Skupina Sebastian ohlašuje "Comeback". Svým nejhorším singlem

02.07.2024 10:47 - Josef Martínek | foto: Martin Kupec

Od vydání třetí studiovky skupiny Sebastian, říjnové nahrávky "sBohem", neuplynulo zase tolik času. Název nového singlu "Comeback" by proto mohl v tomto kontextu překvapit. Parta kolem libereckého zpěváka Sebastiana Navrátila však odkazuje spíše k jeho nedávnému účinkování v reality show "Survivor" a aktuálnímu návratu k hudbě.

Písnička, na které se vedle frontmana autorsky podíleli Josef Bieniek, Petr Fořt a Ben Cristovao a její produkce se zhostil Bieniek (Enthic), však rozhodně posluchačům neslibuje lepší zítřky. Naopak kráčí ve stopách skladeb ze druhé poloviny zmíněné loňské desky. Jde tedy o typické instantní zboží pro streamovací platformy s jednoduchým hopsavým podkladem a textem oslavujícím vlastní úspěch a ego. Nesmí chybět rapper, v tomto případě Petroff, ale na tom ve výsledku tolik nezáleží - chlapec totiž zní naprosto stejně jako desítky jiných jeho kolegů, včetně afektovaného projevu a slovníku plného anglických klišé jako "bitches" nebo "summer vibe".

Klip Ondřeje Kudyna se spokojil s klasickou letní pózou v podobě rychlých aut, kluků hrajících si na frajery a pohledných dívek. Z novinky proto čiší hlavně honba za čísly a okamžitým úspěchem, který se může - ale nemusí - dostavit, hodnota takového díla, co se týče sdělení i hudební složky, se však blíží nule. Pro svůj údajný comeback si skupina vybrala ten nejvíce vyprázdněný a šablonovitý směr, jaký lze v současném českém mainstreamu najít. A přitom má v sestavě někoho tak talentovaného, jako je Ondřej Turták alias ODD, mimo jiné producent obou oceňovaných alb Kateřiny Marie Tiché. Škoda že v současné tvorbě kapely nedostává prostor uplatnit své nadání a vkus.

Zároveň s vydáním singlu a klipu oznámili Sebastian svůj dosud největší koncert v pražském Foru Karlín. Vystoupit tam plánují 8. listopadu příštího roku. Jestli zvolili pro vyprodání věhlasného sálu tu správnou cestu, ukáže až čas.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY