Kráčet s těmi, co jdou s námi, i s těmi proti nám. Jana Kirschner a Juraj Benetin lákají na film "Vlny"

02.07.2024 16:00 - Josef Martínek | foto: se svolením Juraje Benetina a Jany Kirschner

Jana Kirschner zažívá umělecky silný rok. Na jaře vydala po deseti letech oceňované nové album "Obyčajnosti", k němuž následně vyjela na podobně nadšeně hodnocené turné. Nyní se připomíná díky filmové písni "Na tenkom ľade", kterou nahrála s Jurajem Benetinem ze skupiny Korben Dallas ke snímku "Vlny" Jiřího Mádla, jenž právě boduje na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Pozorným čtenářům jistě neuniklo, že u nás zmíněný film o dění v Československém rozhlase v roce 1968 reprezentuje skladba "Vlny", kterou nazpívala Ewa Farna. Slovenské zpracování dvou tamních výrazných osobností nepřináší takový wow efekt, o jaký se postarala úřadující zlatá slavice, opomenuto by ale určitě být nemělo. Naopak, jde o příjemně nenucenou a vzdušnou popovou písničku, která se každým dalším poslechem zarývá víc a víc pod kůži.

"Nápad donesl Matúš Vallo. U něho v kuchyni jsme začali na písni hned pracovat. Hrála jsem na xylofon, Matúš na kytaru a postupně jsme skladbu upravovali, škrtali a dopisovali, až nakonec vzniklo základní demo. Když jsme si ho pustili, zjistili jsme, že má úplně magickou atmosféru. Následně jsme oslovili Juraja Benetina," vzpomíná Kirschnerka, spoluautorka songu.

Spíše komorně pojatým videoklipem s oběma sedícími aktéry na černém pozadí prostupuje spousta záběrů z filmu, z nichž mnohé jsme už viděli v odkazovaném vizuálu Farne. Jde o klip, který náladu písničky vkusně dokresluje a svou intimitou přidává slovům jako "Kráčať s tými, čo idú s nami, aj s tými proti nám" na síle. Nad sdělením této novinky, ač je inspirováno minulostí, stojí za to zamyslet se i v dnešní době.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY