shop.musicserver.cz
Phil Shoenfelt & Southern Cross - Dead Flowers For Alice (vinylová reedice 2024)

Bolestná temnota alba "Dead Flowers For Alice" Phila Shoenfelta nevybledla ani po čtvrtstoletí

Vydáno: 05.07.2024 15:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Tereza Jirásková

Devedesátky byly svým způsobem kouzelné. Samozřejmě, těžko pominout nárůst kriminality a další problematické jevy nově svobodné společnosti, hudebně se toho ale u nás dělo hodně. K zásadním albům té doby patří i "Dead Flowers For Alice" od Phila Shoenfelta. Letos slaví pětadvacet let a poprvé vyšlo na vinylu.

8/10

Phil Shoenfelt & Southern Cross - Dead Flowers For Alice (vinylová reedice 2024)

Vydáno: 3.5.2024
Celkový čas: 40 minut

Skladby: Ballad Of Elijah Cain, Shining World, Darkest Hour, Dead Flowers For Alice, Demon Seed, Veronica’s Veil, A Dialogue Between Soul & Body

Britský muzikant Phil Shoenfelt, mimo jiné veterán newyorské scény kolem legendami opředeného klubu CBGB, přijel do Prahy na začátku devedesátých let a žije tu dodnes. Uchýlil se sem po konci desetiletky strávené na heroinu a vlastně tu zahájil druhou část své muzikantské kariéry. A právě "Dead Flowers For Alice" patří k vrcholům jeho poměrně kvalitativně vyrovnané diskografie. Byl to druhý počin natočený s jeho českou kapelou Southern Cross, nástupce prvotiny "Blue Highway".

Deska letos vyšla na vinylu (k dispozici je černá a bílá varianta), přičemž pro tento dnes znovu populární formát má nešťastnou stopáž - v původní verzi jedenapadesát minut. Na jedno LP trochu moc, na dvě zatraceně málo. Oproti podobám, které najdete na streamovacích platformách a CD, proto došlo k jistému zkrácení a promíchání tracklistu: z devíti položek jich zbylo sedm. Zamrzí zejména vypuštění krásné "Letter From Berlin (Part 2)", dále schází "Traitor’s Eyes".

Nové pořadí skladeb celkovou sevřenost nijak neruší, jen může pro někoho, kdo má kolekci zarytou hluboko pod kůží, přijít jisté zklamání, když si například na "Veronica’s Veil" musí počkat až téměř na konec a nenajde ji jako očekávané číslo tři za "Shining World".

Phil Shoenfelt je duší bluesman, temný vypravěč, který měl vždycky velmi blízko ke gothic rocku a jehož texty se halí v oparu existenciálna a metafyzična. Filozofie tu ale nevyznívá samoúčelně. Jen nenápadně probublává v těch černočerných příbězích plných bolesti, všeprostupujícího smutku (strohé konstatování "Time Slips Away", které se ve "Veronica’s Veil" beznadějně a neodbytně vrací) a věčného střetu dobra a zla uvnitř člověka. "Oh Lord, I’m Innocent / I’m Guilty, But I’m Innocent," zní úpěnlivě, s podkresem houslové linky Pavla Cingla, v "Darkest Hour".

EP Caroline Says... and More

Phil Shoenfelt pouze neoprašuje výroční alba, ale nadále pokračuje v tvorbě. Koncem loňského roku vydal společnou desku "Mumbo Gumbo Jumbo" s brněnskou formací Band Of Heysek a letos představil EP "Caroline Says… and More". Zhruba sedmnáctiminutový počin nabízí čtyři skladby - dvě coververze (Lou Reeda a Roland Popp & Raindogs), spolupráci s Volkerem Regnerem a Annou-Lisou Schulig "Come Along With Me" a též sólový originál, vzácný socio-kulturní komentář "Road of No Return". Drobné dílo, ale velice povedené.

Nahrávku rámují dvě duchovní dvojčata: Úvodní hypnotický desetiminutový majstrštyk "Ballad of Elijah Cain" a závěrečnou zhudebněnou báseň anglického poeta ze sedmnáctého století Andrewa Marvella "A Dialogue Between The Soul and Body" spojuje jakási básnivost z jiné doby i syrovost obrazů, které vyvolávají. Obrazů jen letmo načrtnutých, jako kulisy pro příběhy, jež předávají, přesto velice dobře sloužících.

Shoenfelt - a to platí pro všech sedm písní vinylové verze i zbývající dvě z té původní - umí vyhmátnout nosné detaily a na nich pak vystavět celý text. Navíc se v mnoha případech opírá o skutečnost. Postavy Alice z "Dead Flowers For Alice" a Veroniky z "Veronica’s Veil" jistě inspirovaly nějaké reálné ženy a jejich osudy. A stejně tak nelze za ich-formou "Demon Seed" nebo "Darkest Hour" nevidět samotného Shoenfelta.

Temné nálady, na nichž dílo stojí, bezproblémově fungují univerzálně. A totéž lze říct i o kytarové muzice, kterou se spolu - s již zmíněnými a dosti emblematickými - houslemi Southern Cross prezentují. Album "Dead Flowers For Alice" nezestárlo. Obal s fotografií mladičké Agáty Hanychové je sice echt devadesátkový, obsah samotný ale naštěstí zub času nikterak nenahlodal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Clarinet Factory - Towers 8/10
Recenze: "Towers" nezařaditelných Clarinet Factory otevírá nekonečně barevný hudební svět Pokud by po mně někdo chtěl doporučit něco, co v domácí hudbě výrazem a originalitou dalece přesahuje hranice české kotliny, zkusil bych si vzpomenout na Clarinet Factory. Čtveřice vynikajících hráčů se už od roku 1994 vzpírá... čtěte zde
Vydáno: 08.07.2024 13:00 v sekci Recenze
Marien - Světla je víc... 8/10
Recenze: Marien na novém, s láskou tvořeném albu vzkazují, že "Světla je víc..." Marien se sami stále řadí do kategorie nová krev českého folku, i když hrají už dvacet let. Svoji současnou pozici a oblibu si vybudovali nevykalkulovaným a ryzím přístupem k muzice i posluchačům. Novinka "Světla je víc..." znovu... čtěte zde
Vydáno: 08.07.2024 00:00 v sekci Recenze
Vysočina fest, Třetí den, Amfiteátr, Jihlava, 6.7.2024
Naživo: Závěrečný den Vysočina festu patřil především slavícímu Kabátu Největším lákadlem dalšího ročníku Vysočina festu byl jednoznačně teplický Kabát, který zde v podstatě s předstihem odstartoval turné ke svým pětatřicetinám. A i když v ten den kapela samozřejmě nezůstala na hlavním pódiu... čtěte zde
Vydáno: 07.07.2024 10:29 v sekci Naživo
Basinfirefest, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 26.- 29.6.2024
Naživo: Metalová smršť pod širým nebem aneb Ohlédnutí za Basinfirefestem očima a ušima našeho fotografa Osmnáctý ročník Basinfirefestu, který se konal ve Spáleném Poříčí, je již minulostí. Nabídl pestrou paletu metalové hudby od legendárních kapel až po nadějné nováčky. Počasí se také vyřádilo, když zkoušelo trpělivost... čtěte zde
Vydáno: 06.07.2024 12:15 v sekci Naživo
Beats for Love, První a druhý den, Dolní oblast Vítkovice, 4. a 5.7.2024
Naživo: První dva dny Beats for Love přinesly opět skvělou atmosféru Desátý ročník ostravského festivalu Beats for Love má být podle pořadatelů největší, nejkrásnější a vůbec dosud po všech stránkách nejlepší. Jak probíhala jeho první polovina, tedy středa a čtvrtek, kdy zahráli například... čtěte zde
Vydáno: 05.07.2024 22:47 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Phil Shoenfelt a Band of Heysek umíchali "Mumbo Jumbo Gumbo", hudební polévku mnoha chutí (17.02.2024 10:00)
- Fotogalerie: Mikulovský křest nového společného alba Phila Shoenfelta & Band of Heysek ve fotkách (04.12.2023 17:10)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Fotogalerie: Vydavatelství Indies Scope Records představilo nabitý podzim plný novinek (15.09.2023 08:00)
- Recenze: Phil Shoenfelt & David Babka oblékají na "Shapeshifter" staré skladby do nových šatů (29.11.2022 08:00)
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)
- Recenze: The Black Keys přivezli od Mississippi desku "Delta Kream", unavenou poctu bluesovým legendám (20.05.2021 18:00)
- Video: The Black Keys v klipu "Crawling Kingsnake" zachycují genia loci kraje kolem Mississippi, kolébky blues (17.04.2021 14:52)
- Recenze: "Bad Ideas" vrací kapelu Band of Heysek nejen do Ameriky, ale i k vlastním kořenům (07.12.2020 18:15)
- Recenze: Tvrdohlavé blues: Band of Heysek se na "Juke My Joint" spojili s americkými bluesmany (19.05.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 28/2024

Marien
Světla je víc...

Marien se sami stále řadí do kategorie nová krev českého folku, i když hrají už dvacet let. Svoji současnou pozici a oblibu si vybudovali nevykalkulovaným a ryzím přístupem k muzice i posluchačům. Novinka "Světla je víc..." znovu nabízí oázu naděje a víry v dobro.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 11.07.
Royal Blood (UK) (Ledárny Braník, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy mp3.com Kateřina Marie Tichá Mirai Lucie Vondráčková Queen Taylor Swift Avril Lavigne Adele Billie Eilish Beyoncé Dua Lipa Ava Max Viktor Sheen Miley Cyrus Judy Garland Madonna
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe