shop.musicserver.cz
Pink Floyd - Všechny písně

Objemná publikace "Všechny písně" se noří do nejtajemnějších hlubin hudby Pink Floyd

Vydáno: 24.07.2024 13:00 v sekci Hudba v tisku - Jiří V. Matýsek | foto: Michael Ochs / Warner Music

Návrat legendárních Pink Floyd do studia nebo na pódia už asi navždy zůstane zbožným snem fanoušků. Můžeme se proto jen dál prohrabávat muzikou a do toho nahlédnout do těch stohů papíru, které byly o téhle britské formaci popsány. Kniha "Pink Floyd - Všechny písně" aspiruje na jednu z nejdůkladnějších.

8/10

Pink Floyd - Všechny písně

Vydáno: 26.10.2023
Počet stran: 590

Vydavatel: Slovart

Dva hlavní tvůrčí mozky Pink Floyd, tedy David Gilmour a Roger Waters, jsou dlouhodobě na nože - a na zakopání válečné sekery to nevypadá. Bubeník Nick Mason se věnuje svému projektu Nick Mason's Saucerful of Secrets, který koncertně oprašuje ranou psychedelickou éru skupiny. A o klávesistu Ricka Wrighta připravila svět rakovina plic v roce 2008.

Hudba téhle čtveřice - tady je samozřejmě nutné připomenout i díl práce, který odvedl otec zakladatel Syd Barrett - nicméně dodnes fascinuje. Alba jako "Dark Side of the Moon" nebo "The Wall" patří do zlatého fondu rockové muziky, skladby typu "Wish You Were Here", "High Hopes" nebo "Another Brick In The Wall, Part 2" asi někdy slyšel každý, kdo se jen na čas přiblížil k rádiu nebo televizi.

Knih o Pink Floyd taky vzniklo nemálo (pozornost si zaslouží zejména s nadhledem napsaná autobiografie Nicka Masona "Inside Out"), objemná publikace z pera autorského tandemu Jean-Michel Guesdon a Philippe Margotin "Pink Floyd - Všechny písně", kterou můžete pořídit i v našem shopu, však bude rozhodně patřit k těm (téměř) všezahrnujícím.

Tím nejpodstatnějším tu není vyprávění historie formace, jakkoliv to bez peripetií s ní spojených nejde. Především dílo fundovaně a do překvapující hloubky zkoumá všechny skladby Floydů: od prvních singlů a debutu "A Piper At Gates of Dawn" až k poslední desce "Endless River", přičemž nechybí ani v diskografii poněkud bokem stojící filmové soundtracky. Důkladnost, s jakou autoři k materiálu přistoupili, až zaráží.

Každá z písní se dočkala zkoumání jak formálního, tak z produkční stránky, autoři čas od času předloží i svou vlastní interpretaci materiálu. Neopomíjejí ani inspirace a kontext, v jakém daný song vznikal. Guesdon a Margotin navíc vše vřadili do širšího rámce jednotlivých alb a noří se do tajů použitých nástrojů a efektů - jakkoliv tady dost často spekulují.

Informační nasycenost jde ruku v ruce se čtivostí. Ač jde o výrazně fanouškovskou záležitost, v žádném případě nemáme co do činění se suchou, nerdovskou analýzou života a díla. Naopak vybízí k opakovanému a hlubšímu poslechu. A můžeme-li právě tento impuls označit za jeden z nejdůležitějších účelů hudební literatury, byl v tomto případě splněn.

Svůj díl na tom má i výpravná podoba, v jaké téměř šestisetstránkovou bichli velkého formátu nakladatelství vydalo. Nic tu nezůstalo ponecháno náhodě, kniha vedle texu zaujme i přehlednou grafikou a hromadou fotek. Možná trochu schází reprodukce obalů desek, jakkoliv se tu o peripetiích jejich vzniku často dost podrobně mluví. Potěší i bezproblémový překlad, mnohdy častý neduh na poli domácí hudební literatury.

Poněkud rozptylující je občas až příliš fanouškovsky zaujatý pohled, který v zásadě věcný text sytí poněkud nadnesenými superlativy a zvoláními zakončenými vykřičníky. Místy lze také vytušit, že tvůrcům při popisu hudby trochu docházela slova a některé obrazy, které před čtenáře kladou, jsou, inu, poněkud zvláštní.

Pro příznivce Pink Floyd je tato kniha požehnáním. Spoustu zmíněných informací bezpochyby vědí i bez ní, se řadou z nich se ale možná setkají poprvé, případně se mohou pustit do polemik s interpretacemi autorů. Listování v ní si ale užijí ti, kteří ve tvorbě britské skupiny plavou spíše na hladině. A mimochodem - taky tahle publikace v knihovně zatraceně dobře vypadá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 29/2024 - od Deep Purple přes Childish Gambina po Glass Animals
Nové desky 29/2024 - od Deep Purple přes Childish Gambina po Glass Animals Minulý týden své novinky představili matadoři Deep Purple, indierockoví Glass Animals, Angličanka Griff, alternativci Highly Suspect, jazzman Al Di Meola, punkeři Soft Play, hiphopoví Denzel Curry a Blxst, poslední desku Childish Gambino,... čtěte zde
Vydáno: 24.07.2024 19:00 v sekci Novinky | Nové desky
Skrillex, Open'er festival, Letiště Gdynia-Kosakowo, Gdyně, Polsko, 7.7.2024
Naživo: Skrillex zažil na Open'er festivalu velký comeback Polský Open'er sice oficiálně skončil 6. července, nicméně jeho poslední hvězda završila svůj set až ve čtvrt na tři ráno druhého dne. O Skrillexovi dlouho nebylo slyšet, nyní se po letech vrací. Co za touto odmlkou stálo a v... čtěte zde
Vydáno: 23.07.2024 19:30 v sekci Naživo
Colours Of Ostrava - den čtvrtý, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2024
Naživo: V pestrém finále Colours Of Ostrava zazpívali Sean Paul, Zara Larsson nebo James Blake Čtyřdenní (nejen) hudební maraton je za námi, a tak se v posledním díle letošní série reportáží podíváme na to, co by podle nás měli pořadatelé Colours do budoucna zachovat a co by naopak mohl začít (konečně) řešit. Také... čtěte zde
Vydáno: 23.07.2024 13:30 v sekci Naživo
Šest skvělých písniček Eda Sheerana i pro lidi, co ho nemůžou ani cítit
Nejvíc nej: Šest skvělých písniček Eda Sheerana i pro lidi, co ho nemůžou ani cítit Koupila vaše přítelkyně dva lístky na jeden z hradeckých koncertů Eda Sheerana a je nadšená, že půjdete s ní? Ale vy ty jeho uslzené cajdáky nesnášíte? Nebojte, zrzavý zpěvák disponuje ve svém repertoáru i kupou úžasných... čtěte zde
Vydáno: 23.07.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Mig 21 - Život zdá se sladký 7/10
Video: Mig 21 pátrají v klipu "Život zdá se sladký" po vzkazech na ženském těle Mig 21 k létu tak nějak patří. Nejenže každý rok pravidelně koncertují a oblažují fanoušky svým neotřelým smyslem pro humor i pohodovou energií, letos ale také lákají na novou píseň nazvanou "Život zdá se sladký". Ta přes... čtěte zde
Vydáno: 22.07.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: David Gilmour přepustil hlavní roli v singlu "Between Two Points" své dceři Romany (26.06.2024 08:54)
- David Gilmour připravil nové studiové album. "Luck and Strange" vyjde v září (26.04.2024 17:59)
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Iluze Pink Floyd díky Nick Mason's Saucerful of Secrets byla dokonalá, aplaus nebral konce (21.07.2023 14:53)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 26.07.
Jazz ve městě (Zámek, Frýdek-Místek)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Adele Sam Smith Taylor Swift mp3.com Kabát Mirai Queen Dua Lipa Lenny Kravitz Lucie Vondráčková Sabrina Carpenter Madonna Katy Perry Miley Cyrus Doja Cat Kesha
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe