaci museli vyjádřit, že s tím nemají nic společného - vítr ho přivál... čtěte zde
Vydáno: 09.08.2024 15:20 v sekci Naživo
Sziget - den první, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 7.8.2024
Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled Ani jediná spadlá kapka vody a teploty útočící každý den na pětatřicet stupňů. Taková je předpověď až do 12. srpna, kdy třicátý ročník maďarského festivalu Sziget po více než tisícovce představení různého druhu... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 20:00 v sekci Naživo
Folkové prázdniny 2024, zámecký park, Náměšť nad Oslavou, 27.7.-3.8.2024
Naživo: Příštím generacím: Třicáté osmé Folkové prázdniny byly ty, kdy parkem zněly písně Karla Gotta Tedy jedna píseň: "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš". Co jiného taky v půlce prázdnin, že jo? A pokud vás zajímá, jestli Glen Hansard Náměšťským dokázal, že je v roce 2024 stále relevantní muzikant, pak vězte, že jo. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 15:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 31. týden 2024
Kovboj Marpo zamíchal kartami v top desítce českého albového žebříčku Do stabilní sestavy nejžádanějších alb v domácí hitparádě promluvil pouze rapper Marpo, který s countryovým počinem "Cowboys & Dreamers" odstartoval na sedmém místě. Stále vede Calin. V rádiích se do čela dostal australský DJ... čtěte zde
Vydáno: 08.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Otřesná Halsey na Szigetu poprvé odprezentovala nové songy, na Karin Ann nedorazil skoro nikdo. Potěšila Dagny (09.08.2024 15:20)
- Fotogalerie: První a druhý den třicátého ročníku maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (09.08.2024 13:47)
- Naživo: S Kylie Minogue to na Szigetu byla láska na druhý pohled (08.08.2024 20:00)
- Naživo: Závěrečné dva dny Beats for Love roztancovali Alok či David Guetta (11.07.2024 11:41)
- Belgický umělec J. Bernardt představí v Praze novou desku (27.04.2024 09:49)
- Na Szigetu se představí i Kylie Minogue nebo RedZed (26.04.2024 19:11)
- Stárnoucí Liam Gallagher přiznává: "Jde to se mnou z kopce" (06.04.2024 13:24)
- Návrat Oasis? Podle Liama by k tomu stačila bonboniéra od Noela (10.03.2024 09:04)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Recenze: Liam Gallagher a John Squire úspěšně ignorují fakt, že je 21. století (04.03.2024 00:00)

ALBUM TÝDNE 32/2024

Jack White
No Name

Jack White bude jednou hodnocen jako jedna z nejdůležitějších hudebních osobností počátku jednadvacátého století. Pomineme-li jeho muzikantský talent, lze mu směle připsat výrazný podíl na revivalu garážové muziky i na tom, že vinyl je zase po letech sexy. A teď se o něm díky nové desce mluví zase.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Taylor Swift Ed Sheeran mp3.com Madonna Queen Kabát Mirai Lucie Vondráčková Adele Eminem Pokáč Viktor Sheen Billie Eilish Halsey Deep Purple Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe