shop.musicserver.cz
Marien - Světla je víc...

Marien na novém, s láskou tvořeném albu vzkazují, že "Světla je víc..."

Vydáno: 08.07.2024 00:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Rostislav Bartoň

Marien se sami stále řadí do kategorie nová krev českého folku, i když hrají už dvacet let. Svoji současnou pozici a oblibu si vybudovali nevykalkulovaným a ryzím přístupem k muzice i posluchačům. Novinka "Světla je víc..." znovu nabízí oázu naděje a víry v dobro.

8/10

Marien - Světla je víc...

Vydáno: 21.6.2024
Celkový čas: 51:17

Skladby: Jeřábi, Na stejné lodi, Tváře větru, Pod zámkem, Strážci plamenů, Procitám, Butch a Sundance, Ó synku můj, Vlčí máky, Třetí přání, Vzpomínka, Jubilejní, Zrcadla

Vydavatel: SuperGram

Nikdy mi nepřišlo, že by pardubická kapela Marien nějak sveřepě lpěla na tom, že musí jít v muzice s dobou. Ano, občas si na koncertech udělá radost a po svém uchopí nějakou hitovku třeba od Eda Sheerana, ale jinak se nesnaží dělat hudbu pomocí mašinek a zástupu producentů ve studiu. Na téhle židli sedí pevně vydavatel Ivan Kurtev a vítězná sestava se nemění ani na novém albu.

Proč by taky, když tady je všechno, jak má být. Nyní dokonce zašla formace kolem frontmana Víti Troníčka v tomhle přístupu ještě dál: pokusila se většinu materiálu nahrát naživo a co nejvíc pospolu. Mohla si to dovolit, když spoustu skladeb z novinky už dostatečně ohrála naživo.

Opačný způsob práce, kdy kapela vůbec nevěděla, co bude nahrávat, a učila se písně přímo při natáčení, zafungoval u trojice písní "Jeřábi", "Vlčí máky" a "Strážci plamenů". Jedná se totiž o ty nejlepší kousky z nahrávky. Leitmotiv jeřábů se táhne tak nějak celou deskou. Tito ptáci jsou totiž považováni za posly dobrých zpráv a ornitologové sami nevědí, proč se k nám pořád vracejí.

Hudba Marien má úplně stejné poslání. Snaží se vidět něco pozitivního i na hodně temných věcech, a to i když se jedná o něco tak smutného, jako je válka na Ukrajině ("Ó synku můj"). Jde o jedinou zařazenou skladbu, která není čistě autorská, tomuto rusínskému lidovému nápěvu dodal Víťa Troníček text. Právě on stojí za drtivou většinou hudby i slov, pouze pod písní "Pod zámkem" se podepsal kolega Michal Paták.

Během celé kariéry nedošlo ve skupině k žádným rozkolům, potkala ji však tragédie, kdy se jeden ze členů, Zbyněk Rosendorf zvaný Zubřík, nevrátil z výletu do hor. Právě jemu ostatní věnovali skladbu "Strážci plamenů", na sto honů načichlou trampskou muzikou a hoboesárnami bratří Ryvolů.

Pestrost materiálu zaručuje i fakt, že každý ze sedmičlenné party dokáže zpívat sólově, takže albu nepadá řemen. Stejně však nad všemi ční jak maják hlas zatím poslední příchozí Karolíny Böhmové. Když zpívá v "Procitám" verše "mrazí jak ticho Černobylu/když křičíš a děláš ramena/lásko, už nikdy neříkej nikdy/a světlo schovejme na věčnost/zdá se, že vše je otázkou křivdy/a křivda postrádá smyslnost", skutečně z toho běhá mráz po zádech.

I když se z koncertů Marien vracíte vždycky hodně rozesmátí díky věčným vtípkům a pošťuchování mezi členy kapely (kterou pojí dohromady rodinné a přátelské vazby), čas na vážnější okamžiky se také pokaždé najde. Vedle už zmiňované "Ó synku můj" vyčnívá zase z úplně jiné stránky asi nejniternější věc "Vzpomínka", která se obrací na ty, co už nejsou mezi námi fyzicky, ale přitom pořád přebývají minimálně v našich myslích. Málokteré oko po jejím poslechu zůstává suché.

Překvapí tři skladby, mezi něž patří "Zrcadla" jako hit (byť tohle slovo podle kapelníka ve folkové muzice působí trochu legračně), kterým Marien končí všechny své koncerty a většinou ho doprovází sborový zpěv publika. Jeho původ sahá do roku 2002, kdy skladbu natočil předstupeň dnešních Marien - Poupata. Aktuální verze vznikla před čtyřmi roky na žádost Country rádia - a z toho důvodu by byla škoda ji nevyužít na novou desku s aktuálním obsazením hlavní zpěvačky Karolíny Böhmové.

"Třetí přání" a "Butch a Sundance" se objevily na koncertní nahrávce z pardubického Ideonu z roku 2017 a nyní nadešla správná chvíle natočit je i pořádně ve studiu. Přesto přece jen patří spíše k těm slabším položkám.

Slovo slabší však v podání téhle formace neznamená špatný. I když spolu oficiálně muzikanti hrají dvacet let, natočili pět řadových desek a podhoubí příznivců se jim utěšeně rozrůstá, zůstávají tam, kde jsou - pořád nohama na zemi, skromní, veselí. Neslevují z vysoké kvality skladeb a síla sdělení, ve folku tak důležitá, jejich tvorbě zůstává. Co se duchovních hodnot týče, člověk potřebuje k životu tři - již v perexu zmíněnou víru v dobro, naději a hlavně lásku. Všech těchto ingrediencí se mu v muzice Marien nabízí měrou vrchovatou i na albu "Světla je víc...".

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
Ben Cristovao - Spektrum 7/10
Recenze: Ben Cristovao na desce "Spektrum" začíná jako puberťák a končí jako přemýšlivý muž Ben Cristovao se necelý rok od minulého alba "Zvíře" vrací s další položkou do své diskografie, kterou pojmenoval "Spektrum". Chce na ní ukázat, že nemusí nahrávat pouze taneční bangery pro teenagery, ale že jeho hudební záběr... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 15:00 v sekci Recenze
Skyline - Hledáme naději v bažinách reality
Rozhovory: Skyline - Hledáme naději v bažinách reality Devátá řadovka elektronické party Skyline dostala název "Superpowers". Jaké jsou superschopnosti kapely, jak se etablovala nová zpěvačka Natálie a jakou roli sehrály na výsledku umělá inteligence či účast Jacoba v "Survivoru"? Nejen... čtěte zde
Vydáno: 04.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Poletíme? - Hendmejdmjůzik
Video: PREMIÉRA: Poletíme? v klipu "Hendmejdmjůzik" popustili uzdu umělé inteligenci Po červnovém vydání nového alba "Hvězdy těžký to maj" a festivaly nabitém parném létě Poletíme? žhaví motory na nadcházející "Hvězdy těžký tour maj", jehož součástí bude i dosud největší samostatný koncert kapely,... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marien a Epydemye přenesli fanoušky na Prázdninách v Telči do jiného světa (07.08.2024 08:00)
- Naživo: Ed Sheeran svůj druhý koncert v Hradci Králové obohatil o raritky, divákům ale zážitek kazily fronty (29.07.2024 19:23)
- Fotogalerie: Ed Sheeran v Hradci Králové podruhé (29.07.2024 18:08)
- Nejvíc nej: Šest skvělých písniček Eda Sheerana i pro lidi, co ho nemůžou ani cítit (23.07.2024 08:00)
- Video: Marien oslaví dvacetiny novým albem "Světla je víc...". Lákají na něj klipem "Jeřábi" (15.05.2024 10:01)
- Koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem (11.05.2024 18:12)
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Tommy Mottola Katy Perry Marek Ztracený Coldplay Madonna Taylor Swift Lucie Vondráčková Linkin Park Dua Lipa Viktor Sheen Ed Sheeran Lady Gaga Queen Billie Eilish The Beatles Richard Müller
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe