shop.musicserver.cz
Vysočina fest, Třetí den, Amfiteátr, Jihlava, 6.7.2024

Závěrečný den Vysočina festu patřil především slavícímu Kabátu

Vydáno: 07.07.2024 10:29 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Největším lákadlem dalšího ročníku Vysočina festu byl jednoznačně teplický Kabát, který zde v podstatě s předstihem odstartoval turné ke svým pětatřicetinám. A i když v ten den kapela samozřejmě nezůstala na hlavním pódiu jedinou hvězdou, lidé se nejvíce těšili právě na ni.

Live: Vysočina fest

místo: Amfiteátr, Jihlava
datum: 6. července 2024
Titulní fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Program na hlavním pódiu po všechny tři dny shodně obstarali jen tři interpreti či kapely. V sobotu ho v půl páté odpoledne zahájila Anna K., z té jsem však stihl pouze pět závěrečných písní - čtenáři musicserveru se ale mohou těšit na reportáž z celého jejího koncertu, který se uskuteční v srpnu v Moravských Budějovicích. Navíc, jak sama přiznala - a bylo to i vidět na pódiu -, kapelu sužovaly problémy technického rázu, které zavinilo teplejší počasí.

Právě počasí dělalo pořadatelům v sobotu nejvíce vrásek: meteorologové ohlašovali bouřky a vydatnější ochlazení, takže po dohodě s účinkujícími organizátoři program upravovali a urychlovali. Nikoli však na úkor jednotlivých setů, zkrátili především prodlevy mezi vystoupeními. Wanastowi Vjecy ještě dodrželi původně smluvenou sedmou hodinu večerní a přišli s poměrně zajímavým překvapením - vrátil se jeden ze zakladatelů P.B.Ch., jen nikoli s basou, kterou i nyní obsluhoval Radek Havlíček, ale s elektrickou kytarou, s níž nahradil Tomáše Varteckého.

A kromě první písně z punkových začátků hráli klasické best of - a to s chutí a dobře. Petr Břetislav Chovanec se viditelně bavil a působil uvolněně, Robert Kodym čistě zpíval a všichni i se Štěpánem Smetáčkem za bicími sázeli hit za hitem. "Neděkujem-vypadněte", "Sbírka zvadlejch růží", "Jsem nevinej", ale ani folkové útržky "Jožin z Bažin" či "Byl to Shane" nechyběly v repertoáru kapely, která závěr skladby "Kouzlo" protáhla o nápěvy "Vykopej ty zrůdy", "With or Without You", "Knockin on Heaven's Door" či "No Woman No Cry".

Frontman vystřídal neuvěřitelné množství kytar a na klasiku "Andělé" si vzal tu, kterou proslavil Prince. Finále patřilo samozřejmě prvnímu megahitu Wanastowek "Tak mi to teda nandey", ten jsem ale sledoval již zpovzdálí kvůli naprosto přeřvanému zvuku ve spodních patrech jihlavského amfiteátru.

Kabát měl původně hrát dokonce až po úplném setmění ve dvaadvacet hodin, nakonec kvůli zmíněné blížící se bouřce začal o hodinu dřív - a udělal dobře. Možná i nedávný národní zisk titulu mistrů světa ho navnadil, aby setlist otevřel hokejovou peckou "Brousíme nože". Po následném krátkém uvítání se začala skupina probírat celou svojí kariérou. Dávno dopředu avizovala, že půjde o klasický koncert, který v podání teplické pětice trvá zhruba sto minut.

Jak v podcastu "Jak ti šlapou Kabáti" zmínil zpěvák Josef Vojtek, je třeba si uvědomit, že show této formace nerozčísne žádné desetiminutové kytarové či bubenické sólo, navíc ani v samotných písních hudebníci příliš nesólují, takže pro frontmana jde o pořádnou šichtu. Tady si trochu odpočinul akorát u ploužáku "Houby magický", který zpívá baskytarista Milan Špalek.

Z méně hraných kousků zazněly například legrácka o legendárním nevidomém zpěvákovi "Wonder" či temnější "Don Pedro von Poltergeist". Kapela se naopak dost striktně vyhnula zvířecím skopičinám typu "Krutý krtek Joy" či "Raci v práci s r.o.". Z posledního alba "El Presidento" se dostalo na klipovku "Rumcajs miloval Manku", titulní skladbu a na závěrečnou krásnou baladu "Oni".

A aby změn nebylo málo, Vojtek už nechce zpívat ani tu nejomílanější písničku "Moderní děvče". Kapela však dokázala svůj setlist, včetně přídavků, sestavit tak šikovně, že popěvek "denně vožralej" snad nikomu ani nechyběl. O konec základního setu se postarala letitá "Žízeň" a třípoložkový přídavek odpálil hlavně pro své intro hodně oblíbený song "Banditi di Praga". Nemohla chybět klasická "Pohoda" a na úplný konec zvolila rocková parta hodně pravdivou "Kdoví jestli".

Je třeba zmínit v rámci třídenního festivalu na maximum vytuněná světla a velkou spoustu ohňů, soubor šlapal jako zamlada a viditelně se v natřískaném amfiteátru dobře bavil. A bavil nejen sebe, ale i fanoušky, kteří očima tlačili mraky kamsi do dáli, což se jim nakonec, až na pár spadených kapek, opravdu podařilo. Kabát odehrál celý koncert a diváci se před jedenáctou hodinou večer mohli v klidu začít vracet do svých příbytků.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Poletíme? - Hendmejdmjůzik
Video: PREMIÉRA: Poletíme? v klipu "Hendmejdmjůzik" popustili uzdu umělé inteligenci Po červnovém vydání nového alba "Hvězdy těžký to maj" a festivaly nabitém parném létě Poletíme? žhaví motory na nadcházející "Hvězdy těžký tour maj", jehož součástí bude i dosud největší samostatný koncert kapely,... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kabát láká koncertním klipem "Oni" na podzimní turné (18.08.2024 10:30)
- Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" (26.04.2024 08:48)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Anna K. pokřtí "Údolí včel" v Praze i v Brně. Chystá také "Večírky pro nedočkavé" (30.01.2024 10:47)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Rozhovory: Anna K. - Moje "Údolí včel" je o ohromné síle lásky, za kterou by člověk položil život (30.10.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Katy Perry Coldplay Madonna Marek Ztracený Linkin Park Taylor Swift Lucie Vondráčková Dua Lipa Viktor Sheen Ed Sheeran Queen Lady Gaga Billie Eilish The Beatles Richard Müller
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe